Saturday, July 28, 2012

ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ


ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====

Κοσμοπλημμύρα στην εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια. Ούτε τη Μεγάλη Παρασκευή δεν παρουσιάζεται τόση κοσμοσυρροή. Μέχρι λεωφορεία από άλλες πόλεις της Αμερικής ήρθαν για την πανήγυρι της Αγίας.

Τελικά ο Θεός κάνει κουμάντο την Εκκλησία Του. Η Αγία Ειρήνη έδειξε - για μια ακόμη φορά - ότι είναι ο πραγματικός ηγούμενος της Μονής που οδηγεί το σκάφος της ανέπαφο ανάμεσα στις όποιες Συμπληγάδες ορθώνονται στο πέρασμά του.

Πολύ χαρήκαμε που είδαμε κληρικούς πλείστων άλλων κοινοτήτων στην πανήγυρι της Μονής μεταξύ των οποίων τον ευλαβέστατο π. Βασίλειο - άνθρωπο ταπείνωσης, αγάπης και προσευχής - από τη γειτονική κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης.

Οι δύο εκκλησίες της Αγίας Αικατέρινης και της Αγίας Ειρήνης λειτουργούν η μια δίπλα στην άλλη με αγάπη και σύμπνοια.

Προσευχόμαστε ότι και η Αγία Μαρκέλλα θα επιστρέψει σύντομα σε κανονική τροχιά και θα συνυπάρχει ως η τρίτη αδελφή εκκλησία στην Αστόρια μαζί με τον Αγιο Δημήτριο.

Παλαιότερα είχε αναληφθεί προσπάθεια για επάνοδο της Αγίας Μαρκέλλας υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπάρχει άραγε κάποια κινητικότητα γι’ αυτό το θέμα σήμερα;

Αν το θέμα που σκαλώνει η επάνοδος των πιστών της Αγίας Μαρκέλλας σε κανονική τροχιά είναι το παλαιόν εορτολόγιο υπάρχει πάντοτε περιθώριο εφαρμογής της “οικονομίας” από τη Μητέρα Εκκλησία. Το σημαντικό είναι να κλείσει το σχίσμα και να υπερβεί η ομογένεια και η τοπική Εκκλησία το διχασμό.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής στο κήρυγμά του στην πανήγυρι της Μονής μας βοήθησε να νιώσουμε την χάρη της Οσίας Ειρήνης όπως την ψηλαφούν οι πατέρες στην καθημερινή ζωή της Μονής.

Εκείνο πάνω από όλα που εντυπωσιάζει είναι οι πολλές δεκάδες των αφανών εθελοντών που είναι προθυμότατοι για κάθε θυσία για την προκοπή της Μονής χωρίς καμιά πρόθεση αυτοπροβολής ή είσπραξης επαίνων ή αμοιβής.

No comments:

Post a Comment