Monday, July 9, 2012

ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ


Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του κ. Νίκου Παπαχρήστου στον “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ”:

“Με μια απόφασή της που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου στη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Busan της Κορέας, από 30 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου 2013.

Στην Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκτός από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, ο τιτουλάριος Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ι.Σ., και οι Καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γ. Μαρτζέλος και Στυλ. Τσομπανίδης.

Με την απόφασή της η Δ.Ι.Σ. επαναφέρει επί της ουσίας τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας και πάλι στο επίκεντρο της διαχείρισης των θεμάτων της Οικουμενικής Κίνησης, λίγους μόλις μήνες αφότου απεδέχθη την παραίτηση που είχε υποβάλει ο Ιεράρχης κατόπιν των "επιθέσεων" και των αμφισβητήσεων που είχε δεχθεί από συντηρητικούς εκκλησιαστικούς κύκλους.

Συνοδικοί παράγοντες σχολίαζαν στο Amen.gr ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει την πολυτέλεια να στερηθεί των γνώσεων και της συσσωρευμένης εμπειρίας ενός Ιεράρχη της που είναι διακεκριμένος πανεπιστημιακός, χαίρει εκτιμήσεως στα διορθόδοξα και διαχριστιανικά φόρα και μέχρι σήμερα έχει υπερασπιστεί με σθένος τα συμφέροντα της Ορθοδοξίας».”

Οχι μόνον λοιπόν επιβεβαιώθηκε η επάνοδος του Μεσσηνίας στους διαλόγους, αλλά και προσετέθησαν ορισμένοι άλλοι οικουμενιστές όπως είναι ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης και ο κ. Ν. Μαρτζέλος, ενώ παράλληλα δεν εμπνέουν απολύτως καμία εμπιστοσύνη ο Παγκοσμιοσυμβουλίτης επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου και ο Αγουριδικός Θερμοπυλών Ιωάννης.

Οτι χειρότερο υπάρχει στην Ιεραρχία εξ απόψεως οικουμενιστών στελεχώνει με Συνοδική απόφαση την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Διαλόγους με εξαίρεση τον παροπλισμένο λόγω προχωρημένης ηλικίας Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο.

Και αν μεν αυτές οι επιλογές είχαν γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αυθαίρετα θα λέγαμε:

Ιερώνυμος Λιάπης είναι αυτός. Ποιος σοβαρός άνθρωπος περιμένει από αυτόν να δείξει την πιο ελάχιστη ευαισθησία σε θέματα πίστεως και να μη συνεργήσει στη στελέχωση της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στους διαλόγους με ότι χειρότερο έχει να παρουσιάσει η Ελλαδική Εκκλησία;

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που θλίβει αφάνταστα είναι ότι η αξιοθρήνητη απόφαση ελήφθη από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, την οποία - στην παρούσα της φάση - συγκροτούν οι ακόλουθοι ιεράρχες:

Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος
Γλυφάδας κ. Παύλος
Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ
Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος
Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος
Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος
Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος
Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας
Πατρών κ. Χρυσόστομος
Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Διερωτόμαστε αληθινά.

Είναι δυνατόν οι Μητροπολίτες Εδέσσης, Κυθήρων, Πατρών, Μεσογαίας, Θήρας, Γλυφάδας και Κερκύρας τουλάχιστον να έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την επιλογή αντιπροσώπων με τόσο βεβαρυμένο δογματικό μητρώο ως αντιπροπώπων της Εκκλησίας της Ελλάδας στους διαλόγους και αν ναι με ποιο άραγε σκεπτικό;

Δεν θα πούμε τώρα κάτι περισσότερο εν αναμονή της διευκρίνισης αν η απόφαση της Συνόδου ελήφθη ομόφωνα ή αν υπήρξε διάσταση μεταξύ των μελών της πριν ληφθεί η επαίσχυντη και αποκαρδιωτική αυτή Συνοδική απόφαση.


No comments:

Post a Comment