Sunday, July 8, 2018

ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η αποκαλυπτική συνέντευξη, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραχωρήθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα GreekΝews της Νέας Υόρκης, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στον κ. Αποστόλη Ζουπανιώτη. 

Πρόκειται για αποκαλυπτική και συναρπαστική συνέντευξη. 

Λέγει πολλά και ουσιαστικά, για πλείστα θέματα, με πολλούς αποδέκτες, που αφορούν την Κληρικολαική της Βοστώνης, την Αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την πρόθεση του Πατριάρχη να τον εξαναγκάσει να υποβάλει “οικειοθελή” παραίτηση κτλ..

Είναι προπαντός αποκαλυπτική η συνέντευξη για το πρόσωπο και την ιδιοσυγκρασία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Είναι ένα πραγματικό ψυχογράφημα του Σεβασμιώτατου Αμερικής.

Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται αμέσως ότι έχει να κάνει με ένα ιεράρχη, με μεγάλη πείρα ζωής, που μπορεί να αντιμετωπίζει και τις πιο δύσκολες φουρτούνες, με απόλυτη αυτοκυριαρχία και νηφαλιότητα.

Διατηρεί την πνευματική του διαύγεια σε αξιοζήλευτα επίπεδα ακόμη και για άνθρωπο 40 χρόνια νεώτερό του.

Λέγει αυτά που θεωρεί σωστό να πει χωρίς να οδηγείται σε ατραπούς που δεν θέλει να ακολουθήσει.

Προσέξτε προπαντός με ποια επιδεξιότητα χειρίζεται τις ερωτήσεις που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την στάση των ενοριών και διάφορων παραγόντων της Εκκλησίας της Αμερικής ως παρεκκλίσεις από το ορθόδοξο δόγμα. Υποδεικνύει ότι η στάση ορισμένων ενοριών και ανθρώπων υπογορεύεται από το Ελληνικό φιλότιμο και την έλλειψη αυτοκυριαρχίας και υπομονής που χαρακτηρίζει τους πλείστους ανθρώπους.

Ο Σεβασμιώτατος είναι μεν άνθρωπος χαρακτηριστικής πραότητας και αυτοκυριαρχίας, αλλά και ατσάλινης θέλησης, που επιδιώκει αταλάντευτα, με διαλλακτικό πνεύμα και χωρίς ακρότητες, τους στόχους του.

Δεν διακινδυνεύει επισφαλείς προβλέψεις ιδιαίτερα για τις προθέσεις των ανθρώπων. Επιλέγει να μιλά βασισμένος σε γεγονότα και όχι σε εικασίες.

Με την συνέντευξη δίνει σαφέστατα μια εντελώς διαφορετική εικόνα των πραγμάτων, που πλείστοι -και οπωσδήποτε ο υπογράφων το άρθρο- είχαμε μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα καθιστά σαφές ότι δεν έχει πρόθεση να υποβάλει “οικειοθελή” παραίτηση. Αντιθέτως μιλά για όσα προγραμματίζει το Φθινόπωρο του 2018 και υπενθυμίζει ότι, από τις 15 Αυγούστου, θα μπει στο 20ον έτος της διακονίας του, ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ένα είναι το σίγουρο! Αν όντως κατορθώσει να βγεί αρτιμελής από "τον λάκκο των λεόντων" -και τι λεόντων!- και χωρίς θανάσιμα εγκαύματα από "την κάμινον του πυρός την καιομένην", εφεξής δεν θα λένε αυτός επιβιώνει σαν το γάτο τον εφτάψυχο, αλλά σαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Ο Θεός μαζί σας Σεβασμιώτατε. Οι προσευχές όλης της Ομογένειας σας συνοδεύουν.

No comments:

Post a Comment