Wednesday, January 16, 2013

ΣΕ ΕΣΧΑΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



ΣΕ ΕΣΧΑΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====================

Γράφει ο έγκυρος αναλυτής κ. Γ. Παπαθανασόπουλος σε άρθρο του που επιγράφει “Ετος Μ. Κωνσταντίνου το 2013”:

"Η ανεξιθρησκία, την οποία καθιέρωσε ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι ζητούμενη σήμερα στην Χριστιανική (;;;) Ευρώπη, όπου κάθε ημέρα αυξάνονται οι διακρίσεις και οι διωγμοί σε βάρος των Χριστιανών και όπου επιχειρείται το ξερίζωμα των χριστιανικών αξιών. 

Ενδεικτικές των τάσεων αυτών ενέργειες είναι η προώθηση από τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ της νομιμοποίησης του "γάμου" των ομοφυλοφίλων, κάτι που προκάλεσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου πολιτών στο Παρίσι.

Επίσης στη Γαλλία επιχειρείται να αστυνομευθεί η σκέψη των διδασκόντων σε ιδιωτικά σχολεία και να τους απαγορευθεί η κριτική στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, που αντιβαίνουν στη συνείδηση τους, όπως είναι η περίπτωση του "γάμου" των ομοφυλοφίλων. 

Ακόμη στην Αγγλία, όπου έχει επιτραπεί η εργασία την Κυριακή,  το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι Χριστιανοί δεν έχουν το δικαίωμα, για λόγους συνειδήσεως, να αρνηθούν την εργασία της Κυριακής, με το αιτιολογικό ότι η θρησκευτική αυτή αντίληψη τους δεν αποτελεί τον πυρήνα της πίστης του.

Ακόμη στις 23 Δεκεμβρίου τρεις χριστιανικοί ναοί στην Αυστρία επιχειρήθηκε να πυρποληθούν, μια εικόνα των Χριστουγέννων στη Γαλλία υπέστη βανδαλισμούς και μια άλλη παράσταση επίσης της Γεννήσεως, πάλι στη Γαλλία, κάηκε εξ ολοκλήρου.

Σε δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 74% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι διωγμοί και οι διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών είναι πολύ χειρότερες από ό, τι των πιστών των άλλων θρησκειών. 

Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γαλλίας το 84% των βανδαλισμών συμβαίνουν σε βάρος χριστιανικών τόπων ή αντικειμένων λατρείας και στη Σκωτία το 95% της θρησκευτικής βίας ασκείται σε βάρος των Χριστιανών. 

Η ευχή είναι η φετινή επέτειος των 1700 ετών από την καθιέρωση της ανεξιθρησκείας από τον Μέγα Κωνσταντίνο να είναι μια ευκαιρία στην Ευρώπη να ξαναβρεί τις ρίζες της και να επανέλθει στις Χριστιανικές Αξίες."

Τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Παπαθανασόπουλoς είναι συντριπτικά.

Η ευχή να επανεύρει η Ευρώπη τις χριστιανικές της αξίες είναι όμως ανεδαφική επειδή η Ευρώπη απελάκτισε συνειδητά τον Χριστό και το Ευαγγέλιο και με τη φιλοσοφία της και με την πολιτική ιστορία της και με τους θεσμούς της και προπαντός με την οργάνωση της ζωής της κοινωνίας και των ατόμων.

Ηδη οι αληθινοί χριστιανοί είναι ασήμαντη μειοψηφία στην Ευρώπη. 

Οχι μόνον επειδή η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν είναι καν Ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά και επειδή η πλειοψηφία αυτών που είναι βαπτισμένοι ορθόδοξοι ζουν ζωή απολύτως σύμφωνη με το πνεύμα του κόσμου και όχι με το πνεύμα του Ευαγγελίου.

Οι μεγάλοι Σέρβοι Αγιοι του 20ού αιώνα - ο Αγιος Αχριδών Νικόλαος Βελιμίροβιτς και ο Οσιος Ιουστίνος Πόποβιτς - ανέλυσαν με μοναδική δύναμη σκέψεως την αποστασία της Ευρώπης από τον Θεό.

Είχαν και οι δύο αυτοί μεγάλοι Αγιοι της Εκκλησίας όλες τις προυποθέσεις για να αναμετρηθούν με την αποστασία της Δύσης, επειδή εκτός από μεγάλοι ασκητές και Ομολογητές της πίστης μας, υπήρξαν κορυφαίοι διανοητές της εποχής τους κάτοχοι εις βάθος της Ευρωπαικής φιλοσοφίας και ιστορίας, ενώ παράλληλα είχαν σπάνιο δογματικό ορθόδοξο εξοπλισμό.

Γι’ αυτό και η ετυμηγορία τους είναι ανέκκλητη.

Horribile dictu, αλλά η Ευρώπη χρειάζεται επανευαγγελισμό! 

Επανευαγγελισμό, όχι με τους άκαρπους διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους που διεξάγονται για εγκόσμιους σκοπούς, αλλά με το άνοιγμα της αλήθειας της Ορθοδοξίας στις ψυχές των ανθρώπων που αναζητούν την αλήθεια του Ευαγγελίου.

Οσο για την ανεξιθρησκία ας μην ξεχνάμε ότι δεν προέκυψε με διάλογο της ειδωλολατρίας με τον χριστιανισμό αλλά με απόφαση της πολιτικής εξουσίας.

No comments:

Post a Comment