Wednesday, February 27, 2013

Η ΨΑΛΜΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ



Η ΨΑΛΜΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Ο Αγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής, ελπίζουμε ότι θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις έντονες συστάσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου, τις οποίες έκανε κατά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε τη χειροτονία εις πρεσβύτερο του π. Μελέτιου Μπούγα.

Ο Σεβασμιότατος είπε τουλάχιστον δέκα φορές εις επήκοον πάντων, στον ψάλτη της Μονής να ψάλλει πιο γρήγορα, επειδή ο χριστιανός δεν έχει καμία συναίσθηση ότι στην εκκλησία ο ρόλος του ψάλτη είναι να δημιουργεί κατάνυξη και σε καμιά απολύτως περίπτωση να κάνει επίδειξη της φωνής του. 

Το ψάλσιμο είναι προσευχή! Οχι επίδειξη φωνητικών ικανοτήτων. Ούτε κραυγές χρειάζονται, ούτε προπαντός εξοικείωση με την ιερότητα του χώρου ώστε ο ψάλτης να νομίζει ότι βρίσκεται σε αίθουσα ρεσιτάλ. 

Ολοι όσοι συμμετέχουν στην ορθόδοξη λατρεία πρέπει να έχουν συναίσθηση της ιερότητας του λειτουργήματος που επιτελούν, ώστε να μεταλαμπαδεύουν και στους πιστούς την ίδια ιερότητα και κατάνυξη.

Ο συγκεκριμένος ψάλτης έχει καλή φωνή, ξέρει βυζαντινή μουσική και το Τυπικό της Εκκλησίας. 

Ουδόλως όμως συντελεί θετικά στην ορθόδοξη λατρεία, επειδή φυγαδεύει κυριολεκτικά την κατάνυξη. 

Ελπίζουμε ότι τώρα, μετά τις κατ’ επανάληψη έντονες παρατηρήσεις εις επήκοον πάντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου, ο Αγιος Καθηγούμενος να συνειδητοποίησε ότι πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Συνηθίζω να εκκλησιάζομαι συστηματικά σε διάφορες κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη. 

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο ναός της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου είναι η μόνη εκκλησία που παρατηρείται το θλιβερό αυτό φαινόμενο. 

Υπάρχουν ναοί που έχουν εξαίρετους ψάλτες.

Υπάρχουν άλλες κοινότητες με ψάλτες που έχουν μέτρια φωνή, όπως υπάρχουν και ορισμένες εκκλησίες που λειτουργούν με ψάλτες που δεν έχουν ιδιαίτερα καλή φωνή και ούτε ίσως έχουν καλή γνώση της βυζαντινής μουσικής. 

Ο λόγος; 

Ορισμένες κοινότητες να εξαρτώνται από εθελοντές για την ψαλμωδία λόγω των περιορισμένων τους οικονομικών πόρων, που δεν τους επιτρέπουν να εργοδοτήσουν καλλίφωνους επαγγελματίες ψάλτες. 

Σε καμιά όμως εκκλησία δεν παρατηρείται το φαινόμενο που παρατηρείται στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου. 

Επομένως η αποκλειστική ευθύνη για να διορθωθούν τα πράγματα εναπόκειται στον Αγιο Καθηγούμενο, οποίος δεν πρέπει να ολιγωρήσει να πράξει το χρέος τους. 

Θυμάμαι χαρακτηριστικό περιστατικό πριν πολλές δεκαετίες στην Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου στην Τροιζηνία, που ίδρυσε ο μακαριστός Αγιος Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος. 

Στη Θεία Λειτουργία έψαλλε προσκυνητής - ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού και πνευματικό παιδί του αείμνηστου Γέροντα-, που έχει εξαιρετική φωνή και γνωρίζει πολύ καλά τη βυζαντινή μουσική.

Προσωπικά δεν πρόσεξα απολύτως τίποτα που να με ενοχλήσει με την ψαλμωδία του. 

Παρόλα αυτά εις επήκοον πάντων στην τράπεζα, ο αείμνηστος π. Επιφάνιος του έκανε παρατήρηση για τον τρόπο της ψαλμωδίας. 

Και ο καλός και ταπεινός αυτός ψάλτης χωρίς να ενοχληθεί το παράπαν - παρόλον ότι ήταν εν ενεργεία στρατηγός - απεδέχθη την παρατήρηση αμέσως χωρίς να προσπαθήσει να δικαιολογηθεί και έδωσε έτσι σε όλους μας μάθημα ταπείνωσης και υπακοής. 

Η ευθύνη, επομένως, ανήκει αποκλειστικά στον Αγιο Καθηγούμενο. Ο συγκεκριμένος ψάλτης εργοδοτείται από την Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Δεν μπορεί επομένως να συμπεριφέρεται κατά το δοκούν. 

Αλλαξε τόσα και τόσα ο Αγιος Καθηγούμενος από την ημέρα που ήρθε. Πολλώ μάλλον επομένως μπορεί και πρέπει να μαζέψει τα γκέμια του ψάλτη του.

Υπάρχουν και ορισμένα άλλα που προτίθεμαι να θέσω κατ’ ιδίαν υπόψη του Πανοσιολογιότατου π. Ιερόθεου Ζαχαρή μόλις μου δοθεί η ευκαιρία.

No comments:

Post a Comment