Tuesday, February 12, 2013

ΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ




ΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά” από το mospat.ru:

“Η απόφαση του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ να υποβάλει την παραίτηση στη διαμορφωθείσα κατάσταση μπορεί να αξιολογηθεί ως πράξη προσωπικής ανδρείας και ταπείνωσης.

Είμαστε ευγνώμονες στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ για την κατανόησή του των προβλημάτων, τα οποία στέκονται εμπόδια για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών ιδιαίτερα στις περιοχές όπως η Δυτική Ουκρανία.  

Στο χριστιανικό κόσμο απολαμβάνει μεγάλης εκτιμήσεως. Είναι θεολογικό ανάστημα, καλός γνώστης της παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας και έχει ευαισθησία, διά της οποίας οικοδομεί σχέσεις με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στο κατάλληλο επίπεδο.

Ειδικότερα εξέθεσα στον Πάπα αναλυτικά τη προσέγγισή μου των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίσαμε στο διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Είμαι πολύ κριτικός απέναντι στην πορεία αυτού του διαλόγου, το οποίο ομολογούσα ειλικρινά στον Πάπα και πάντα έβρισκα κατανόηση εκ μέρους του.”

“Ακόμα προ ανόδου στη Ρωμαϊκή Έδρα ο Καρδινάλιος Ράτσινγκερ κήρυξε πόλεμο στην «επιταγή της σχετικότητας», χαρακτηριστικής της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Αυτό τον κατέστησε αντιδημοτικό στα μάτια των κοσμικών πολιτικών και δημοσιογράφων. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ δεν είναι αστέρι των ΜΜΕ. Είναι άνθρωπος της Εκκλησίας. Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πάντα καθυβρίζεται για την παραδοσιακότητα και συντηρητισμό του, αλλά αυτά τα προσόντα του τα εκτιμούν εκατομμύρια χριστιανοί – Ρωμαιοκαθολικοί και μη, όσοι θέλουν να διατηρήσουν τις παραδοσιακές χριστιανικές πνευματικές ηθικές αξίες.

Η μόνη ελπίδα που έχουμε είναι ότι ο διάδοχός του θα εξακολουθεί να πορεύεται την ίδια οδό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών θα εξελίσσονται προοδευτικά για το κοινό καλό της σύμπασης χριστιανοσύνης.”

Πολύ πιο προσεκτικές βέβαια οι δηλώσεις του Σεβ. Βολοκολάμσκ από τις δηλώσεις του Παναγιότατου για την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, αλλά δυστυχώς κινούνται σε οικουμενιστικά πλαίσια.

Δεν κατανοώ τους υπέρμερτους λόγους της εξύμνησης της "γενναιότητας" του Πάπα να παραιτηθεί, στους οποίους επιδίδεται ο Σεβ. κ. Ιλαρίων, αφού δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι είναι αυτό που τον έκανε να παραιτηθεί. Δεν ξέρουμε αν εκβιάστηκε ή αν τον εξανάγκασε η Κουρία να παραιτηθεί ή αν υπάρχουν άλλα ανομολόγητα σκάνδαλα.

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ αν είχε γενναιότητα δεν θα υπέβαλλε υποψηφιότητα να εκλεγεί Πάπας αφού ήταν μπλεγμένος στο σκάνδαλο της παιδεραστίας.

Προπαντός αν ήταν γενναίος και αφού - όπως αναφέρει ο Σεβ. Βολοκολάμσκ γνώριζε τη θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας - θα απέρριπτε τον Παπισμό και θα γινόταν ορθόδοξος.

Αρα προς τι τα πιστοποιητικά της γενναιότητας;

Επίσης! Σε τι ωφελούσαν οι αναφορές του Σεβ. Βολοκολάμσκ ότι ο Πάπας κατανοούσε τις δυσκολίες της Ρωσικής Εκκλησίας για την πορεία του διαλόγου και την άρνηση του Πατριάρχη Κύριλλου να τον συναντήσει πριν περιστείλει τις δραστηριότητες της Ουνίας.

Εκανε καθόλου πίσω ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ σ’ αυτά τα θέματα;

Κάθε άλλο!

Η Ουνία συνέχισε - και συνεχίζει - τη δραστηριότητα της και η Ρωσική Εκκλησία αρνείται συνάντηση κορυφής Πάπα με τον Πατριάρχη Κύριλλο. 

Παρόλα αυτά το Βατικανό αρνήθηκε να χαλιναγωγήσει την Ουνία - ΠΡΟΣΕΞΤΕ -, έστω και αν γνωρίζει ότι αυτή του η άρνηση ΔΕΝ αφήνει περιθώριο στο διάλογο να προχωρήσει.

Επομένως;

Για ποια κατανόηση εκ μέρους του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ μιλά ο Σεβ. Βολοκολάσμκ για τις ευαισθησίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας και δη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας για την Ουνία;

Αλλά οι δηλώσεις του Σεβ. Βολοκολάμσκ αστοχούν και σε άλλους τομείς.

Οι πιστοί χαίρονται, ισχυρίζεται ο Σεβ. κ. Ιλαρίων, επειδή ο Πάπας ήταν εναντίον του “ρελατιβισμού των αξιών στην κοινωνία” γεγονός που τον έκανε αντιπαθή στα φιλελεύθερα ΜΜΕ.

Νομίζω ότι ο Σεβ. παραγνωρίζει - όπως ακριβώς και ο Αγιος Μεσσηνίας - ότι το κύριο πρόβλημα που εξέθεσε τον Πάπα Βενέδικτο έναντι των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης είναι το σκάνδαλο της παιδεραστίας.

Πώς θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ να έχει φερεγγυότητα να μιλά για ηθικές αξίες και παραδοσιακές αρχές αιωνίου κύρους, αφού η παιδεραστία έχει καταστεί θεσμός στον Παπισμό με την επίσημη κάλυψη του Βατικανού;

Πώς θα ήταν πειστικός όταν μιλά για ηθικές αξίες, αφού ήταν παγκοίνως γνωστή η προσωπική ενοχή του στο σκάνδαλο παιδεραστίας και την εποχή που ήταν Παπικός “Αρχιεπίσκοπος” του Μονάχου και αργότερα ο υπεύθυνος του "Τμήματος Πίστεως και Τάξεως" του Βατικανού;

Αρα όλοι οι αυτοί οι ύμνοι του Σεβ. Βολοκολάμσκ σε τι αποσκοπούν και προπαντός πώς ανταποκρίνονται στην αλήθεια;

Το χειρότερο από όλα ο Σεβ. Βολοκολάμσκ - όπως ακριβώς ο Σεβ. Μεσσηνίας - χαρακτηρίζει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄άνθρωπο της Εκκλησίας.

Ποιας Εκκλησίας, Σεβασμιότατε; 

Της αίρεσης του Παπισμού εννοείτε ή τουλάχιστον πρέπει να εννοείτε!

No comments:

Post a Comment