Monday, June 24, 2013

ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΟΒΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ



ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΟΒΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Από τα πιο ευχάριστα που ακούσαμε τελευταία.

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρομφαία":

“Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση αντιπροσωπειών των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Κύριο θέμα της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήταν το ζήτημα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στο Κατάρ.

Μετά τις συζητήσεις, που διεξήχθησαν σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, οι εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων επιβεβαίωσαν, ότι κάθε Εκκλησία σέβεται τα όρια της δικαιοδοσίας της άλλης και συμφώνησαν να μεταφέρουν συγκεκριμένες προτάσεις προς τις Ιερές Συνόδους των Εκκλησιών τους, οι οποίες υπηρετούν τον κοινό στόχο της ενότητας της Ορθοδοξίας.

Καταλήγοντας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήρε το διαμεσολαβητικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευχαρίστησε για τη συμφωνία και για το εποικοδομητικό κλίμα, στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες.”

Η είδηση είναι πολύ ευχάριστη για τους ακόλουθους λόγους:

1.) Δρομολογήθηκε να λυθεί με πνεύμα καλής διάθεσης η διένεξη μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

2.) Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

3.) Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ των δύο Πατριαρχείων υπήρξε καθοριστικός.

Ευχόμαστε η πυροσβεστική προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου να τελεσφορήσει σύντομα.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται αυτή τη στιγμή τα εμπερίστατα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων είναι να επιτρέψουν να αναπτυχθεί διένεξη μεταξύ τους για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

No comments:

Post a Comment