Tuesday, February 26, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ




Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Παραθέτουμε στη συνέχεια την προσφώνηση του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου κατά την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου, που διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

«Αγαλλομένω ποδί» προσήλθαμε σήμερα στον ιερό τούτο χώρο προκειμένου να εορτάσουμε περιχαρείς μεθ’ Υμών την ανάληψη του υπάτου εκκλησιαστικού αξιώματος τής αδελφής Εκκλησίας τής Βουλγαρίας, από την Υμετέρα πεφιλημένη Μακαριότητα, και να συμπροσευχηθούμε για την επιτυχία των υψηλών καθηκόντων και των εξόχως μεγάλων ευθυνών Αυτής.

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία τής Κύπρου αγάλλεται και χαίρει σήμερα, διότι η αδελφή Εκκλησία τής Βουλγαρίας απέβαλε ήδη τον μελανό της χηρείας πέπλο, ευρούσα εν τω προσώπω Υμών τον άριστο πηδαλιούχο και προεστό.  

Από μέσης καρδίας, πεφιλημένε εν Κυρίω αδελφέ, Σας εκφράζουμε τα θερμότατά μας συγχαρητήρια, εκ μέρους της Ιεραρχίας, του ιερού κλήρου και του χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου, για την ύψιστη αυτή εκκλησιαστική τιμή, που η αγάπη του Θεού Σας καταξίωσε.

Ταυτόχρονα, χείρας ικέτιδας υψούμε προς τον  Κύριο, όπως Σας κρατύνει εν παντί, Σας  φωτίζει και Σας ενισχύει «εις πάντα ου εάν πορεύη» (Ιησού τού Ναυή 1, 9) και ευλογεί τα έργα Σας, ώστε να είναι καρποφόρα και ευάρεστα ενώπιόν Του.

Η βαθύτατη ευσέβειά Σας, η θερμή πίστη Σας, η αγάπη Σας, η ταπείνωση Σας και όλες οι  χριστιανικές Σας αρετές, που κοσμούν το πρόσωπό Σας, καθώς και η πολύτιμη εμπειρία που έχετε αποκτήσει κατά τη μακρά εκκλησιαστική Σας διακονία, εγγυώνται μία καταξιωμένη, και αγλαόκαρπη πατριαρχία.  

Μακαριώτατε, από τους ευλογημένους εκείνους  χρόνους, ότε οι αδελφοί Μεθόδιος και Κύριλλος ευαγγελίστηκαν στη χώρα Σας τους ουράνιους και λυτρωτικούς λόγους του Σωτήρος Χριστού, οι σχέσεις των Εκκλησιών μας υπήρξαν δια μέσου των αιώνων αδελφικές.

Αυτές τις σχέσεις είμαστε αποφασισμένοι να τις συνεχίσουμε για το καλό των Εκκλησιών μας και τής καθόλου Ορθοδοξίας, που ταχθήκαμε αμφότεροι να υπηρετούμε.    

Στον δύσκολο αυτόν αλλά ωραίο αγώνα Σας θα έχετε πέραν της αγάπης τού Θεού, βοηθούς και συμπαραστάτες τους αδελφούς Σας ιεράρχες, τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό. 

Η παρουσία όλων ημών των εκπροσώπων, των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, μαρτυρεί  επίσης την αγάπη, την ενότητα της Ορθοδοξίας και την αποφασιστικότητα μας να  συμπαρασταθούμε στην Υμετέρα πεφιλημένη Μακαριότητα και στην αδελφή Εκκλησία της Βουλγαρίας.”

Πολύ ορθά έπραξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να μεταβεί αυτοπροσώπως στην ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας, αντί να παραμείνει στην Κύπρο για το B΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως επίσης πολύ ορθά έπραξε να μεταβεί στο Λίβανο, την προηγούμενη Κυριακή κατά τον Α΄γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, για να παραστεί στην ενθρόνιση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη.

Οι αρχιερείς γνωρίζουν - τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζουν - πώς να ιεραρχούν τις προτεραιότητες.

Η εν Χριστώ αγάπη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι πολύ πιο σημαντική από τις οποιεσδήποτε υποχρεώσεις έχει ένας Αρχιεπίσκοπος ως πολίτης ενός κράτους.

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας έχει αρκετές πληγές από σχίσματα και παρασυναγωγές και ελπίζουμε ότι - συν Θεώ - όλα αυτά θα επουλωθούν σύντομα.

Η παρουσία του Μακαριότατου Κύπρου και των εκπροσώπων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών δείχνει το πανορθόδοξο ενδιαφέρον για τη στήριξη του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Ευελπιστούμε ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας δεν θα αλλάξει γραμμή σε θέματα Οικουμενισμού και νεωτερισμών. Προσδοκούμε ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα την παραδοσιακή πορεία που ακολουθούσε κατά την πατριαρχία του αείμνηστου Πατριάρχη Μαξίμου.

No comments:

Post a Comment