Thursday, January 17, 2013

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ




ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======================

Πολύ κατανυκτική η αγρυπνία στον Αγιο Δημήτριο Αστορίας προς τιμήν των κορυφαίων Πατέρων της Εκκλησίας μας Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Τι έκανε τόσο κατανυκτική την αγρυπνία;

Ολα!

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι ίσως ο πιο κατακυκτικός ναός ή τουλάχιστον ένας από τους πιο κατακυκτικούς ναούς που έχουμε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, βυζαντινής τεχνοτροπίας, κατάγραφος με ωραίες τοιχογραφίες και με εξαιρετικής τέχνης υαλοπίνακες. Πραγματικό στολίδι Βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Το φως στο ναό ήταν ακριβώς όσο χρειαζόταν για αγρυπνία. Ελάχιστο για να τελούνται όλα με διακριτό τρόπο και λιγοστό για να βοηθά στην προσευχή.

Ο ψάλτης, ένα νεαρό παιδί που κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, έψαλλε εξαιρετικά. Δεν εννοώ ότι ήταν ο πιο καλλίφωνος ψάλτης που άκουσα στη ζωή μου - αν και η φωνή του είναι πολύ καλή - αλλά ανήκει 100% στους ψάλτες που ψάλλουν για να προσευχηθούν και για να βοηθήσουν τους πιστούς να προσευχηθούν.

Ούτε τεριρέμ ακούσαμε, ούτε νανινά, ούτε παρόμοιες ασέβειες ή λαρυγγισμούς και επίδειξη φωνητικής τέχνης. 

Ψαλμωδία για προσευχή! Τελεία και παύλα!

Αυτός είναι ο σκοπός της ψαλμωδίας! Να βοηθά τους πιστούς στην προσευχή. Αν αυτό δεν γίνεται, οσονδήποτε καλλίφωνος και αν είναι ο ψάλτης, αποτυγχάνει στο ρόλο που του ανέθεσε η Εκκλησία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη -κατά τη μοναστηριακή τάξη - γεύμα στους πιστούς στην κοινοτική αίθουσα στο υπόγειο του ναού.

Τι ωραία που θα ήταν αν αυτού του είδους οι αγρυπνίες γίνονταν κάθε μέρα στην Αστόρια!

Ευχαριστούμε θερμά όσους κοπίασαν να μας προσφέρουν αυτή την ευλογία.

No comments:

Post a Comment