Monday, April 4, 2016

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΞΕΠΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑ


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΞΕΠΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Έτριβα τα μάτια μου όταν διάβασα το ακόλουθο απόσπασμα απο την τελευταία επιφυλλίδα του κ. Χρήστου Γιανναρά στην “Καθημερινή” που επιγράφεται “Διαπάλη μηδενισμού και θρησκοληψίας”:

“Tο μόνο πλεονέκτημα της Δύσης σήμερα ίσως είναι ότι έχει Πάπα τον Aργεντινό Φραγκίσκο. Hχεί σαν παραλογισμός το πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι: αν υπάρχει διέξοδος στη σύγκρουση μηδενισμού και τυφλής θρησκοληψίας, είναι να σπαρθεί «νόημα» στη νέκρα του μηδενισμού, όχι να συνετισθεί η θρησκοληψία. Kαι ο σημερινός πάπας μοιάζει ικανός για τέτοια σπορά. O λόγος του, η δίχως την παραμικρή επιτήδευση και χαρτογιακάδικα στερεότυπα παρουσία του, είναι μια έκπληξη για τη δραματικά αλλοτριωμένη (θρησκειοποιημένη, εξίσου σε Δύση και Aνατολή) Xριστιανοσύνη.

Aρκεί να τολμούσε να αντιπαραταχθεί ο Aργεντινός Φραγκίσκος στη θρησκειοποίηση που γεννάει τον μηδενισμό και χαρίζει λογικές επιφάσεις στην ψυχοπαθολογική θρησκοληψία. Nα θεσμίσει τις προϋποθέσεις για να εμφανιστούν στις δυτικές κοινωνίες ζωντανά σπέρματα της εκκλησιαστικής αλήθειας: η ανυπότακτη σε γραφειοκρατίες επισκοπική πατρότητα, το συνοδικό σύστημα, η «καθολικότητα» όχι σαν γεωγραφική παγκοσμιότητα αλλά ως κατορθούμενη πληρότητα-ολοκληρία του ευχαριστιακού γεγονότος. Nα ελευθερώσει τις κοινωνίες της Δύσης από τον σκανδαλογόνο μαζοχισμό της υποχρεωτικής αγαμίας του κλήρου και τον απάνθρωπο σαδισμό της απαγόρευσης του διαζυγίου.

Tον μηδενισμό στη Δύση τον γέννησε η υγιής αντίδραση στον νομικισμό και στην εκκοσμίκευση της παποσύνης. Kαι ο μηδενισμός της Δύσης γέννησε στις μέρες μας τον τζιχαδισμό της Aνατολής. Aπό την παποσύνη μπορεί ίσως να δρομολογηθεί η αντίστροφη πορεία.”

Οι τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου και των άρθρων που κατά καιρούς έγραψα γνωρίζουν σε τι ανυποληψία βρίσκεται στη συνείδησή μου ο κ. Γιανναράς και το έργο του. Κι αυτά όχι τώρα αλλά από 40ετίας. Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι δεν τον θεωρούσα ικανό να γράψει τις πιο πάνω εμετικής αηδίας αθλιότητες για τον Ιησουίτη Πάπα Φραγκισκο. Μετά τον Βγενόπουλο, τον Νταβούτογλου και τον Τσίπρα ο κ. Γιανναράς ανακάλυψε το νέο του ίνδαλμα στο πρόσωπο του Ιησουίτη Πάπα Φραγκίσκου.

Αυτός ο χαμένος είναι δυστυχώς ο κ. Γιανναράς. Αυτοί που χωρίς να φοβούνται τον Θεό και χωρίς να ντρέπονται τους ανθρώπους τον προβάλλουν και τον παρουσιάζουν σαν “εξαίρετο διανοούμενο” και σαν “γνήσιο αντιοικουμενιστή” οφείλουν ένα συγγνώμη από τον κόσμο που παραπλανούν από προσωποληψία.

No comments:

Post a Comment