Wednesday, October 20, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ - ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΠΟΥΣ 1913- 1922




ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

=======


Παντελή Αναστασιάδη(Παντέλ Αγά) καπετάνιου του Ποντιακού αντάρτικου, Μνήμες του Ποντιακού Έπους 1913-1922, Εκδόσεις Ενωμένη Ρωμηοσύνη, Θεσσαλονίκη 2010, σσ. 281.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=================


Ολο παράπονα είμαστε. Ολα εσβησαν! Ολα καταστράφηκαν! Πάντες απώλοντο! Ε λοιπόν δεν είναι έτσι! Οσοι δεν με πιστεύετε δέστε τι συμβαίνει με το ευλογημένο σωματείο “Ενωμένη Ρωμηοσύνη”.


Πότε εμφανίστηκαν; Πρόσφατα!


Πόσα έκαναν σε αυτό το μικρό διάστημα; Οσα δεν έχουν κάνει άλλοι που μετρούν δεκαετίες ζωής!


Εκδίδουν το υψηλού επιπέδου περιοδικό ΕΡΩ, βιβλία το ένα μετά το άλλο (τα οποία εν μέσω απίστευτης οικονομικής κρίσεως προσφέρουν δωρεάν), ψηφιακούς δίσκους υψηλής ποιότητας (που επίσης προσφέρουν δωρεάν).


Εμείς απλά χειροκροτούμε και προσεύχομεθα αναξίως ο Θεός να τους δίνει δύναμη και ταπείνωση για να συνεχίσουν το όντως θεοφιλές έργο που ανέλαβαν να κάνουν.


Στο παρόν βιβλίο ένας ήρωας του Ποντιακού έπους αφηγείται την αυτοβιογραφία του που είναι σημαδεμένη με την καταστροφή του Ελληνισμού σε μια από τις αρχέγονες κοιτίδες του τον Πόντο.


Ο αναγνώστης χαίρεται τη λεβεντιά των ηρώων της Ποντιακής εποποιίας, κλαίει απαρηγόρητος για τα πάθη των ξεριζωμένων και τη μεγάλη χαμένη πατρίδα του Πόντου και αναπολεί ημερών αρχαίων δόξης του Ελληνισμού που δεν θυμίζουν τη σημερινή κατάντια που μας τσαλακώνει.


Η έκδοση του θαυμάσιου αυτού βιβλίου καλύπτει ένα μεγάλο κενό. Λίγοι άνθρωποι πια ξέρουν τι έγινε στον Πόντο. Στα σχολεία μας οι μικρόψυχοι και απάτριδες μιλούν για “συνωστισμό”. Οι μικρόνοες για “κουμπαρλίκια”, “καρντάσηδες” και “ζειμπεκιές”. Μοιράζουν το Αιγαίο και την Κύπρο. Παραδίδουν στη μανία του Τούρκου τη Θράκη. Ανοίγουν την αλόγιστη εκδυτικοποίηση των πάντων πουλώντας την ψυχή του έθνους με όσα ανόσια κάνουν στην παιδεία και στο οικογενειακό δίκαιο.


Και όμως! Ακόμη ακούμε τους λυγμούς του Πατριάρχη στην Παναγία του Σουμελά. Τον βλέπουμε να ανάβει γονατιστός το κεράκι της Ρωμησύνης στην πύλη που κρέμασαν τον Αγιο Γρηγόριο Ε΄, οι μοναχοί, στο Περιβόλι της Παναγίας, ακόμη διαβάζουν το Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς στην Θεοτόκο και η “ευχή του Ιησού” - η μυστική αναπνοή του σώματος του Χριστού ακούγεται από όσους έχουν μάτια που βλέπουν και αυτιά που ακούνε να βγαίνει από χιλιάδες στήθη από άκρον σε άκρον της πονεμένης Ρωμηοσύνης.


Αυτή την ευλογημένη “μαγιά” - όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης - εκπροσωπούν επάξια και οι καλοί αδελφοί της “Ενωμένης Ρωμηοσύνης”. Καταγράφουμε με περισσή χαρά και περηφάνεια τις επιτυχίες τους που σηματοδοτούν τη διάσταση της ελπίδας ότι το “λείμμα” υπάρχει και η μικρή ζύμη θα ζυμώσει το φύραμα.



3 comments:

  1. Aυτό το ευλογημένο σωματίο,έκανε και πρόσφατα ημερίδα κ.Τελεβάντο και είχε επιτυχία!Πολύ πιθανόν να την κάνουν και dvd!Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην συνπρωτεύουσα και συνβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη μας"μεγάλη φτοχωμάνα"!Εκεί μάθαμε πολλά...απο αξιόλογους ομιλητές!Έγινε στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.!Εκεί μοιράστηκαν εκατοντάδες δωρεάν βιβλία και DVD για τον άγιο γέροντα μας ΠαΪσιο.

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία ,Παναή.

    Χαίρομαι που αξιοποιείς όλες τις καλές ευκαιρίες που σου δίνονται στη Θεσσαλονίκη, το Αγιον Ορος και τη Σερβία.

    Ο Χριστός και η Παναγία να σε σκέπουν οικογενειακώς.

    ReplyDelete
  3. Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας.Αμήν.

    ReplyDelete