Tuesday, January 15, 2013

Ο "ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ" κ. “ΝΕΩΚΟΡΟΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ


Ο "ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ" ΘΕΟΦ. κ. “ΝΕΩΚΟΡΟΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======================

Εκεί που μονολογούσα "μας έλειψε ο “καντηλανάφτης” μας", ξαφνικά μας εμφανίστηκε σαν "ταύρος εν υαλοπωλείω". 

Θέμα του σχολίου του οι Μητροπολιτικές εκλογές στη Μητρόπολη Μαρωνείας και όχι μόνον, όπως ισχυρίζεται. 
Η Μητρόπολη Αργολίδος, και όχι μόνον, στην Πελοπόννησο, θα είναι μία από τις τρεις έδρες που θα κενωθούν σύντομα και θα χρειαστεί να εκλεγούν νέοι Μητροπολίτες, κατά τον Θεοφιλέστατο κ. “Νεωκόρο”.

Οσο για τη Μητρόπολη Μαρωνείας, ισχυρίζεται ο Θεοφιλέστατος, ο επικρατέστερος υποψήφιος διαμένει εκτός Αττικής.



Εγώ τι να πω;

"Νεωκόρος" είναι αυτός! Κάτι θα ξέρει.

Το μόνο σίγουρο από το σχόλιο του “Νεωκόρου” είναι ότι είτε μια έδρα κενωθεί, είτε δύο, είτε τρεις, ο ίδιος θα βάλει στο σακκί του μία, δύο ή και τρεις ψήφους.

Σπουδαίο επάγγελμα ο “Νεωκόρος”.! 

Ούτε που το είχα φανταστεί πριν γνωρίσω τον “Νεωκόρο” της “Ρομφαίας”.

Πολύ "αγγελική" μου φαίνεται η διαδοχή στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Από τον Σεραφείμ αρχίσαμε και στον Γαβριήλ θα καταλήξουμε!

Για να έχουμε καλό ρώτημα: Στην Ισπανία τι γύρευε ο "Νεωκόρος" μας; Εραστής του έπους του Λόρδου Βύρωνα "Ντόν Τζούαν" ή μήπως εραστής της ταυρομαχίας;

Για δέστε λοιπόν τι λέγει ο “καντηναλάφτης” μας στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Σαν Μπαρτολομέ ντε Πινάρες. Ούτε που το είχα ξανακούσει. Μικρό χωριό της κεντρικής Ισπανίας. Εκατό χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη. Εκεί με ξαπόστειλε ο προϊστάμενος «για να πήξει το μυαλό μου», είπε, όταν τόλμησα να του ζητήσω αύξηση.

Χάθηκα τόσες μέρες εκτρέφοντας γελάδια και καθαρίζοντας τους σταύλους των ταύρων.

Κι όμως, τελικά, η εξορία μ’ έμαθε πολλά. Βρήκα τόσες ομοιότητες στο μικρό αυτό χωριό με τα δικά μας, τα εγχώρια, που καλό μου έκανε. 627 κατοίκους έχει το μικρό «βιλάχε», που λένε και οι Ισπανοί νεωκόροι το χωριό τους. Όσοι είναι, δηλαδή, και οι υποψήφιοι για την μητρόπολη Κομοτηνής. Το μάτι τους γυαλίζει όταν κοιτούν στο «φαρλέκα» τη Μητρόπολη Κομοτηνής, όπως του ταύρου, όταν βλέπει το κόκκινο πανί στην αρένα.

Αρχιμανδρίτες, πρωτοσύγκελλοι, απαστράπτουσας οδοντοστοιχίας κληρικοί της Αττικής -που τους υπόσχονται πως θα γίνουν μητροπολίτες τόσο εύκολα όπως κάποτε κυλούσε το νερό στον ποταμό Ιλισό- και άλλοι που φορούν αρχιερατική μίτρα, αλλά δεν έχουν ποίμνιο. Αυτοί και άλλοι τόσοι (επι)ζητούν τη μητρόπολη Κομοτηνής για να φωνάξουν το πολυπόθητο "ΌΛΕ!" τον Φλεβάρη.


Μου θύμισε κι άλλα η μικρή μου διαμονή στα άδυτα της ιβηρικής. Την παραμονή του Αγίου Αντωνίου, αγαπητοί μου, οι κάτοικοι στο Σαν Μπαρτολομέ ντε Πινάρες καβαλούν τα άλογα και περνούν μέσα από τις φωτιές στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού που τα κάνουν φλεγόμενες πίστες. Τα άλογα μόνο αλώβητα δεν βγαίνουν από τούτο το βάρβαρο έθιμο.

Ανάλογο καψάλισμα έχουν πάθει τις τελευταίες μέρες, μαθαίνω, και οι υποψήφιοι. Επιστρέφοντας από την Ελλάδα ο αντικαταστάτης μου στο ναό μου το πρόλαβε. «Η σύνοδος της ιεραρχίας θα γίνει στις 20 μέχρι τις 22 του Φεβρουαρίου. Εκεί θα βγάλουν μητροπολίτη» του είπαν οι ψαλτάδες που όλα τα ακούνε και πάντα κάνουν τους ανήξερους.

Πολλοί βορειοελλαδίτες θα δοκιμάσουν την τύχη τους. Το όνομα που έφτασε στ’ αυτιά μου για νέος Κομοτηνής δεν είναι από τη Β. Ελλάδα. Έξω από την Αττική, λέγεται πως ζει τώρα ο υποψήφιος.

Όσα κι αν ακούγονται, δώστε προσοχή στα λόγια του νεωκόρου. Ανοικτά για μία μητρόπολη όλοι συζητούν, στα κρυφά όμως γι’ άλλες δύο γίνεται κουβέντα. Κι είναι και οι δύο στη Νότια Ελλάδα. Από το Ναύπλιο και κάτω. Οι πολλές εκλογές, εκτός απροόπτου, θα γίνουν στην ιεραρχία του Οκτωβρίου. Τρεις το λιγότερο.

Αντιός αμίγκος, που λένε και οι ταυρομάχοι.

Ο Νεωκόρος

No comments:

Post a Comment