Sunday, June 30, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ 100


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Ορθόδοξη Μαρτυρία, Εκδοση Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι Φίλοι του Αγίου Ορους”, Αριθμός 100, Ανοιξη - Καλοκαίρι, Λευκωσία 2013, σσ. 144.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Σεμνό πανηγυρικό τεύχος του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία” έκδοση του Παγκυπρίου συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι φίλοι του Αγίου Ορους”.

Είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε άγιες μορφές του 19ου και 20ού αιώνα που αγίασαν στην Κύπρο και άγιασαν την Κύπρο.

Πρόκειται - ως επί το πλείστον - για αναδημοσιεύσεις παλαιοτέρων τευχών με την προσθήκη ορισμένων νέων αξιόλογων άρθρων.

Παρουσιάζονται δεκάδες αγιασμένες υπάρξεις -κληρικοί, λαικοί και μοναχοί - που γεννήθηκαν και έζησαν στην Κύπρο ή που γεννήθηκαν στην Κύπρο και έζησαν και ασκήτευσαν σε άλλα μέρη.

Ο κατάλογος των αγίων αυτών μορφών είναι μακρύς, αλλά απέχει πολύ από το να καλύπτει στο σύνολό τους όλες τις αγιασμένες μορφές της αγιοτόκου νήσου τους τελευταίους δύο αιώνες.

Δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κάποιες άγιες μορφές που ασκήτευσαν στον κόσμο ή και στα μοναστήρια.

Επίσης δεν περιλαμβάνονται ορισμένες άλλες αγίες μορφές τον βίο των οποίων κατέγραψε ο Οσιολογιότατος ανώνυμος συγγραφέας του βιβλίου “Ασκητές στον κόσμο Β΄” κτλ..

Ελπίζουμε ότι η καταγραφή ή η συμπερίληψή τους σε ενιαίο τόμο θα γίνει κατορθωτή στο μέλλον με παράλληλη προσπάθεια να εμπλουτιστεί - κατά το δυνατόν - με φωτογραφικό υλικό.

Εκατό τεύχη λοιπόν η “Ορθόδοξη Μαρτυρία”.! 

Αρχισε την έκδοσή του το περιοδικό την Ανοιξη του 1981 και τώρα τον Ιούνιο του 2013 έφτασε στο 100ό τεύχος του.

Δημοσιεύονταν σταθερά τρία τεύχη τον χρόνο - ανά τετραμηνία - και εκδόθηκαν έκτακτα δύο επιπλέον πανηγυρικά τεύχη αφιερωμένα στα κατεχόμενα προσκυνήματα της Κύπρου και στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Πολλοί κοπίασαν με πολλούς τρόπους για να γίνει κατορθωτή η έκδοση του περιοδικού τα τελευταία 32 χρόνια.

Οι χιλιάδες συνδρομητές του περιοδικού, όσες εκατοντάδες εθελοντές μαζεύουν τις συνδρομές ή βοηθούν στην ταχυδρομική αποστολή των περιοδικών, όσοι υπηρέτησαν ή και υπηρετούν ως μέλη της Συντακτικής επιτροπής ή και ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αλλά και οι κατά επαρχίαν υπεύθυνοι, οι οποίοι πρόσφεραν ή και εξακολουθούν ακόμη να προσφέρουν πολλά.

Αλλά κανένας δεν έκανε περισσότερα και πιο ουσιαστικά για τον Σύλλογο και το περιοδικό από τον Γενικό Γραμματέα του Διοκητικού Συμβουλίου και Αρχισυντάκτη του περιοδικού κ. Ανδρέα Κυριακού, ο οποίος δεν θέλησε καν να υπογράψει τον πρόλογο του τεύχους που έγραψε για την πανηγυρική έκδοση.

Τον γνωρίζει όμως ο Κύριος για τον Οποίο όλοι οι κόποι και οι μόχθοι έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, για να λειτουργεί ο Σύλλογος, με τις ευλογίες πάντοτε του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου και των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κύπρου.

No comments:

Post a Comment