Wednesday, July 18, 2012

ΤΟ ΑΘΟΡΥΒΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


ΤΟ ΑΘΟΡΥΒΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Αρχοντική και σεμνή η παρουσία του π. Κωνσταντίνου Μάθιους που λειτουργεί αυτή την περίοδο στον Ιερό Ναό των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου στο Μανχάταν.

Πρώτη φορά εκκλησιάστηκα στο ναό.

Ο π. Κωνσταντίνος - με πληροφόρησαν οι εκκλησιαζόμενοι - αντικαθιστά τον βαρέως ασθενούντα ιερέα του ναού.

Ο κανονικός ψάλτης έλειπε επίσης για διακοπές. Τον αντικαθιστά ένας πολύ ευσεβής νεαρός ψάλτης που εντυπωσίασε το εκκλησίασμα με τη σεμνότητα και την ευλάβεια του. Σε ορισμένες περιπτώσεις έψαλλε και ταυτόχρονα εκτελούσε τα καθήκοντα του νεωκόρου πάντοτε με την ίδια σεμνότητα και ευλάβεια που κοινώνησε από το Ποτήριο της Ζωής.

Είναι τόσο φανερή η παρουσία του Θεού στη ζωή της Εκκλησίας μας μέσα από την αγνή ευσέβεια τόσων καλών ανθρώπων που αγαπούν τον Χριστό και που προσφέρουν τόσα ουσιαστικά πράγματα αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Φανερή η ερήμωση του ναού που κάποτε πρέπει να έσφυζε από ζωή αν κρίνουμε από τις διαστάσεις του.

Σήμερα οι πραγματικοί ενορίτες της εκκλησίας είναι ελάχιστοι.

Οι μετρημένοι εκκλησιαζόμενοι προέρχονται από την Αστόρια, από το Μπρονξ ή ακόμη πιο μακριά.

Ολους όμως τους διακρίνει η ίδια πραγματική αγάπη προς τους Αγίους Γεώργιο και Δημήτριο.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας μια ακόμη ευχάριστη εμπειρία. Οι εκκλησιαζόμενοι γεύτηκαν το νόστιμο γεύμα που πρόσφερε μια κυρία για τα βαφτίσια της εγγονής της.

Πάνω από όλα είναι ψηλαφητά διάχυτο σε όλους το πνεύμα της αγάπης και η έγνοια για τη συνέχιση της λειτουργίας του ναού.

Είναι παρήγορο να γνωρίζεις ότι τόσο αθόρυβα και τόσο ανιδιοτελώς τόσοι πολλοί άνθρωποι εργάζονται για τη δόξα του Θεού και ότι το σιτάρι μεγαλώνει με τα αγκάθια και ότι ο Αγιος Θεός εκδηλώνει χάρη Του μέσα από την απλή και ανιδιοτελή πίστη των απλών ανθρώπων.

Γι’ αυτό ας μη χάνουμε την πίστη μας.

Υπερπλεονάζει βέβαια το κακό.

Αλλά έχει και ο Θεός τους δικούς Του.

Συντελείται σπουδαίο έργο στην Εκκλησία της Αμερικής σεμνά, ταπεινά και αθόρυβα παρόλα όλα όσα αρνητικα αναμφίλεκτα υπάρχουν και μας στενοχωρούν και τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν.

Και οι εχθροί της Εκκλησίας υπάρχουν και οι θεομπαίκτες που προσπαθούν να αποκομίσουν κάποιου είδους αίγλη ή ιδιοτελές κέρδος από τις κοινότητες και από τα μοναστήρια υπάρχουν, όπως υπάρχουν και πολλά νεωτεριστικά κατάλοιπα όπως είναι οι φραγκοχορωδίες, η αντιπαραδοσιακή εμφάνιση των ιερέων κτλ.

Αλλά σε τελευταία ανάλυση το σιτάρι αποδίδει εις καρπόν εκατονταπλασίονα.

“Μείζων εστίν ο εν υμίν ή ο εν τω κόσμω”.

No comments:

Post a Comment