Monday, February 4, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 50ην ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΗΣ Ι. Μ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ





ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 50ην ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΗΣ Ι. Μ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====================

Συγκινητική όντως η εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Η ανθρωπιά και η σεμνότητα ξεχειλίζουν μέσα από την εγκύκλιο του Σεβασμιότατου που διεκτραγωδεί τα πάθη αλλά και την σημερινή άνθηση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και της εκεί εγκατεστημένης Ομογένειας.

Και ενώ είχα κάθε καλή διαθεση να αναφέρω μόνον επαίνους για την όντως συγκινητική και σεμνή εγκύκλιο του Σεβασμιότατου υποχρεώνομαι - εκ των πραγμάτων - να επισημάνω ένα επιλήψιμο σημείο. 

Αναφέρει συγκεκριμένα:
“Ιδιαίτερη ευχαριστία οφείλω και στις αδελφές μας Εκκλησίες της χώρας αυτής, που μας βοήθησαν έμπρακτα: κτηριακά, οικονομικά και συμβουλευτικά.”

Δεν είναι επιλήψιμο βέβααια ότι ο Σεβασμιότατος Γερμανίας θέλει να ευχαριστήσει όσες “Εκκλησίες” βοήθησαν υλικά ή ηθικά την ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας, αλλά είναι επιλήψιμο επειδή τις χαρακτηρίζει “αδελφές Εκκλησίες” γεγονός, που παρεπέμπει αναπόφευκτα - τουλάχιστον τους υποψιασμένους αναγνώστες ή ακροατές της εγκυκλίου - στην κακοδοξία των "αδελφών Εκκλησιών.

Το αναφέρουμε αυτό επειδή πιστεύουμε ότι ο Σεβασμιότατος δεν αποσκοπούσε να αναφερθεί στη συγκεκριμένη κακοδοξία, αλλά ότι πρόκειται για lapsus calami. 

Και το λέγω αυτό επειδή Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου με πληροφόρησε ότι ναι μεν ο Σεβασμιότατος συμμετέχει σε κάποια οικουμενιστικά παρατράγουδα και διέπραξε την απρέπεια να καθήσει να τον "αγιάσει" Παπικός “επίσκοπος”, πλην όμως κατά βάθος δεν ανήκει στους συνειδητά Οικουμενιστές ιεράρχες του Θρόνου.

Αυτό φυσικά με χαροποίησε ιδιαίτερα - ελπίζω να αληθεύει - και γι’ αυτό παρακαλώ θερμά και υικά τον Σεβασμιότατο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τι κάνει και τι λέγει για να μη δίνει λανθασμένες εντυπώσεις για τα φρονήματά του.

Θεολόγος - ιεράρχης είναι και γνωρίζει ποια είναι τα κακοτόπια που πρέπει να αποφεύγει.

*****

Παραθέτουμε στη συνέχεια την εγκύκλιο του Σεβασμιότατου, όπως την διαβάσαμε στον “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ”:




Αγαπητοί μου Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Γερμανίας,

Πριν από 50 χρόνια, την 5η Φεβρουαρίου 1963, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέδωσε τον ιδρυτικό τόμο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Από την ημέρα εκείνη η Μητρόπολή μας απέκτησε υπόσταση και με την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας μας συγκροτήθηκε σε νέες στέρεες βάσεις η ορθόδοξη παρουσία στη Γερμανία μετά τα μέσα του 20ου αιώνα.

Αφορμή για το καταπληκτικό αυτό γεγονός στάθηκε η εγκατάσταση εδώ χιλιάδων Ελλήνων εργατών, οι οποίοι μαζί με εργάτες από άλλες χώρες, δέχθηκαν την πρόσκληση της τότε Δυτικής Γερμανίας να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό της στην κρίσιμη μεταπολεμική εποχή. Οι λεγόμενοι Gastarbeiter εγκατέλειψαν την πατρίδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κανείς τότε δεν μπορούσε να προβλέψει τη δυναμική αυτής της μεταφύτευσης. Αυτό που ξεκίνησε ως πικρή αναγκαιότητα, κατέληξε να είναι πια μια δημιουργική πραγματικότητα. Ήρθαμε τότε στη Γερμανία με μία βαλίτσα στο χέρι, στην οποία δεν υπήρχε χώρος παρά μόνο για τα στοιχειώδη, κατοικούσαμε σε πρόχειρα καταλύματα και ο εκκλησιασμός μας ήταν πραγματικό κατόρθωμα. Μια χούφτα ιερείς, δίχως ναούς, δίχως μέσα, και μια Εκκλησία διαρκώς εν κινήσει.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι στήσαμε πλέον τη ζωή μας, ζούμε αξιοπρεπώς και εξασφαλίσαμε στις γενιές που ακολουθούν τις δυνατότητες να προκόψουν. Ορόσημο του ριζώματος και της καρποφορίας μας εδώ αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε πλέον ιδιόκτητους ναούς και πνευματικά κέντρα στις κυριώτερες πόλεις της Γερμανίας. Η θεία Λειτουργία και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας τελούνται σχεδόν παντού, όπου υπάρχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Δημιουργήσαμε, όπως συνηθίζω να λέω, μικρές πατρίδες. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, τις δυσκολίες τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος, δεν θα είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως πρόκειται για ένα θαύμα. Ένα θαύμα που οφείλεται στην αγάπη του Θεού, που μας χάρισε τα πάντα, αλλά και στην αγάπη μυριάδων ανθρώπων, επωνύμων και ανωνύμων, που συνέβαλαν με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία στο εκκλησιαστικό έργο.

Με το γράμμα μου αυτό θέλω να δοξολογήσω τον Κύριο της δόξης για την ευκαιρία που μας έδωσε να μετατρέψουμε το πικρό σε γλυκύ, από απόδημοι να γίνουμε μόνιμοι και ισότιμοι πολίτες και να συνεχίσουμε να δίνουμε την ορθόδοξη μαρτυρία στο κέντρο της Ευρώπης. Θέλω να εκφράσω βαθιά ευγνωμοσύνη και πηγαία ευχαριστία σε όλους εσάς, που από την πρώτη ώρα έως σήμερα σταθήκατε συνεργάτες και συμπαραστάτες, ηθικά και υλικά, στον αμπελώνα του Κυρίου στη Γερμανία. Ιδιαίτερη ευχαριστία οφείλω και στις αδελφές μας Εκκλησίες της χώρας αυτής, που μας βοήθησαν έμπρακτα: κτηριακά, οικονομικά και συμβουλευτικά. Προσεύχομαι για τις θεοφιλείς ψυχές όσων δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας και αναπαύονται είτε στα πάτρια χώματα είτε στα κοιμητήρια της νέας πατρίδας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι να ευλογήσει ο Θεός τις υποδομές της Εκκλησίας μας στη Γερμανία, να διατηρηθούν, να αυξηθούν και να αποτελούν πάντοτε καταφύγιο πίστης, ελπίδας και αγάπης για κάθε μέλος της Εκκλησίας μας και για κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Να υπενθυμίζουν και να προσφέρουν, στους καιρούς της αποϊεροποίησης των πάντων και της εγκατάλειψης του Θεού, την ομορφιά της αγιότητας, τη μεταμορφωτική δύναμη της χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης, την καταξίωση του ανθρώπινου προσώπου και το νόημα της ζωής.

Το μυστικό της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσής μας ήταν ανέκαθεν η απλότητα, η ανθρωπιά, η ανοιχτή αγκαλιά, η συμπάθεια και η συμπαράσταση ιδίως στον αδύναμο και πεσμένο συνάνθρωπο. Μ᾽ αυτό το πνεύμα θα ήθελα να γιορτάσουμε και την 50η επέτειο της ιδρύσεως της Μητροπόλεώς μας. Να γιορτάσουμε οικογενειακά, στις κατά τόπους ενορίες μας, με έμπνευση αλλά και λιτότητα, μη ξεχνώντας όσους υποφέρουν δίπλα η μακριά μας. Η Ιερά Μητρόπολή μας σκοπεύει εξάλλου, στα πλαίσια του ιωβηλαίου μας, να εκδώσει ένα σεμνό Λεύκωμα, στο οποίο για πρώτη φορά θα καταγραφεί, με λιγότερο λόγο και περισσότερες εικόνες, το θαύμα της ορθοδόξου παρουσίας στη Γερμανία.

Από καρδιάς εύχομαι σε όλους σας να είστε ενωμένοι στη Μητέρα Εκκλησία μας, χαρούμενοι σε κάθε βήμα της ζωής σας και να έχετε πάντοτε όλα τα καλά του Θεού!

Βόννη, 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+ ο Γερμανίας Αυγουστίνος



No comments:

Post a Comment