Sunday, October 3, 2010

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η "ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"






Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΑΙ Η “ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Πολλοί πιστοί προβληματίζονται έντονα αν πρέπει να πάρουν την “Κάρτα του πολίτη”. Το βασικό ερώτημα που τους απασχολεί είναι το εξής: Υπάρχει απόδειξη ή ένδειξη ότι στην "Κάρτα του πολίτη" ή οποιαδήποτε άλλη κάρτα θα εξεικονίζεται ο Βεεζβούλ ή ότι υπάρχει το 666 “ο αριθμός του Θηρίου”;


Αν υπάρχει τότε ούτε που πρέπει να συζητούμε αν πρέπει να πάρουμε τέτοια κάρτα. Ούτε να την αγγίξουμε, όπως πολύ σωστά έγραψε ο π. Επιφάνιος, δεν επιτρέπεται, ως χριστιανοί! Να την πάρουμε για να την κάνουμε τι; Για να έχουμε τον Βεεζεβούλ φυλακτό;


Τολμώ μάλιστα να προσθέσω ότι όχι μόνον χριστιανοί αλλά έστω και αξιοπρεπείς συνειδητοί άθεοι δεν θα δεχτούν να πάρουν κάρτα που εξεικονίζεται ο Διάβολος.


Τα πιο πάνω είναι σαφέστατα πράγματα και ούτε που θα έπρεπε να συζητούνται, ως αυτονόητα.


Ο προβληματισμός πολλών πιστών αλλού εστιάζεται:


Ορισμένοι πολύ πνευματικοί άνθρωποι κληρικοί και λαικοί με ομολογιακό σθένος και αξιόλογη παιδεία υπέγραψαν κατά χιλιάδες κείμενο στο οποίο δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να πάρουν την “Κάρτα του πολίτη” ασχέτως συνεπειών επειδή προσβάλει την πίστη μας.


Ορισμένοι άλλοι - επίσης πνευματικοί και αγωνιστές κληρικοί και λαικοί με ομολογιακό σθένος και θεολογική παιδεία - ισχυρίζονται ότι διερεύνησαν το θέμα και είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει εξεικονισμός του διαβόλου και ότι δεν χρησιμοποιείται το 666.


Ετσι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πίστεως αν οι πιστοί πάρουν την κάρτα.


Προσθέτουν μάλιστα ότι, αν τυχόν στο μέλλον εισαχθεί το 666, μπορούν κάλλιστα, σ' αυτή την περίπτωση, οι πιστοί να επιστρέψουν τις κάρτες ως αντιχριστιανικά σύμβολα.


Βέβαια ακόμη και αν έτσι έχουν τα πράγματα τίθεται το ερώτημα: Δεν έχουμε δικαίωμα ή καλύτερα υποχρέωση - όχι πια ως χριστιανοί αλλά ως πολίτες - να διερωτηθούμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό το ηλεκτρονικό φακέλλωμα των ανθρώπων;


Δεν πρέπει να επισημάνουμε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - όχι έστω για την εν Χριστώ ελευθερία αλλά για την πολιτική και προσωπική ελευθερία των ανθρώπων - με τον ηλεκτρονικό έλεγχο και της πιο ασήμαντης ενέργειας των πολιτών; Τόσο σίγουροι είμαστε ότι όλος αυτός ο μηχανισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί άμεσα ή στο μέλλον για το κακό των ανθρώπων;


Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Επομένως υπάρχει κάποιος που δεν μπορεί να σιωπά: Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας που συνέρχεται σε λίγες μέρες!


Αναμένουμε από τους επισκόπους μας, τους ποιμένες της Εκκλησίας, να καθοδηγήσουν κατάλληλα τους πιστούς.


Είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτός ο διάχυτος προβληματισμός και οι ιεράρχες μας να μη συγκινούνται από το σκανδαλισμό και την αγωνία του ποιμνίου τους.

1 comment:

  1. ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΟΡΘΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ,ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΕΣ.

    ReplyDelete