Monday, July 16, 2012

Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΛΕΙ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ


Ο ΣΕΒ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΛΕΙ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής αξιοπρόσεκτα ο Σεβ. Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος σε υπόμνημα του προς της Ιερά Σύνοδο:


“Ο κόσμος καίγεται, κι εμεί...χτενιζόμαστε! Και τούτο υποστηρίζουμε, καθ’ όσον πουθενά, μέσα από τα θέματα που ώρισεν η ΔΙΣ, δεν μεταδίδεται μια ΑΓΩΝΙΑ.

Πουθενά δεν φαίνεται να θίγωνται οι υπαίτιοι! Πουθενά δεν φαίνεται διάθεση μάχης!

Πώς αλλοιώς να διαβάσω το θέμα για τις δυσκολίες της Εκκλησίας κατά την άσκηση της ποιμαντικής της;

Όλα αυτά μας οδήγησαν σε μία αγανάκτηση και εξέγερση, εξέγερση και διέργεση ψυχική, εσωτερική!

Για δεύτερη φορά καταγράψαμε την αγωνία μας σ’ ένα χαρτί, συντάξαμε δηλ. μια αναφορά, την οποία και εταχυδρομήσαμε στους αρμοδίους της εκκλησιαστικής Διοικήσεως. Για δεύτερη φορά προτείναμε θέματα καυτά της επικαιρότητος.


Τήν πρώτη φορά μέ τήν από 16 Φεβρουαρίου ε.έ. ζητήσαμε την σύγκληση της Ιεραρχίας για να ασχοληθή με τά θέματα

α) της οικουμενικής Κινήσεως,

β) της Μεταπατερικής Θεολογίας καί,

γ) της μεταγλωττίσεως των λειτουργικών κειμένων.


Η ΔΙΣ όχι μόνον δεν ασχολήθηκε με αυτά, αλλά και δεν καταδέχθηκε να μας τιμήσει με μιά τυπική έστω απάντηση της. ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΕ! ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΕ! Στό καλάθι των αχρήστων έρριψε τήν αναφορά ενός εκ των παλαιοτέρων Αρχιερέων Μελών της! Τριάντα έξ χρόνια συμπληρώσαμε ως Αρχιερεύς!


Θα μας ακούσουν άραγε τώρα; Μακάρι! Εμείς, για να είμαστε ειρηνικοί με τη συνείδησή μας, πράττοντας το κατά δύναμη, προβαίνουμε σήμερα στις εξής δύο πρόσθετες ενέργειες.


1.) Διαβιβάζουμε το κείμενο της δεύτερης αναφοράς-διαμαρτυρίας μας προς τους Σεβ. Μητροπολίτες της Εκκλησίας της "Ελλάδος, προκειμένου νά λάβουν γνώση.


2.) Καταφεύγουμε και στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα, στο Λαό του Θεού, στους πιστούς, στα τέκνα της Εκκλησίας, για να μεταδώσουμε και σ' αυτά την αγωνία της ψυχής μας. Προβαίνουμε δηλ. στην παρούσα ανάρτηση, στο προσωπικό μας blog, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίδει το διαδίκτυο.


Μακάρι κάποιοι να ακούσουν την αγωνιώδη κραυγή μας: «Άγιοι Πατέρες, υψώστε τα Λάβαρα! Κηρύξτε την έναρξη της μάχης υπέρ της πίστεως!»


Είναι πραγματικά κρίμα το γεγονός ότι η φωνή των ιδίων των επισκόπων περιφρονείται από τη Σύνοδο που αρνείται να ακούσει τις οιμωγές, όχι μόνον των πιστών αλλά και των ιδίων των μελών της, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.


Δεν ξέρει κανείς πού να αποδώσει την ευθύνη του καταντήματος.


Διερωτόμαστε. Είναι απλά ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο Μακαριότατος δείχνει την περιφρόνησή του προς τους Ιεράρχες;


Είναι έκφραση της επιθυμίας του να διαχειρίζεται μόνος του τα θέματα της Εκκλησίας και μάλιστα με τρόπο που αντιστρατεύεται τα συμφέροντά Της ή παράλληλα υπάρχει μια αδιαφορία και ένα δουλικό φρόνημα πολλών επισκόπων, οι οποίοι με την μη κατά Θεόν στάση τους υποβοηθούν τον Αρχιεπίσκοπο να πραγματώσει τα σχέδιά του;


Σε κάθε περίπτωση ο Σεβ. Καλαβρύτων είναι αξιέπαινος επειδή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί την Εκκλησία - και δη την Ιεραρχία - να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποδυθεί σε αγώνα να τακτοποιήσει τα του οίκου Της.


Ο Οικουμενισμός υποσκάπτει τόσο προκλητικά τις αλήθειες της πίστης μας, ο Νεοβαρλααμισμός εξακολουθεί να διαμφισβητεί τον μυσταγωγικό χαρακτήρα της λατρείας Της και θέλει να επιβάλει μια νοησιαρχία ένα Νεοβαρλααμισμό, το μάθημα των θρησκευτικών αντί ορθόδοξη κατήχηση - όπως επιτάσσει το Σύνταγμα - γίνεται προσπάθεια - και μάλιστα από το στενότερο συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου - να μετατραπεί σε πολυπολιτισμικό, θρησκειολογικό και κοινωνικό.


Αν γι’ αυτά τα θέματα η Ιερά Σύνοδος αδρανεί - και το ακόμη χειρότερο αγνοεί ακόμη και τις εκκλήσεις των μελών της να δείξει ενδιαφέρον και ζήλο αγωνιστικό - είναι φανερόν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο από το οποίο ΜΟΝΟΝ μια δυναμική αντίδραση όσων ιεραρχών ορθροφρονούν μπορεί να μας εξαγάγει!


Προς αυτή την κατεύθυνση ποιούμε θερμή και υική έκκληση προς τον Αγιο Καλαβρύτων να κινηθεί αποφασιστικά.


No comments:

Post a Comment