Saturday, January 10, 2015

Ο ΠΑΠΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ



Ο ΠΑΠΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Γράφει ο έγκυρος αναλυτής κ. Γ. Παπαθανασόπουλος για τις κοινές παραστάσεις του Παναγιότατου με τον Πάπα Φραγκίσκο:

“Ο Πάπας χρησιμοποιεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στις δημόσιες σχέσεις του και δι’ αυτού επιχειρεί να  προωθήσει τις πάγιες επιδιώξεις του Βατικανού σε βάρος των Ορθοδόξων, την ώρα που έχει να λύσει πολλά και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, και να αντιμετωπίσει την Κούρια, μετά τον πόλεμο που στις 22 Δεκεμβρίου 2014 κήρυξε επισήμως εναντίον της.
            
Ερώτημα παραμένει γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχεται να χρησιμοποιείται από τον Πάπα και να προχωρεί σε ενέργειες πέραν αυτών της φιλοφροσύνης, όπως η συμπροσευχή και η συνευλογία. 

Αν θεωρεί ότι  κερδίζει σε δημοσιότητα κάνει λάθος. Ελάχιστοι ασχολούνται με το θέμα. 

Αν πάλι νομίζει ότι έτσι ισχυροποιεί τη θέση του μεταξύ των Ορθοδόξων τοπικών Εκκλησιών και τις προκαταλαμβάνει στη στάση τους έναντι των Λατίνων πλανάται. Τίποτε δεν μπορεί να συμβεί μονομερώς. 

Αν τέλος νομίζει ότι με τη σχέση του με τον Πάπα αποκτά ένα επί πλέον επιχείρημα για να πείσει  την τουρκική κυβέρνηση περί της  αξίας του Πατριαρχείου και περί του ότι  είναι προς το συμφέρον της να αναγνωρίσει την οικουμενικότητά του έχει αστοχήσει. Η τουρκική κυβέρνηση έχει τη στρατηγική της και δεν επηρεάζεται από επιχειρήματα θεσμών, όταν μάλιστα τους θεωρεί αδύναμους, ως προς την κοσμική τους ισχύ. Προβαίνει σε κάποια ενέργεια μόνο όταν θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της.”

Ορθές οι επισημάνσεις του κ. Παπαθανασόπουλου. Οι κατά κόσμον ισχυροί Παπικοί κερδίζουν -ακόμη και σε κοσμικό επίπεδο- τη μερίδα του λέοντος από τις κοινές παραστάσεις Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ για το εμπερίστατο Πατριαρχείο δεν περισσεύουν παρά μόνον τα ψιχία εκ της τραπέζης του Βατικανού που δεν επαρκούν για να του λύσουν τα φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζει. 

Απλά σκανδαλίζουν αφόρητα τους παραδοσιακούς πιστούς -δηλαδή τα συνειδητά μέλη της Εκκλησίας- και οξύνουν τις διαφορές και τον ανταγωνισμό μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Πάνω από όλα παροργίζουν τον Θεό εξαιτίας της αδίστακτης παράβασης των Ιερών Κανόνων που παρατηρείται με αυτές τις παραστάσεις.

No comments:

Post a Comment