Friday, February 22, 2013

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ



ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===================

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ρεπορτάζ του ανταποκριτή του στη Σόφια κ. Ιβάν Ζέκοβ:

“Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει με επίστολή του ο Τοποτηρητής του Θρόνου της Βουλγαρίας, Σεβ. Μητροπολίτης Βάρνας κ. Κύριλλος, σχετικά με την εκλογή των τριών υποψηφίων για τον πατριαρχικό θρόνο.

Ο Μητροπολίτης Βάρνας στην επιστολή του, αναφέρει ότι η εκλογή των τριών υποψηφίων παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Σε άλλο σημείο ο κ. Κύριλλος εκφράζει τον βαθύ του σεβασμό προς τους τρεις αρχιερείς, παρόλο αυτά όμως υπογραμμίζει ότι η εκλογή τους δεν ήταν νόμιμη.

Τι απαντά η Σύνοδος για δήθεν ακύρωση των εκλογών.

Άμεση ήταν και η απάντηση του γραφείου της Ιεράς Συνόδου, σχετικά με πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε ΜΜΕ, για δήθεν ακύρωση των εκλογών για την εκλογή Πατριάρχη.

Η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγω για αβάσιμες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τονίζοντας ότι «η εκλογή του Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.»

Επίσης η Ιερά Σύνοδος καλεί τον ευσεβή λαό να προσεύχεται αυτές τις ημέρες, ώστε ο Θεός να εκλέξει τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr το Ανώτατο Δικαστήριο της Σόφιας, αγνόησε και έφεση τεσσάρων ατόμων κατά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου για την εκλογή των τριών υποψηφίων.”

Η υποβολή ενστάσεων για την εκλογή νέου πατριάρχη είναι θεμιτή πράξη αν κάποιοι νομίζουν ότι υπήρξαν παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη με τον οποίο κυβερνάται το Πατριαρχείο Βουλγαρίας. 

Επιβεβλημένη είναι όμως η συμμόρφωση προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και προς τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας, αύριο την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, πρέπει να αποκτήσει Πατριάρχη καθολικά αποδεκτό από το λαό και την κυβέρνηση πολλών μάλλον από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, τον κλήρο, των μοναχισμό και τους πιστούς.

Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάντοτε υπεράνω οποιωνδήποτε - ευγενικών έστω -  προσωπικών φιλοδοξιών.

Εξίσου επιβεβλημένο είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας να συνεχίσει να δίνει την ορθόδοξη μαρτυρία σε θέματα πίστεως.

Μέχρι τώρα και στο διάλογο με τους Παπικούς τηρεί ορθή στάση και δεν συμμετέχει σε συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους και αρνείται να είναι ισότιμο μέλος του ΠΣΕ.

Γι’ αυτό εμπνέει τους πιστούς της Εκκλησίας πολύ πέραν από τα σύνορα της Βουλγαρίας.

Ευχόμαστε, λοιπόν, με όλη μας την καρδιά, η Εκκλησία της Βουλγαρίας ενωμένη και αγαπημένη, να συνεχίσει να καταθέτει ορθόδοξα την ομολογία της πίστεως.

No comments:

Post a Comment