ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΥΠΡΙΟ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ κ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ
================
Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος απέστειλε την πιο κάτω συγχαρητήρια επιστολή του προς το συμπατριώτη μας Καθηγητή κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη, με την ευκαιρία της απονομής σ’ αυτόν του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας:
«Αγαπητέ μας κ. Πισσαρίδη,
Εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, και ημών προσωπικώς, Σας εκφράζουμε τα θερμότατα συγχαρητήριά μας για την επάξια απονομή προς Σας του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας.
Τιμήσατε, έτσι, ως ο πρώτος Νομπελίστας της νήσου μας, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Κύπρο μας. Ταυτόχρονα προσφέρατε σε όλους μας -σε όλο το λαό μας- ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή υπερηφάνεια!
Αναμένοντας σύντομα να Σας δούμε και στη νήσο μας, για να Σας σφίξουμε και από κοντά με θέρμη το χέρι, ευχόμαστε όπως ο Κύριος Σας χαρίζει πλούσιες τις ευλογίες, την ενίσχυση και τις δωρεές Του, ώστε να συνεχίσετε και στο μέλλον την ανεκτίμητη πνευματική και επιστημονική Σας προσφορά. Ο Θεός μαζί Σας!
Με τις ευχές και τη βαθιά μας αγάπη
+ Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
12 Οκτωβρίου 2010.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”
*****
ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
____________________
Τη χαρά και τη συγκίνηση του για τη μεγάλη τιμή της βράβευσης του με το Νόμπελ για την Οικονομία, αλλά και για τον τρόπο που η Κύπρος δέχθηκε τη σημαντική είδηση, εξέφρασε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.
Ο ίδιος είχε ακούσει την ευχάριστη είδηση, είπε, με τηλεφώνημα από τη Σουηδία, μια ώρα πριν από τη δημοσίευση της στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού Νόμπελ.
«Δεν το περίμενα, ήταν μεγάλη έκπληξη, ήταν μεγάλη τιμή για μένα, για την οικογένεια μου, για την Κύπρο, για το πανεπιστήμιο μου γιατί εγώ δεν άλλαξα και πολλούς τόπους, πάντα στο ίδιο πανεπιστήμιο ήμουν. Ηταν μια μεγάλη τιμή, ακόμη δεν το έχω καλοκαταλάβει. Και αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον στην Κύπρο και αλλού, απ όλους είναι μια ευχάριστη έκπληξη», δήλωσε.
Ερωτηθείς πότε θα βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία θα θέλει να τον τιμήσει, ο Νομπελίστας καθηγητής είπε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το νησί τον Ιανουάριο, οπότε θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Ημουν στην Προγραμματική Επιτροπή (του ΠΚ), μετά στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και τώρα θα πάω για να διδάξω», είπε. Προς το παρόν, διευκρίνισε, «δεν έχω σχέδια αν πρόκειται να είναι σε τακτική βάση. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά. Τώρα είναι κάπως ρευστά τα πράγματα», είπε.
Το βραβείο, είπε ο Κύπριος Νομπελίστας, είναι ειδικά για το πρόβλημα της ανεργίας, που ήταν η κυριότερη του εργασία. «Και το διδακτορικό μου ήταν γύρω από το πρόβλημα της ανεργίας. Η δουλειά έγινε μεταξύ του 1980 και 87 - ήταν η δεκαετία του 80 οπότε η ανεργία ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πάντα έβλεπα την πρακτική πλευρά, το πώς στην πράξη μπορεί μια σωστή πολιτική να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ανεργίας και για τους εργάτες που υποφέρουν τις συνέπειες και για την οικονομία σαν σύνολο. Και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις από πολιτικούς. Μίλησα σε κυβερνήσεις, υπουργούς Εργασίας για το τι μας λέει αυτή η θεωρία για το πρόβλημα της ανεργίας», σημείωσε ο κ. Πισσαρίδης.
Ερωτηθείς ποιο θα είναι τώρα το μέλλον του μετά και τη βράβευσή του, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι όλο και περισσότερο τείνει προς την Κύπρο. «Ο καθένας τείνει να πάει στις ρίζες του», είπε.
Στο μεταξύ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε το London School of Economics, o πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, Howard Davies, διερμήνευσε την περηφάνια του ιδρύματος για το γεγονός, εξήρε το έργο του βραβευθέντος και επαίνεσε τη φιλοπονία του.
Ο κ. Πισσαρίδης, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Το 2008 η Κυπριακή Δημοκρατία του απένειμε το "Αριστείον" για τις Τέχνες, Λογοτεχνία και Επιστήμη.
Εχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 θα αναλάβει την έδρα Marfin Laiki του Πανεπιστημίου Κύπρου.
*****
ΧΡ. ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ: ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
====================
Tην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα καθυστερήσει τουλάχιστον για δύο-τρία χρόνια, διατύπωσε ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφος Πισσαρίδης , μιλώντας σήμερα στο ΡΙΚ.
Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, πολλές χώρες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, προχώρησαν σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τώρα, πρόσθεσε, έχουν αντιληφθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν μπορεί να συνεχισθεί επ' άπειρον και λαμβάνουν μέτρα για μείωσή του, γεγονός που θα καθυστερήσει την ανάκαμψη.
Για την Κύπρο είπε ότι είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλες χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, επεσήμανε , απαιτείται η λήψη μέτρων για βελτίωση της κατάστασης.
Ο κύριος Πισσαρίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό οι πολιτικοί να ενημερώνουν το κοινό πως η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η μισθοδοσία θα πρέπει να μείνει κάπως χαμηλή, κυρίως στο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Συνέστησε υπομονή, αναφέροντας ότι σιγά σιγά η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Ο Κύπριος νομπελίστας εξέφρασε βαθιά συγκίνηση από τον τρόπο με τον οποίο τον αγκάλιασε η Κύπρος μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Οικονομίας.
Ανέφερε ότι δεν έχει οποιοδήποτε παράπονο από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ως επιστήμονας από την κυπριακή πολιτεία.
Για το μη διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κύριος Πισσαρίδης είπε ότι δικαίως διορίστηκε ο κύριος Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος, επεσήμανε, διαθέτει καλύτερα προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση και είχε εργασθεί στην Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε ερώτηση, αν σκέφθηκε ποτέ να ασχοληθεί με την πολιτική, ο κύριος Πισσαρίδης απάντησε αρνητικά.
Ο κύριος Πισσαρίδης ανέφερε ότι οι θεωρίες του για την ανεργία και την πολιτική έχουν αξιοποιηθεί κυρίως από σκανδιναβικές χώρες και τη Βρετανία, αλλά και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
No comments:
Post a Comment