Sunday, January 27, 2013

Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ




Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========================

Οσο κουράζουν ψυχικά οι οικουμενιστικοί ακροβατισμοί και τα νεωτεριστικά άλματα ορισμένων εκκοσμικευμένων ιεραρχών, τόσο ξεκουράζει και αναπαύει η γνωριμία και η επαφή με τα μοναστήρια και τις κοινότητες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.

Χθες εκκλησιάστηκα στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν.

Αν κάποιος σας έκλεινε τα μάτια και σας τα άνοιγε μέσα στην εκκλησία και παρακολουθούσατε τη Θεία Λειτουργία θα νομίζατε ότι βρίσκεστε στην Ελλάδα.

Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικής. Τα τελούμενα στο ναό θυμίζουν Ελλάδα 100%. Περισσότερο από ότι οι ναοί στην Αστόρια!

Η Θεία Λειτουργία και το κήρυγμα γίνονται στα Ελληνικά και οι εκκλησιαζόμενοι είναι περί τους 50 τις συνήθεις Κυριακές.

Στο υπόγειο του ναού υπάρχει φιλόξενη ευρύχωρη κοινοτική αίθουσα που προσφέρει πρόγευμα στους εκκλησιαζόμενους.

Ο π. Κωνσταντίνος Κομπίτσης - Μικρασιάτης - είναι ένας πολύ σεμνός και ευλαβής κληρικός, με πολύ παραδοσιακό φρόνημα.

Ταπεινός, φιλακόλουθος, αυστηρός τηρητής του Τυπικού, λειτουργεί με άνεση, αρχοντιά και ταπείνωση και απολαμβάνει κυριολεκτικά την προσευχή, την ψαλμωδία και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Στο κήρυγμά του μας μίλησε για τον Ιερό Χρυσόστομο με ένα πολύ ωραίο δικό του τρόπο.

Το ψάλσιμο στον Αγιο Γεράσιμο είναι σεμνό, βυζαντινό, χωρίς λαρυγγισμούς, χωρίς τις ασέβειες των νανινά και των τεριρέμ και χωρίς σόου στη Θεία Λειτουργία.

Στο πρόγευμα με ρώτησαν φυσικά αν είμαι Κεφαλλονίτης και από ευγένεια και μόνον έκρυψαν την απογοήτευσή τους όταν τους είπα ότι δεν κατάγομαι από το αξιαγάπητο νησί τους. Αγιος Γεράσιμος βλέπετε.!

Με πληροφόρησαν επίσης ότι ενορίτες αληθινοί δεν υπάρχουν στην κοινότητα. Απλά από αγάπη για τον Αγιο προστρέχουν πιστοί από πολλά σημεία της Μητροπολιτικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης και εκκλησιάζονται στο ναό.

Ολα αναπαύουν την ψυχή του ανθρώπου στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν επειδή όλα γίνονται με ταπείνωση και από αγάπη για τον Χριστό και την Ορθόδοξη πίστη μας.

Πιστέψτε με! Συντελείται ένα πολύ σημαντικό, αλλά απολύτως αθόρυβο έργο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς πολυαρχιερατικά συλλείτουργα και χωρίς θόρυβο και επίδειξη.

Λίγα πράγματα αν προσεχθούν - όπως οι φραγκοχορωδίες και άλλα δυτικότροπα βαρίδια του παρελθόντος - η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα καταστεί πρότυπο τοπικής Εκκλησίας από πολλές απόψεις.

No comments:

Post a Comment