Thursday, May 1, 2014

ΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ;



ΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες δύο εθνοφυλετικών εξάρσεων, εκ μέρους του Πατριαρχείου Αντιοχείας που διέκοψε -ως μη όφειλε- την εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριρχείο Ιεροσολύμων, και της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας επίσκοπος της οποίας σε συλλείτουργό του με τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ρωσίας κ. Κύριλλο απεκάλεσε εντελώς ανακριβώς το Πατριαρχείο Ρωσίας “Μητέρα Εκκλησία” της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας.

Πώς πρέπει να ερμηνευθούν αυτές οι ενέργειες;

Κατά την άποψή μου ως νάρκες του Πατριαρχείου Ρωσίας εναντίον της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Η Εκκλησία της Ρωσίας δεν ήθελε να φανεί στη Σύναξη των Προκαθημένων ότι ναρκοθετεί την πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, για να μην αντιμετωπίσει τυχόν αντίποινα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που μπορούσε να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ετσι τώρα ενορχηστρώνει τις Εκκλησίες της Αντιοχείας και της Τσεχίας και Σλοβακίας για να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα ώστε να καταστεί εκ των πραγμάτων αδύνατη η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.

Αν η εκτίμησή μου είναι ορθή πρέπει να θεωρείται βέβαιη σύντομα η αναμόχλευση παρόμοιων καταστάσεων εκ μέρους άλλων Εκκλησιών που είναι φυσικοί σύμμαχοι του Πατριαρχείου Μόσχας. 

No comments:

Post a Comment