Sunday, February 10, 2013

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ




ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Να πετούμε σαν τις μέλισσες και όχι όπως τις μύγες, μας συμβουλεύουν οι Αγιοι Πατέρες. 

Η μύγα πηγαίνει από την μια ακαθαρσία στην άλλη και η μέλισσα από το ένα άνθος στο άλλο για να μαζέψει τη γύρι.

Υπάρχουν σκάνδαλα.! Πολλά μάλιστα σε πολλά επίπεδα, αλλά υπάρχει και αγιότητα και σεμνότητα και έργο πνευματικό που τελείται κατά Θεόν ως μυστήριο σιγής και όχι με τυμπανοκρουσίες.

Εγραψα κάποια πράγματα τον τελευταίο καιρό για το χωρίς τυμπανοκρουσίες ποιμαντικό έργο που τελείται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορούμαι ότι παρόμοιο θαύμα πραγματοποιείται και στην ιδιαίτερη μου πατρίδα.

Kαταρχήν δεν υπάρχουν εφημεριακά κενά. Σε καμιά Μητρόπολη. Και όχι μόνον αυτό αλλά σπανίζει, μαθαίνω, ενορία ή κοινότητα που να μην έχει τουλάχιστον ένα καλό κληρικό να την διακονεί.

Κληρικοί με παραδοσιακό φρόνημα που εμπνέουν τους πιστούς γι’ αυτό και παρατηρείται μια αξιόλογη πνευματική κίνηση στις πλείστες ενορίες και στις πόλεις και στα χωριά.

Το πιο συγκινητικό είναι ότι πολλοί νέοι ευλαβείς κληρικοί με αξιόλογη θεολογική και θύραθεν παιδεία χειροτονούνται γεγονός που σημαίνει ότι για τα επόμενα σαράντα περίπου χρόνια η Εκκλησία της Κύπρου θα διακονείται από άξιους λειτουργούς του Υψίστου.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η χειροτονία αξιόλογων κληρικών δεν περιορίζεται σε μια Μητρόπολη αλλά αφορά όλες τις Μητροπόλεις.

Ιδιαίτερη μνεία μου έγινε για ορισμένα σεμνά νέα παιδιά που χειροτόνησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, για ένα πατέρα δέκα παιδιών πνευματικό τέκνο του Αγίου Καθηγουμένου της Τροοδίτισσας κ. Αθανάσιου που χειροτονήθηκε στη Μητρόπολη Πάφου κτλ..

Επίσης άλλο παρήγορο σημείο είναι ότι πολλοί πιστοί τηρούν τις νηστείες όπως τις προβλέπει η διάταξη της Εκκλησίας μας.

Το Σταυροβούνι, ο κατεξοχήν φορέας της Αγιορειτικής παράδοσης στο νησί, εξακολουθεί - για περισσότερο από ένα αιώνα - να είναι το προπύργιο της Κυπριακής Ορθοδοξίας, ενώ άλλες ανδρώες και γυναικείες Μονές επανδρώνονται ή ιδρύονται εκ βάθρων συνεχώς.


Πολύ θετικά σχόλια έφτασαν στα αυτιά μου για την πνευματική πρόοδο της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεοφύτου που διοργανώνει τακτικά αγρυπνίες στις οποίες προστρέχουν οι πιστοί.

Ας μην απελπιζόμαστε λοιπόν. Υπάρχει αμαρτία, υπάρχει κακό, υπάρχει και Θεομπαιξία - σε αφθονία μάλιστα-, αλλά υπάρχει και ο Αγιος Θεός που κατεργάζεται τη σωτηρία του Σύμπαντος Κόσμου.

Υπάρχει το κακό. Είναι φυσικό να υπάρχει αλλά και ο Κύριος δεν μένει ανενεργός. Εχει τους δικούς Του. Τα ζιζάνια αυξάνονται με τον σίτον μέχρι την ώρα του θερισμού.

Τα μάτια της ψυχής μας ας είναι προσηλωμένα στον Κύριο και ας θυμόμαστε ότι οι σκανδαλοποιοί κάνουν πολύ θόρυβο, ενώ οι ενάρετοι κρύβονται. Αυτή άλλωστε είναι η φύση του χριστιανικού ήθους.

No comments:

Post a Comment