Tuesday, October 19, 2010

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ


ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΣΗΜΑΙΝΟΝ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ


Του Μητροπολίτη Μύρων Χρυσοστόμου

=============

Ως πνευματικοί άνθρωποι επιχειρούμε βεβαίως να ευδοκιμούμε, άλλά πολλές φορές οι ανθρώπινες αδυναμίες δεν μας το επιτρέπουν πάντοτε και αστοχούμε.

Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποπαίρνει και να απελπιζόμαστε. Γι' αυτό άλλωστε χρειάζεται η συνεχής προσευχή, και πάλιν και πολλάκις, με την δυνατότητα αυτή προσπαθούμε να φτάσουμε στο ύψος της τελείωσης!

Γι' αυτό μή στεναχωρείστε αδελφοί μου αν σας κυνηγούν οι συνάδελφοι και συνασκητές σας συνταυτιζόμενοι με το πολύ εν παντελεί αγνοία διατελούν κοινόν!

Είναι πολύ φυσικό να πετροβολούνται τα καρποφόρα δένδρα, ενώ τα άγρια δεν τα πειράζει κανείς! «Ου γαρ δη αι θλίψεις μόνον, αλλά και αυτοί οι πειρασμοί λαμπρότερους ημάς εργάζονται».

Εσείς μην απαντάτε με αντίπραξη. «Ρίζα γάρ πάντων αγαθών έστιν η υπομονή, μήτηρ ευσέβειας, κλάδος ευφροσύνης, καρπός αμάραντος, πύργος ακαταμάχητος, λιμήν αχείμαστος».

«Ώσπερ ουδέν όφελος οικίας, ου πόλεως, ου θυρών, εάν μή ώσιν οι φυλάσσοντες, και ειδότες πότε μή κλείειν, πότε δε ανοίγειν· ούτως ουδέ μοναχώ των άλλων κατορθωμάτων όφελος, αν μή λογισμός η θυρωρός των αυτού βουλευμάτων, την κλείσιν και την άνοιξιν της καρδίας μετά ακριβείας και πολλής επιστήμης επιτετραμμένος, και ειδώς τινά μεν εκφέρειν δει, τινά δε εισάγειν».

Σαν να ήξερε ο Ιερός Χρυσόστομος αυτά πού θα συνέβαιναν αδελφοί μου Βατοπαιδινοί. Παρά ταύτα γρηγορείτε και προσεύχεσθε ίνα μή τοι χείρον γένηται...Ο διάβολος πάντοτε καραδοκεί.

Όμως, όμως, πλην όμως, τα ιερά καθιδρύματα εδώ πάνω είναι θεοΐδρητα και γι΄ αυτό δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτε το αξιόλογο, μόνο πρόσκαιρους πειρασμούς, οι όποιοι όμως και βεβαίως πειράζουν το στομάχι και δημιουργούν στομαχικές διαταράξεις!

Έτη πολλά και ευδόκιμα και του χρόνου πολύ καλύτερα!»


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment