Wednesday, October 13, 2010

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ




ΘΑΡΡΑΛΕΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΤΑΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


Η ΠΕΘ ΖΗΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!


ΤΟΣΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ή ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΙΣ ΡΗΜΑΣΙΝ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ;


ΤΙ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ Ο ΣΤΕΝΟΤΕΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ;


ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ “ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΩΝ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ; ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;


ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ


Του κ. Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου καθηγητή Λυκείου

============


Σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο κάνουν λόγο για αλλαγή των σχεδίων του Υπουργείου για το «νέο Λύκειο» μετά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών. Η αλλαγή προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό υποχρεωτικών μαθημάτων αλλά ταυτόχρονα τη διατήρηση ομάδων επιλεγομένων. Με την αλλαγή που γίνεται παραμένουν υποχρεωτικά, και ορθώς, τα μαθήματα της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών.


Το μάθημα των Θρησκευτικών όμως, σύμφωνα τουλάχιστον με τα παραπάνω δημοσιεύματα, δεν βρίσκεται στη λίστα των υποχρεωτικών μαθημάτων αλλά διατηρείται για αυτό ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου για το «νέο Λύκειο», σύμφωνα με τον οποίο μετατρέπεται σε επιλεγόμενο και μάλιστα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Η μετατροπή του θρησκευτικού μαθήματος από υποχρεωτικό σε επιλεγόμενο είναι καταρχήν πράξη αντισυνταγματική. Το Σύνταγμα υποχρεώνει το κράτος να καλλιεργεί μέσω της παιδείας την θρησκευτική συνείδηση των μαθητών. Κατά δεύτερο λόγο τα Θρησκευτικά αποτελούν βασικό στοιχείο της ελληνικής παιδείας αλλά και του πολιτισμού της πατρίδας μας. Είναι ίδιοι οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την διατήρηση της υποχρεωτικότητας τόσο για το μάθημα της Ιστορίας όσο και για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η ιστορία του λαού μας είναι ζυμωμένη με την πίστη και τη θρησκευτική του ζωή.

Αναμένουμε στο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πρόκειται να δοθεί προς διαβούλευση να υπάρχει η πρόβλεψη για υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Αν το Υπουργείο επιμείνει στη μετατροπή των Θρησκευτικών σε μάθημα επιλογής θα βρει απέναντί του όχι μόνο τους Θεολόγους αλλά και τους γονείς και τη Διοικούσα Εκκλησία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μετά από την τόση αναστάτωση που προκάλεσε η διαρροή στον τύπο του πρώτου σχεδίου για το «νέο Λύκειο», το μάθημα των Θρησκευτικών να είναι τελικά το μεγάλο θύμα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων. Καμία νέα υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος δεν θα γίνει αποδεκτή.


ΠΗΓΗ:


Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment