Thursday, January 3, 2013

ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ Α΄




ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Α΄

Του κ. Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
================

Πόνο και θλίψη προκαλεί η Ανασκόπηση των Εκκλησιαστικών Γεγονότων, όπως την παρουσίασε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5FM) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. 

Όποιος είχε την υπομονή να την ακούσει νόμιζε ότι ακούει τον απολογισμό ενός φιλανθρωπικού σωματείου, που ανταγωνίζεται όλα τα άλλα και που επιδιώκει να αποδείξει ότι επιτελεί πλούσιο κοινωνικό  έργο και ότι ενεργεί κατάλληλα ώστε να αυξήσει τις οικονομικές του δυνατότητες. 

Στην τρίωρης διάρκειας εκπομπή ο ακροατής δεν είχε σε κανένα σημείο την εντύπωση ότι πρόκειται για ανασκόπηση του έργου της Εκκλησίας, δηλαδή του παρατεινόμενου στους αιώνες Θεανθρώπου Λυτρωτή, δια του Οποίου οδηγεί τους ανθρώπους στη σωτηρία, ασκούσα την τριπλή απολυτρωτική ενέργεια Του.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο δίωρο πρόγραμμα που αφορούσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο ακροατής ενημερώθηκε ότι Αυτός τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, δηλαδή το κατ' εξοχήν έργο του,  μόνο σε δύο από τις 145 ενορίες της Αρχιεπισκοπής, της Αγίας Παρασκευής του ομωνύμου Δήμου και της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, τις ημέρες που πανηγύριζαν. 

Επίσης δεν ακούστηκε τίποτε για το κηρυκτικό, συγγραφικό και γενικότερο εκκλησιαστικό  έργο που επιτέλεσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις δύο αυτές ώρες παρουσιάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος να συμπονεί το λαό για τη σκληρή δοκιμασία που περνά, να καταγγέλλει όσους προκάλεσαν την εν λόγω δοκιμασία και να ομιλεί τακτικά για την αποδέσμευση από το Κράτος της εκκλησιαστικής περιουσίας, για να την αξιοποιήσει η Εκκλησία υπέρ του λαού. Επίσης με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής "Αποστολή" το 2012 προσφέρθηκαν 3.600.000 μερίδες φαγητού και λειτούργησαν πέντε κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρείο κοινωνικής αποστολής και κοινωνικό φαρμακείο, που εγκαινιάστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο. 

Σημειώνεται ότι στα στοιχεία της "Αποστολής" δεν αναφέρεται από πού η πηγή των εσόδων της και με ποιους φορείς συνεργαζόμενη επιτέλεσε το έργο της, και να τους ευχαριστήσει, όπως είναι το στοιχειώδες καθήκον της. 

Σε περιόδους όπου οι ΜΚΟ βάλλονται για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που τους δίδονται και την ώρα που ερευνάται δικαστικά η διαχείριση του "Κύκλου της Πάτμου", που είναι Οργάνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οφείλει να είναι απολύτως διαφανής η διαχείριση της "Αποστολής" και ιδιαίτερα προσεκτική στους μισθούς που παρέχει, καθώς και στον τρόπο που προμηθεύεται αυτά που διαθέτει.

Στην ανασκόπηση δεν ελέχθη τίποτε και για τα οικονομικά της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος προ ολίγου καιρού δήλωσε στα ΜΜΕ ότι αν δεν βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης της Εκκλησίας, τότε στο τέλος του 2012 Αυτή θα κηρύξει στάση πληρωμών. Το 2012 τελείωσε, πόροι να βρέθηκαν δεν ακούστηκε, αλλά δεν ακούστηκε και στάση πληρωμών, ενώ από την ΔΙΣ εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2013!  Τι έγινε; Αφού δημόσια ο κ. Ιερώνυμος  επισήμανε την τραγική κατάσταση των οικονομικών της Εκκλησίας δεν οφείλει, καθαρά  από ηθική άποψη και από ευαισθησία προς τον λαό, να εξηγήσει τι συμβαίνει στα οικονομικά της Εκκλησίας;  

Από τη δραστηριότητα του Αρχιεπισκόπου κατά τους δώδεκα μήνες του  2012 δόθηκε το 25% του ραδιοφωνικού χρόνου στην επταήμερη επίσκεψη του στο Πατριαρχείο της Μόσχας, με ηχογραφημένα στιγμιότυπα και λεπτομέρειες άνευ σημασίας. Αντίθετα στην ανασκόπηση των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου δόθηκαν μόνο επτά λεπτά, αν και στους μήνες αυτούς υπήρξαν  σημαντικά γεγονότα. Στο δίωρο πρόγραμμα ηχογραφημένα στιγμιότυπα ακούστηκαν μόνο του Αρχιεπισκόπου, του Πατριάρχου Μόσχας και του διευθυντού του Ρ/Σ  κ. Αλεξ. Κατσιάρα, κατά τα εγκαίνια της νέας στέγης του. 

Ουδενός άλλου Ιεράρχη ή πολιτικού, αν και υπήρξαν σημαντικές ομιλίες ή δηλώσεις τους, που θα ενδιέφεραν τον ασχολούμενο με τα εκκλησιαστικά πράγματα. Η εκτεταμένη αναφορά στο ταξίδι στη Μόσχα του Αρχιεπισκόπου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αν δεν είναι ένδειξη αμετροέπειας και έλλειψης διάκρισης.

Η έλλειψη εκκλησιολογικής ευαισθησίας στις αναφορές για την παρουσία πληθώρας Ιεραρχών στο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κοζάνη και στην Καστοριά, καθώς και στην εορτή του Αγίου Παύλου στην Κόρινθο προκάλεσε την εντύπωση ότι επρόκειτο για κοσμικού τύπου συγκεντρώσεις Αρχιερέων, που δαπανούν προκλητικά πολλά χρήματα για ταξίδια, την ώρα που ο λαός υποφέρει από ανέχεια και δυστυχία. 

Τέλος να σημειωθεί ότι ήταν μάλλον ατυχής η επιλογή από όλους τους πολιτικούς ηγέτες που συνάντησε ο Αρχιεπίσκοπος να επιλεγεί αυτή που είχε με τον κ. Γ.Α. Παπανδρέου.

Στο ωριαίο εξάλλου πρόγραμμα για το έργο των Συνοδικών Επιτροπών η αγωνιώδης προσπάθεια να φανεί ότι επιτέλεσαν όλες σπουδαίο έργο, με την, μέχρις αγανάκτησης, επανάληψη του αόριστου "έγιναν και άλλα πολλά", ενώ λεγόταν μια μόνο δραστηριότητα έδειχνε τουλάχιστον ερασιτεχνισμό. 

Ορισμένες Επιτροπές είχαν σημαντικό έργο, και άλλες μηδαμινό, που δεν δικαιολογείται με το γέμισμα μερικών σελίδων στον Απολογισμό που μοιράστηκε στους Ιεράρχες κατά την Ιεραρχία του Οκτωβρίου. Δεν είναι δραστηριότητα  λ.χ. ότι ο Γραμματέας μιας Επιτροπής δέχθηκε μιαν αντιπροσωπεία, ή ότι έλαβε επιστολές με αιτήματα... 

Η σημαντικής σημασίας Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων έχει χάσει τη σπουδαιότητα της και έχει μετατραπεί  σε Γραφείο σύνταξης επιστολών, μεταφράσεων εγγράφων και διοργάνωσης ταξιδιών εκπροσώπων της Εκκλησίας σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες, χωρίς πάντως στον Απολογισμό της να αναφέρεται  αν οι συμμετασχόντες σ' αυτά συνέταξαν σχετική έκθεση για το υπηρεσιακό ταξίδι τους, με έξοδα της Εκκλησίας. Οι Εκθέσεις είναι απαραίτητες  για να μη φαίνεται ότι στον καιρό της κρίσης γίνονται δαπάνες χωρίς λόγο, ή μόνο για να υπάρχει η ανούσια φυσική παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Εντυπωσιακό πάντως είναι το στοιχείο που παραθέτει η Υποεπιτροπή 3ου τέκνου, ότι για το σημαντικό αυτό εκκλησιαστικό και εθνικό ζήτημα χρήματα από τη δισκοφορία των Χριστουγέννων του 2011 απέστειλαν μόνο οι 43 από τις 82 Ιερές Μητροπόλεις. Διερωτάται κανείς αν Μητροπολίτες δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, πώς θα ζητήσουν να είναι συνεπές το ποίμνιο τους;  

(Συνεχίζεται)   

No comments:

Post a Comment