Monday, July 2, 2012

ΠΟΙΟ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ;


ΠΟΙΟ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Διαβάζουμε στην εφημερίδα “Το Παρόν”:


“Δεν πρόλαβε καλά καλά να πατήσει σε χώμα ελληνικό ο Οικουμενικός Πατριάρχης και έσπευσε να βάλει τα πράγματα στην…εκκλησιαστική τους τάξη.


«Χαιρόμαστε που εδώ στις Νέες Χώρες λογοδοτείτε σ' εμάς και σας έχουμε παραχωρήσει τη διοίκηση με την πατριαρχική πράξη του 1928…», είπε όταν τον υποδέχτηκαν στην Κοζάνη.


Ανοίγοντας με λίγα λόγια τη γνωστή ιστορία με τον μακαριστό Χριστόδουλο περί «Νέων Χωρών» και «πατριαρχικής πράξης παραχώρησης» κ.λπ. και υπενθυμίζοντας ποιος κάνει κουμάντο στις Νέες Χώρες.


Με όλο τον σεβασμό, Παναγιότατε, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί, πια, το εκκλησιαστικό καθεστώς στις Νέες Χώρες.


Ο Χριστόδουλος δεν είναι εδώ για να φοβίζει κανέναν ότι θα ανατρέψει την καθεστηκυία εκκλησιαστική τάξη και ο Ιερώνυμος δείχνει να είναι του χεριού σας.


Ή μήπως δεν είναι και…προσέχετε για να έχετε;”


Ο συντάκτης για τα εκκλησιαστικά θέματα της εφημερίδας “Το Παρόν” καμώνεται ότι αγνοεί γιατί έκανε αναφορά στο καθεστώς των “Νέων Χωρών” ο Παναγιότατος άμα τη αφίξει του στην Κοζάνη.


Αφού λοιπόν δεν γνωρίζει τον λόγο - ή για να ακριβολογούμε προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τον λόγο - ας πούμε ολίγα τινά για το θέμα.


Ξεχνάτε, με ποιο τρόπο και με ποια αυθαιρεσία εξελέγη επίσκοπος ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, κατά σαφή αντίθεση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Πατριαρχικής Πράξεως του 1928, αλλά και του Συντάγματος της χώρας;


Ξεχνάτε ακόμη (ή προσποιείσθε ότι ξεχνάτε) ότι ο Αγιος Κοζάνης έδειξε πρωτοφανή περιφρόνηση και εμπάθεια προς τον Πατριάρχη του Γένους μας;


Είναι δυνατόν να σας διαφεύγει ότι πριν λίγα χρόνια τον παρότρυναν άλλοι αρχιερείς της Μακεδονίας - που είχαν προσκαλέσει τον Πατριάρχη για ποιμαντορική επίσκεψη - να απευθύνει και ο ίδιος πρόσκληση προς τον Παναγιότατο για να επισκεφθεί την Κοζάνη;


Ο Σεβασμιότατος κ. Παύλος όμως για να εκδικηθεί τον Πατριάρχη επειδή έβαλε προσκόμματα στην άμεση επικύρωση την εις επίσκοπο εκλογή του, αρνήθηκε με το πρόσχημα ότι δεν είχε ανακαινίσει ακόμη το επισκοπείο!!!


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λοιπόν - τώρα που επιτέλους ο Αγιος Κοζάνης ήρθε η ώρα να τον προσκαλέσει για ποιμαντορική επίσκεψη - αναφέρθηκε στο θέμα για να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες.


Παράλληλα έκανε αναφορά στο θέμα σύμφωνα με την παροιμία “Για σε τα λέγω πεθερά για να τα ακούσει η νύμφη”.


Γνωρίζει ο Πατριάρχης ότι ορισμένοι επίσκοποι - αλλά και επικοινωνιολόγοι - εξακολουθούν να οραματίζονται ένα νέο Χριστόδουλο για την Εκκλησία της Ελλάδος, οπότε βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ορισμένα απλά γεγονότα που ορισμένοι δείχνουν να τα αγνοούν ή για την ακρίβεια προσποιούνται ότι τα αγνοούν.


Αντιληφθήκατε τώρα για ποιο λόγο έκανε ο Πατριάρχης αναφορά στο καθεστώς των “Νέων Χωρών” και στην “Πατριαρχική πράξη” του 1928;


Επειδή γνωρίζει ότι ορισμένοι επιλήσμονες της Εκκλησιαστικής Ιστορίας επίσκοποι μεθοδεύουν τον στραγγαλισμό του Πατριαρχείου απλά και μόνον από ματαιοδοξία.


Φοβάται την εθνική μυωπία που τους διακρίνει που δεν τους αφήνει να αντιληφθούν πόσο βαρύ τίμημα θα πληρώσει η Εκκλησία και το Γένος μας αν σβήσει το Πατριαρχείο.


Πατέρες και αδελφοί! Τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τον κρίνουμε μόνον για τα οικουμενιστικά του ατοπήματα.


Οχι για να ικανοποιήσουμε την “πάσης Ελλάδος” κενοδοξία μας.


Είναι εθνικά και εκκλησιαστικά απαράδεκτο να παραγνωρίζουμε ότι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβιώσει στη Βασιλίδα των πόλεων.


Δεν ντρεπόμαστε;


Ελληνες χριστιανοί ορθόδοξοι να θέλουμε να στραγγαλίσουμε το Πατριαρχείο;


No comments:

Post a Comment