Wednesday, February 7, 2018

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΚΑΓΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ


ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΚΑΓΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

Του κ. Θεόδωρου Καλμούκου
=====

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί τον Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ Συμεωνίδη Μητροπολίτη Σικάγου. 

Ο εψηφισμένος αναμένεται να αφιχθεί στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη όπου θα γίνει το Μικρό και το Μέγα Μήνυμα της εκλογής του. Δεν έχει ορισθεί ακόμα η ημέρα της χειροτονίας του, η οποία ενδεχομένως να είναι την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 25 Φεβρουαρίου.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επιχείρησε ανεπιτυχώς να τορπιλίσει την εκλογή του κ. Ναθαναήλ.

Συγκεκριμένα, αφού διαβάστηκε η επιστολή με το τριπρόσωπο, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πήρε αμέσως το λόγο και είπε πως εγώ προτείνω Αγιοι Αδελφοί τον π. Ναθαναήλ Συμεωνίδη πλέκοντας το εγκώμιό του.

Αμέσως ζήτησε το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, κάνοντας μία περιγραφή των τριών προσώπων. Επλεξε το εγκώμιο του Αρχιμανδρίτη Τιμοθέου Μπακάκου, για το οποίον είπε ότι είναι πολύπειρος κληρικός.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ για τον οποίον φέρεται να είπε ότι έχει προσόντα, έχει κάνει σπουδές, αλλά είναι άπειρος, είναι πολύ νέος στην ηλικία και θα δυσκολευθεί πάρα πολύ να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Ο Πατριάρχης τού απάντησε πως εφόσον όπως λέει είναι τόσο καλός ο π. Τιμόθεος Μπακάκος, κι έχει τόση πείρα, να τον κάνει ο Ναθαναήλ πρωτοσύγκελο ώστε να τον βοηθήσει με την πείρα, με τις γνώσεις του.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος ο οποίος απευθυνθείς στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο είπε με υψωμένη τη φωνή τι θέλετε επί τέλους να κάνουμε καταστατικό ιδιαιτέρως για σας; Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως εμείς έχουμε καταστατικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος επέμενε, λέγοντας ότι θα σχολιασθεί άσχημα το γεγονός ότι πρώτη φορά επιλέγουν τον δεύτερο και όχι τον πρώτο από το τριπρόσωπο.

Του απάντησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πως τότε δεν θα μιλούσαμε εδώ περί εκλογής, αλλά περί επικυρώσεως της δικής σας εκλογής, την εκλογή την κάνουμε εμείς και ως εκ τούτου όποιον θέλουμε από το τριπρόσωπο αυτόν προκρίνουμε, αλλιώς δεν θα είχε νόημα η έννοια του τριπροσώπου.

Πήρε το λόγο ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος ο οποίος ενίσχυσε τα όσα είχε πει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κι έτσι τελικά η εκλογή ήταν ομόφωνη.

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία

No comments:

Post a Comment