Monday, July 30, 2012

ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===================




Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:


“Το Σερβικό Μοναστήρι του Ντέτσανι στο Κόσσοβο, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν.


Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επισκέφθηκε την Ιερά Μονή, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στο Κόσσοβο και τη Μετόχια.


Να αναφερθεί ότι τον κ. Μουν συνοδεύε η σύζυγός του, όπου και οι δύο έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Σάββα.


Αφού ξεναγήθηκαν για μια ώρα περίπου στους χώρους της μονής, στη συνέχεια είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ηγούμενο Σάββα, ο οποίος του ενημέρωσε για την ιστορία της Μοναστηριού.


Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της διατήρησης της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομίας, όχι μόνο της Μονής αλλά ολόκληρης της περιοχής του Κοσσόβου.


Ο Ηγούμενος Σάββας απευθυνόμενος προς τον κ. Μπαν Κι – μουν, ανέφερε ότι το μοναστήρι μετά το πέρας του πολέμου έχει δεχθεί άλλες τέσσερεις φορές ένοπλες επιθέσεις.


Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, θα συμβάλει στον τερματισμό της βίας κατά των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Κόσσοβο.


Νωρίτερα ο Μπαν Κι -μουν επισκέφθηκε τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου εκεί συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιο.


Σε συνομιλία που είχε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος με τον κ. Μπαν Κι – μουν, αναφέρθηκε στις ταραχές του Μαρτίου του 2004, όταν μέσα σε δύο ημέρες καταστράφηκαν περίπου 35 Ορθόδοξες Εκκλησίες.


Επίσης ο κ. Θεοδόσιος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια στο Κόσσοβο, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή των Σέρβων στην περιοχή βρίσκεται σε βαθιά κρίση και παρ' όλα τα μέτρα που έχουν λάβει οι πράξεις βίας συνεχίζονται.


Τέλος ο Επίσκοπος Ράσκας προσέφερε στον υψηλό επισκέπτη ένα βιβλίο για την λεηλασία των Εκκλησιών – Μονών στο Κόσσοβο και Μετόχια, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της Μονής του Πατριαρχείου Πεκίου ως ιστορικό κέντρο της Σερβικής Εκκλησίας.”


Δική μας ερώτηση τώρα. Το Κόσσοβο διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Σ’ αυτό όλοι συμφωνούν. Οι Σέρβοι δεν πείθονται να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες επειδή καθημερινά γίνονται στόχος της φονικής μανίας των Ισλαμιστών.


Ταυτόχρονα ο Σεβ. κ. Αρτέμιος με μια στρατιά μοναχών, μοναζουσών, ιερέων και λαικών είναι πανέτοιμοι και προθυμότατοι να επιστρέψουν στο Κόσσοβο και να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή για τη σωτηρία του λίκνου της Σερβικής Ορθοδοξίας.


Τώρα βρίσκονται σε σχίσμα.


Ποιος λογικός άνθρωπος δεν κατανοεί ότι πρέπει το μεν σχίσμα να αρθεί και η επιστροφή στο Κόσσοβο του Σεβ. Αρτέμιου με τους μοναχούς, τις μοναχές, τους ιερείς και τους λαικούς που τον ακολουθούν να επισπευθεί;


Ποιου το συμφέρον προωθείται με την παράταση της εκκλησιασιαστικής αναταραχής και πώς εξυπηρετείται η εθνική υπόθεση των Σέρβων με την απουσία του Σεβ. κ. Αρτέμιου και των δικών του ανθρώπων από την κοιτίδα της Ορθοδοξίας των ομόδοξων αδελφών μας των Σέρβων;


Γιατί δεν ακούμε τίποτα να γίνεται προς την ορθή κατεύθυνση;

No comments:

Post a Comment