Thursday, May 1, 2014

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ



ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Με βαθύτατη θλίψη έλαβα το πιο κάτω ηλεκτρονικό μήνυμα από την Κύπρο:

“Τελικά την Μεγάλη Παρασκευή ο άγιος Κυρηνείας επέτρεψε στην χορωδία που θα έψαλλε τα εγκώμια και εχρησιμοποίησαν αρμόνιο εντός της Εκκλησίας. Μαέστρος ήταν η κυρία Νέλλη Λουκαϊδου και έψαλλαν τα εγκώμια από τον γυναικωνίτη του καθεδρικού ναού του Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά. Η χορωδία που έψαλλε τα εγκώμια με τη συνοδεία αρμονίου εντός της Εκκλησίας είναι η "Φωνή της Κερύνειας”.

Πλήρης είναι η απογοήτευσή μας για την παντελώς απαράδεκτη ενέργεια του Αγίου Κυρηνείας.

Το αρμόνιο δεν έχει απολύτως καμία θέση στην ορθόδοξη λατρεία. Χρειάζονται τόνοι θεολογικής απαιδευσίας για να υποστηριχθεί το αντίθετο.

Αποκλείεται ο Σεβ. Κυρηνείας να μην κατανοεί το μέγεθος του ατοπήματος που διέπραξε.

Γι’ αυτό θλιβόμαστε βαθύτατα επειδή, παρά τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις και παρακλήσεις μας, τελικά ενέδωσε και ευλόγησε την παρανομία.

Αλλά δεν θα παραλείψουμε να τονίσουμε και την ευθύνη της κυρίας Νέλλης Λουκαίδου και της χορωδίας “Φωνή της Κερύνειας” που προέβησαν στην ασέβεια εντός του ναού.

Θέλουμε να ελευθερωθούμε δεν είναι έτσι; Πώς ελπίζουμε να το πετύχουμε; Με την καταπάτηση της Ιεράς Παράδοσης της Εκκλησίας; Αυτά έκαναν στις εκκλησίες της Κερύνειας; Τραγουδούσαν γυναίκες με αρμόνιο;

Αντί να σεκοντάρεται το νεωτεριστικό πνεύμα του “ακτιστοφωτίτη” Σεβ. Λεμεσού, ο οποίος συνέστησε γυναικεία χορωδία για να αντικαθιστά τους κανονικούς ψάλτες, θα έπρεπε οι υπόλοιποι ιεράρχες να δίνουν το καλό παράδειγμα στη δική τους Μητρόπολη. 

Δυστυχώς ο “Γέροντας” -τουτέστιν ο Αγιος Λεμεσού- απέσπασε και την έγκριση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για τις γυναικείες χορωδίες του, συνεπικουρούμενος από μια αντικανονική και αντιεπιστημονική μελέτη που συνέταξε ο γνωστός ΚΑΙΡΟΣκόπος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Γιάγκου.

Να παρακαλέσουμε θερμά όλους τους Αγίους αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου να αντισταθούν με κάθε τρόπο στο πνεύμα της εκκοσμίκευσης και των νεωτερισμών που εισβάλλει πανταχόθεν στην Εκκλησία μας.

No comments:

Post a Comment