Tuesday, June 18, 2013

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΜΠΡΟΝΞ


ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΜΠΡΟΝΞ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Την περασμένη Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ. Δοκίμασα πολλές ευχάριστες, αλλά και ορισμένες πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΩΡΑΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

_________

Μου άρεσε η αρχιτεκτονική του ναού και είμαι σίγουρος ότι η εκκλησία θα γίνει ακόμη πιο κατανυκτική όταν ολοκληρωθεί η αγιογράφησή της. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι - σε γενικές γραμμές - ορθόδοξη και βοηθά τον πιστό να προσευχηθεί σε κατανυκτικό περιβάλλον. Η φωνή του ψάλτη του ναού είναι πολύ καλή. Ψάλλει ταπεινά και απαλά και συντείνει στη δημιουργία ατμόσφαιρας προσευχής.



Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑΤΟΣ

_________

Πρόκειται για μεγάλης χωρητικότητας εκκλησία. Ο ναός ήταν αρκετά πλήρης με πιστούς κάθε ηλικίας. Η δημογραφική σύνθεση του εκκλησιάσματος αντιστοιχούσε στη δημογραφική σύνθεση της κοινωνίας. Οικογένειες με τα παιδιά τους κάθε ηλικίας, ορισμένοι ηλικιωμένοι και νέοι πιστοί. Εκκλησιάσαμε μάλιστα δύο βρέφη την Κυριακή. Πολύ ευχάριστη εικόνα. Δείχνει ότι στην περιοχή ζουν πολλοί και ευσεβείς οικογενειάρχες που θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους κοντά στην Εκκλησία.



ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΡΑΓΚΟΧΟΡΩΔΙΑ
________

Με πολλή θλίψη διαπίστωσα ότι η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής είναι μια από τις ελάχιστες κοινότητες στην πόλη της Νέας Υόρκης που έχουν φραγκοχορωδία με μουσικό όργανο. Εξ όσων τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε, οι άλλες εκκλησίες που έχουν φραγκοχορωδίες είναι του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας.  Είναι ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι ναοί στη Νέα Υόρκη που έχουν φραγκοχορωδίες στους οποίους δεν έχω εκκλησιαστεί, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι εκτός της πόλεως της Νέας Υόρκης η ύπαρξη φραγκοχορωδιών είναι - δυστυχώς - συνηθέστατο φαινόμενο.

Τα μέλη της ψάλλουν - για να ακριβολογούμε τραγουδούν - χαμηλά, απαλά και κατανυκτικά χωρίς τις άριες και χωρίς την παρουσία ετερόδοξων - ίσως και αλλοθρήσκων - όπως συμβαίνει στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.  Για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης οφείλω να ομολογήσω ότι είναι η καλύτερη από τις φραγκοχορωδίες που άκουσα. Η φραγκοχορωδία του ιερού ναού της Ζωοδόχου Πηγής είναι επίσης πολύ πιο εναρμονισμένη σε σχέση με τα καθ’ ημάς από τη φραγκοχορωδία της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι φραγκοχορωδία και πρέπει να αυτοκαταργηθεί για να δώσει θέση στους ψάλτες, όπως διαλαμβάνουν οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων. Οι κυρίες που την απαρτίζουν φαίνονται ευσεβείς γυναίκες. Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι δεν θέλουν να συντελούν στην αλλοτρίωση του ήθους της ορθόδοξης λατρείας.

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ
____________

Ερχόμαστε τώρα σε ορισμένα πράγματα που ειλικρινά μας στενοχώρησαν στην προχθεσινή Θεία Λειτουργία.

Και να ήταν μόνον τον Εξάψαλμο που παρέλειψαν.... Πρώτη φορά στη ζωή μου πηγαίνω σε ναό που τελείται Ορθρος χωρίς τον Εξάψαλμο.
Γιατί δεν διάβασαν τον Εξάψαλμο στον Ορθρο; 
Ολόκληρη η Ακολουθία του Ορθρου διάρκεσε 25 λεπτά, όχι επειδή ο ψάλτης έψαλλε γρήγορα τα τροπάρια, αλλά επειδή παρέλειψαν σχεδόν τα πάντα από την Ακολουθία του Ορθρου.

ΠΟΜΠΩΔΗΣ ΔΥΤΙΚΙΖΟΥΣΑ Η ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
__________

Στη Θεία Λειτουργία όμως ακόμα και οι αιτήσεις που εκφωνούσε ο λειτουργός ήταν πομπώδεις, μακρόσυρτες και δυτικίζουσες και είχε τα χέρια ενωμένα μπροστά με τα δάκτυλα να σχηματίζουν τη χαρακτηριστική στάση που έχουν οι Φραγκοπαπάδες και οι πάστορες όταν λειτουργούν.

Αντί να ψάλλει με βυζαντινό ήθος τις εκφωνήσεις ο π. Σίλβεστρος τις τραγουδούσε μάλλον με ένα τρόπο που αποσκοπούσε να εναρμονίσει την ψαλμωδία του με την δυτική μουσική της φραγκοχορωδίας.

Οι ευχές απαγγέλλονταν εκφώνως και πομπωδώς.
Ολως παραδόξως πληροφορήθηκα αργότερα - από πιστούς της κοινότητας - ότι συνήθως ο π. Σίλβεστρος δεν διαβάζει εκφώνως - αν διαβάζει καθόλου!!! - τις ευχές.

Τι συμβαίνει;

ΦΡΙΚΤΟ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟ ΚΗΡΥΓΜΑ
__________

Αλλά το απόγειο της στεναχώριας μου ήρθε όταν ο π. Σίλβεστρος άρχισε το κήρυγμα. 

Είναι άνετα δίγλωσσος και ευφραδής ρήτορας. 

Πλην όμως το περιεχόμενο του κηρύγματός του ήταν κυριολεκτικά κακόδοξο.

Σε συγκεκριμένη περίπτωση συνέλαβα τον εαυτό μου να έχει κυριολεκτικά γουρλώσει τα μάτια από τα προτεσταντιλίκια που άκουγα. 

Και όχι τίποτε άλλο! Προχθές η Εκκλησία μας γιόρταζε τους Αγίους Πατέρες της Α΄Οικουμενικής Συνόδου!!!

Ο π. Σίλβεστρος όμως βρήκε την ευκαιρία να μας πει ότι οι Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και τα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων είναι - προσέξτε! - ανθρώπινα κατασκευάσματα που δεν μας ωφελούν!!! 

Το μόνο που χρειαζόμαστε, μας είπε, είναι η πίστη στο Χριστό, η αγάπη και η συγγνώμη.!!!

Προσοχή εδώ! Δεν είπε ότι η πίστη και η αγάπη ανακεφαλαιώνουν την εν Χριστώ ζωή - κάτι με το οποίο όλοι συμφωνούμε -, αλλά φρόντισε να απαξιώσει τους Κανόνες της Εκκλησίας, τα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων, το κομποσχοίνι, τον μοναχισμό, τη νηστεία, τις μετάνοιες, την προσευχή κτλ.. 

Λες και όλα τα πιο πάνω δεν τα κάνουν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί για να αποκτήσουν την πίστη και την αγάπη!

Τέτοια θεολογική εμβρίθεια και τόσο ορθόδοξο φρόνημα ο Πανοσιολογιότατος.!!!

Και ερωτώ:

Τι διαφορετικό θα έλεγε ένας Λουθηρανός ή ένα Μεθοδιστής πάστορας στο κήρυγμά του από ότι είπε προχθές στο δικό του κήρυγμα ο π. Σίλβεστρος την Κυριακή που η Εκκλησία μας γιόρταζε μάλιστα τους Αγίους Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου;

ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ FATHER'S DAY!!!
__________

Και ως να μη έφταναν αυτά συνέδεσε την Κυριακή των Αγίων Πατέρων με το Father’s day!!! 

Οχι! Οχι! Δεν αστειεύομαι! Αυτό ακριβώς έκανε.!!! 
Με το Father’s day δεν είχε καμιά δυσκολία να συνδέσει την Κυριακή των Αγίων Πατέρων! 

Ούτε και ορρώδησε όμως να απαξιώσει τόσο απροκάλυπτα από την Ωραία Πύλη τη νηστεία, την προσευχή, τους Αγίους Πατέρες, τους Κανόνες και τα συγγράμματά τους.!!!


ΝΑ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
____________

Σεβασμιότατε Αμερικής!

Είστε ενήμερος τι συμβαίνει στην κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ;

Μια δυναμική κοινότητα με δικό της σχολείο, με πολλούς πιστούς που εκκλησιάζονται τακτικά οικογενειακώς, που κάνουν τόσες θυσίες για να προκόψει η κοινότητά τους. 

Δεν νομιζετε ότι τους αξίζει ποιμένας κληρικός με ορθόδοξο φρόνημα, που μιλά για προσευχή, για νηστεία, για εξομολόγηση και για πνευματικό αγώνα και όχι κληρικός που προτεσταντολογεί με αγαπολογίες και θεολογεί κακόδοξα με βάση τους μονισμούς του Προτεσταντισμού (solus Christus, sola gratia, sola fides και sola sciptura);

Ο π. ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
________

Πρώτη φορά γνώρισα τον π. Σίλβεστρο. Για να ακριβολογώ ούτε το όνομα του εφημερίου του ναού δεν γνώριζα πριν εκκλησιαστώ στην εκκλησία της "Ζωοδόχου Πηγής" την Κυριακή. 

Ομολογώ όμως ότι με απογοήτευσε οικτρά.

Αν είχε βιντεογραφηθεί η προχθεσινή Θεία Λειτουργία θα είχατε αντιληφθεί επακριβώς πόσο σοβαρά προβληματικός είναι ο τρόπος που τελεί τη Θεία Λειτουργία. 

Οσο για το κήρυγμά του, αν είχε μαγνητοφωνηθεί, σηκώνει μήνυση στη Σύνοδο για καθαίρεση.

Εκκλησιάστηκα σε πολλούς ναούς όπου κληρικοί της Ι. Αρχιεπισκοπής κήρυξαν πλανεμένες θέσεις επηρεασμένες βαθύτατα από τους προτεσταντικούς μονισμούς. 

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση ο π. Σίλβεστρος έκανε συνειδητή προσπάθεια να απαξιώσει την ορθόδοξη διδασκαλία.


Ε! Οχι κι έτσι Γέροντά μου!


Είναι ενδεχόμενο οι εκκλησιαζόμενοι να μην είναι - κατά το πλείστον - σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος του ατοπήματος, επειδή στερούνται την απαραίτητη θεολογική παιδεία. 

Νομίζω όμως ότι ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος δεν πρέπει να επιτρέψει μια κοινότητα να κατηχείται τόσο αντορθόδοξα.

No comments:

Post a Comment