Wednesday, January 9, 2013

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ π. ΣΑΡΑΝΤΗ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ




ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ π. ΣΑΡΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Μόλις διάβασα στο ιστολόγιο "Αναβάσεις" - με πολλή πνευματική αγαλλίαση - το οδοιπορικό του σεβαστού μας π. Σαράντη Σαράντη στην Αμερική και δη στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Αριζόνας. 

Η Ιερά Μονή έχει καταστεί κυριολεκτικά Λαύρα, όχι μόνον πολλών Ιερών Μονών στην Αμερική, αλλά και των πιστών της Εκκλησίας μας, οι οποίοι προστρέχουν κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, σε βαθμό που το μοναστήρι της Αριζόνας είναι το δεύτερο - όπως μας πληροφορεί ο π. Σαράντης - μετά το Γκραντ Κάνυον σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο των ΗΠΑ!

Το οδοιπορικό του π. Σαράντη έχει τέσσερις ουσιαστικές αρετές.

1.) Είναι to the point όπως λένε οι Αμερικανοί, 
2.) Είναι εξαιρετικά γλαφυρό και ευανάγνωστο, 
3.) Κατορθώνει να δώσει μια πολύ ελκυστική εικόνα της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Αντωνίου και του ανεξήγητου με ανθρώπινα μέτρα ποιμαντικού έργου που επιτέλεσε ο Γέροντας Εφραίμ, 
4.) Επιτυγχάνει να θίξει ευστοχότατα ορισμένα ουσιαστικά θεολογικά θέματα που αφορούν την εν γένει Εκκλησία - και δη την Εκκλησία της Αμερικής - και την ποιμαντική της (μυστική ανάγνωση ευχών, χρήση βυζαντινής μουσικής στη λατρεία, κτλ.), που κατ' επανάληψη μας απασχόλησαν στα άρθρα που δημοσιεύουμε για δυο δεκαετίες.

Το κείμενο του π. Σαράντη είναι εκτενές και γι’ αυτό - όπως κάνουμε με όλα τα εκτενή κείμενα - θα το δημοσιεύσουμε σε συνέχειες.

Σε κάθε τμήμα που θα δημοσιεύουμε θα γράφουμε και σχετικό εισαγωγικό σχόλιο.

(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment