Friday, May 2, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======

Διαβάσαμε στη Romfea.gr από την PrevezaBest:

“Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εκδημία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου και τα ονόματα που ακούγονται για την πλήρωση της θέσης...πολλά.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, είναι προγραμματισμένο να συνέλθει τον μήνα Οκτώβριο, για να αποφασίσει όχι μόνο το ζήτημα της πλήρωσης του θρόνου της Μητρόπολη των Ιωαννίνων αλλά και της Μητρόπολης Φωκίδας μιας και ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας έχει παραιτηθεί λόγω προβλημάτων υγείας.

Ενώ την επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς και καθηγητές της ιατρικής αναμένεται σε λίγες μέρες να δεχθεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και ΦαναριοΦερσάλων κ. Κύριλλος, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι σε θέση να ασκεί τα πνευματικά και διοικητικά του καθήκοντα, λόγω γηρατειών.

Για να μην μείνουν όμως ακέφαλες μέχρι τον Οκτώβρη τόσο η μητρόπολη των Ιωαννίνων όσο και της Φωκίδας, ενδέχεται η Ιερά σύνοδος της Ιεραρχίας να συνεδριάσει μέσα στον Ιούνιο και να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες.

Σχετικά με την πλήρωση της θέσης στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, το ζήτημα που τίθεται είναι αν αυτός που θα την καλύψει θα προκύψει διά μεταθετού η από εκλογή [Μεταθετό: δηλαδή κάποιος άλλος μητροπολίτης να αφήσει την μητρόπολη του και να μετατεθεί εκλεγμένος βεβαίως στην μητρόπολη των Ιωαννίνων].

Βασική σκέψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, είναι η εκλογή να γίνει διά μεταθετού, μιας και η μητρόπολη των Ιωαννίνων, χρειάζεται έναν έμπειρο ποιμενάρχη, διότι διαχειρίζεται όλα τα κληροδοτήματα των Ηπειρωτών ευεργετών και είναι μέτοχος στην Εθνική τράπεζα της Ελλάδας.

Βασική σκέψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στην περίπτωση που ο διάδοχος του Θεόκλητου, θα προκύψει διά μεταθετού, είναι ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας Ιερόθεος μιας και κατάγεται από τα Γιάννινα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εγκυρότατες πηγές, ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας, φαίνεται να μην δέχεται την μετάθεσή του στην Μητρόπολη των Ιωαννίνων για λόγους καθαρά θεολογικούς. Ενώ το σχετικό ζήτημα φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη του Μάη.

Ένας ακόμη Μητροπολίτης που είχε ακουστεί το όνομα του για την πλήρωση της θέσης στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, είναι ο Μητροπολίτης Ελασσώνος αλλά λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.

Βέβαια προυπόθεση για την πλήρωση της θέσης διά μεταθετού είναι και η σύμφωνη γνώμη του Φαναρίου.

Εάν το Οικουμενικό Πατριαρχείο πει όχι, τότε η μητρόπολη Ιωαννίνων, θα πληρωθεί με εκλογή. Εάν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο το σκηνικό αλλάζει τελείως...

Εάν λοιπόν τελικά η Μητρόπολη πληρωθεί με εκλογή, ένας κύκλος υποψηφίων είναι οι αρχιμανδρίτες που είτε υπηρετούν στα Γιάννινα είτε έχουν καταγωγή από τα Γιάννινα.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καχριμάνης, ο οποίος κατέχει υψηλή διοικητική θέση στην Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Και ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, ο οποίος είναι σχολάρχης στη Βελλά σχολή.

Σε αυτές τις δύο υποψηφιότητες όμως, αντιτίθεται, ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Δέδες, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Θεόκλητου και πρωτοσύγκελός του.

Επίσης ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος δεν έχει δικαίωμα εκλογής, διότι δεν εγγραφεί ακόμη στον κατάλογο των εκλόγιμων για Αρχιερατεία.

Επίσης ένας ακόμη Αρχιμανδρίτης, ο οποίος ενδιαφέρεται και έχει καταγωγή από τα Γιάννινα, είναι ο Σπυρίδων Κατραμάδος, ο οποίος και υπηρετεί στην σύνοδο ως γενικός γραμματέας στην επιτροπή του προσκυνηματικού Τουρισμού.

Ο δεύτερος κύκλος αφορά τα τρία αγαπημένα παιδιά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τα οποία και είναι:

1.) Ο Αρχιγραμματέας της Ιερά Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου δεξί χέρι του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

2.) Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, ο οποίος είναι οικονομικός διευθυντής του γενικού φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

3.) Ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την μεγάλη μάχη των Ιωαννίνων... Με τόσους ισχυρούς υποψήφιους, μόνο ο Θεός το ξέρει...”

Αποκαλυπτικό πράγματι το ρεπορτάζ.

Ας δούμε κάποιες παραμέτρους του.

Πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί το Πατριαρχείο το μεταθετό για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, επειδή συνιστά καταστρατήγηση βασικού όρου της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928, με την οποία οι “Νέες Χώρες” παραχωρήθηκαν στην Εκκλησία τη Ελλάδος. 

Για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του το Πατριαρχείο αναγκάστηκε να ενδώσει ήδη δύο φορές για το μεταθετό για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αν τώρα αρχίσει να κάνει αβαρίες και για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων δεν θα υπάρχει έρεισμα για τη μη επέκταση του μεταθετού σε άλλες Μητροπόλεις λ.χ. Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως, Καβάλλας, Κρήνης και Καλαμαριάς, κτλ.. Το Πατριαρχείο όμως έχει κάθε λόγο να θέλει να παραμείνει εν ισχύ -και όχι να καταστρατηγηθεί- η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928 για την παραχώρηση των Μητροπόλεων των “Νέων Χωρών” στην Εκκλησία της Ελλάδος “επιτροπικώς και άχρι καιρού”. Αρα είναι λίαν απίθανο να θελήσει να υποσκάψει το κύρος της.

Επιπλέον, αφού ο Σεβ. Ναυπάκτου για λόγους θεολογικούς, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αρνείται -απολύτως προς τιμή του- τη μετάθεση, δεν βλέπω πώς οι θεολογικοί αυτοί λόγοι θα διαφοροποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Αρα βαίνουμε για πλήρωση του Θρόνου με κανονική εκλογή.

Ευτυχώς ο Αρχιμ. Φιλόθεος Δέδες αποκλείστηκε από την εύνοια του Αρχιεπισκόπου. Και λέγω ευτυχώς επειδή και μόνον η αντιπαραδοσιακή του εμφάνιση μου προκαλεί αλλεργία.

Η υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής εύκολα θα επιβληθεί αν την προωθήσει ο Αρχιεπίσκοπος.

Οσο για την υποψηφιότητα του “Νεωκόρου”, αν πράγματι θέλει να πάει στα Ιωάννινα -για να ελέγχει τα οικονομικά της Εκκλησίας-, θα κατορθώσει πολύ εύκολα να εκλεγεί, πλην όμως κάτι μου λέγει ότι ο “Νεωκόρος” έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Δηλαδή υπάρχουν τρεις Μητροπόλεις “φιλέτα” του λεκανοπεδίου Αττικής που θα κενώσουν σύντομα. Γιατί να τρέχει τώρα στα Ιωάννινα; Για να κάνει βαρκάδα στη λίμνη; 

Αλλωστε ο “Νεωκόρος” είναι απασχολημένος αυτό τον καιρό να μαζεύει πορτοκάλια -και μάλιστα ξινισμένα- από τη Λακωνία και φράουλες από την Ηλεία. Πού να τρέχει τώρα στα Γιάννενα τοσούτον μάλλον εφόσον η τελευταία έκδοση του “Ορθοδόξου Τύπου” αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ατασθαλία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων; Γιατί να θέλει να πληρώσει τα σπασμένα ο “Νεωκόρος”; Ο άνθρωπος γυαλίζει τους μπρούντζους του, μαζεύει τα πορτοκάλια του, βλέπει τις ταυρομαχίες του, κάνει τα shopping-therapy του στην5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης κτλ.. Τους μπελάδες με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων γιατί να τους θέλει;

Last but not least ο γράφων είναι κάθετα αντίθετος με την εκλογή του “Νεωκόρου” ως Μητροπολίτη Ιωαννίνων, επειδή θα καταστεί τόσο πολυάσχολος, ώστε δεν θα ευκαιρεί να γράφει “Νεωκορικά” άρθρα. 

Και μετά; "Τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους"; Πού θα βρίσκω το πολύτιμο υλικό για να γράφω σχόλια για τα φιλοκαλικά άρθρα του; Οχι να μας φάνε και το ψωμί δηλαδή!

Αλλωστε για τον Θεοφιλέστατο έχω να προτείνω μια ασύγκριτα καλύτερη λύση. Ούτε στην Αττική, ούτε στα Ιωάννινα. Θα επανέλθω -συν Θεώ- σύντομα με λεπτομέρειες.

No comments:

Post a Comment