Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ CERNS ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============
Από ότι διαβάζω στον ιστοχώρο οι συζητήσεις για το σωματίδιο του CERNS καλά κρατούν.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι σχέσεις επιστήμης - θρησκείας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως και η ελευθερία της επιστήμης να ερευνά το σύμπαν και να αποκαλύπτει τα μυστικά της φύσης είναι κάτι που απασχολεί πολλούς.
Τέλος η σχέση των επιστημόνων με το Θεό και την πίστη είναι θέματα που προβληματίζουν πολύ περισσότερους.
Καταρχήν ο Σεβ. Μητροπολίτης Χρυσόστομος μαθαίνουμε ότι κράτησε σαφείς αποστάσεις από το επονομαζόμενο ως «σωματίδιο του Θεού» και τις τελευταίες ανακαλύψεις των επιστημόνων, διαχωρίζοντας την επιστήμη από τη θρησκεία.
«Οποιοσδήποτε παραλληλισμός μεταξύ του πειράματος του CERN για τον προσδιορισμό του σωματιδίου του Χίγκς και της διδασκαλίας της Εκκλησίας περί της δημιουργίας του κόσμου από το Θεό, θεωρώ ότι είναι ανεπιτυχής από την στιγμή που συγκρίνονται δύο ανόμοια πράγματα», είπε ο κ. Χρυσόστομος σε τηλεοπτική εκπομπή.
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τόνισε ότι «πίσω από αυτές τις τρομακτικές και αίσχιστες για την ανθρώπινη προσωπικότητα, την ανθρώπινη ιστορία και την ανθρώπινη φιλοσοφία απόψεις, κρύβεται το αποκρουστικό πρόσωπο του δαιμονισμού, γιατί μόνο δαιμόνια και κατεχόμενοι από αυτά μπορούν να μωρολογούν με τέτοιες ανοησίες».
Ο κ. Λυκούργος Νάνης σχολιάζει:
"Είναι να λυπάται κανείς με κάποιους εκπροσώπους της επιστήμης. Ενώ αντικρύζουν τα θαυμάσια της δημιουργίας και θα έπρεπε να αναχθούν δι’ αυτών στο Δημιουργό τους αυτοί δηλώνουν άθεοι τουτέστιν μηδενιστές.
Τελικά δικαιώνεται ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φίχτε που διετύπωσε την περίφημη εκείνη ρήση επί τη βάσει της οποίας το φιλοσοφικό μας σύστημα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ιστορία της καρδίας μας!
Τα πειστήρια δε λείπουν! Εκ γαρ μεγέθους και καλλονής κτισμάτων αναλόγως ο γενεσιουργός αυτών καθοράται! Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού! Τα αόρατα αυτού από κτίσεως κόσμου τοις ποιήμασι νοούμενα καθοράται! Αλλά, αλλά!
Και το χειρότερο όλων είναι ότι τις αθειστικές τους ιδεοληψίες κάποιοι τις επενδύουν με επιστημονικό μανδύα και τις λανσάρουν σαν επιστημονικά...θέσφατα! Δε γνωρίζω αν κάτι τέτοιο επιχειρεί και ο εν λόγω άθεος κατά δήλωσή του επιστήμων! Ό,τι και να κάνουν πάντως πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και οι θεράποντες της επιστήμης που δε διστάζουν να διατρανώσουν την πίστη τους σε Θεό, Δημιουργό του παντός! Είναι τόσοι πολλοί που παρέλκει η απαρίθμησή τους!
Και κάτι συμπληρωματικό: Ο κος Χιγκς έκανε ένα άλμα προς το βραβείο Νόμπελ!
Τον συγχαίρουμε εγκαρδίως κι ευχόμαστε να το κατακτήσει εφ’ όσον πληροί τις προυποθέσεις πράγμα που θα κρίνουν και θα αποφασίσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι συνάδελφοί του.
Σε λίγα ή πολλά χρόνια από τώρα ο κος Χιγκς αφεύκτως και κατά αναπόδραστη νομοτέλεια θα κάνει το μεγάλο άλμα όπως και όλοι μας!
Το άλμα του θανάτου!
Ας φιλοσοφήσει ο κος Χιγκς πάνω σ’ αυτό το άλμα προ του οποίου ιλιγγιά και φρίσσει ο ανθρώπινος νους!
Γιατί κανένα ανθρώπινο φιλοσοφικό σύστημα και καμία επιστημονική κατάκτηση δε θα μας χρησιμεύσει εκείνη τη στιγμή παρά μόνο η πίστη!
Και δυστυχής θα είναι εκείνος που θα στερείται της πίστεως όσα επιστημονικά βραβεία κι αν έχει συλλέξει επί γης!
Είθε να βρείτε το Θεό όπως τον βρήκε πριν από σας ο Αλέξις Καρρέλ που στην αρχή υπήρξε τόσο δύσπιστος!
Όπως ο Μπλεζ Πασκάλ και τόσοι άλλοι!
Σας το ευχόμαστε ολοψύχως!
Τέλος ο Μητροπολίτης Ρόδου δήλωσε πως η επιστήμη πρέπει να μένει χωράφια. «Η ύπαρξη του Θεού είναι θέμα πίστεως», τόνισε ο Σεβασμιότατος.
Ο Σεβασμιότατος υποστήριξε πως πίσω από τις ανακαλύψεις ενδεχομένως να βρίσκονται άνθρωποι που προσπαθούν να καλύψουν την αθεϊα τους.
«Το θέμα της υπάρξεως του θεού είναι ζήτημα πίστεως. Είναι δυνατό η αρχή του θεού να έγινε ερήμην του; Ας μην προσπαθούν μερικοί, με επιστημονικά δήθεν πορίσματα, να δικαιολογήσουν ή να διακινήσουν την αθεϊα τους. Άλλο πράγμα είναι η επιστήμη και διαφορετικό η πίστη και η θρησκεία. Όταν αυτά τα όρια γίνονται κατανοητά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», επεσήμανε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε πως δεν τίθεται θέμα αντίθεσης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
«Με την πρόοδο της επιστήμης η θρησκεία ουδέποτε ήρθε σε αντίθεση. Όταν κάποιος επιστήμονας όμως επιδιώκει να διακηρύξει την αθεϊα του και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για αυτό το λόγο τα επιστημονικά πορίσματα, η εκκλησία θα αμφισβητήσει την μεθοδολογία που χρησιμοποίησε», διευκρίνισε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου.
«Αν οι αμαρτίες πλεονάζουν στον κόσμο και ο άνθρωπος δεν θέλει να δεχθεί τον λόγο του Ευαγγελίου αυτό δεν σημαίνει πως θα το καταργήσουμε. Χρέος μας είναι να τον καλούμε σε μετάνοια χωρίς να τον κατηγορούμε και να τον καταδικάζουμε. Αυτό κάνει πάντοτε η Ορθοδοξία. Ο Θεός έχει τον τελευταίο λόγο. Δεν μπορούμε να καταργούμε τα ουσιώδη της πίστεώς μας προς χάρη της εξέλιξης και της αλλαγής του κόσμου», επεσήμανε ο κ. Σεβασμιότατος και πρόσθεσε πως η Εκκλησία οφείλει να τονίζει το λόγο του Θεού και να υπογραμμίζει τις αιώνιες αλήθειες.
No comments:
Post a Comment