ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα
=============
Πριν το έτος 2003 στο Ιράκ κατοικούσαν περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο χριστιανοί.
Αυτή τη στιγμή σχεδόν το 9/10 εξ αυτών έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς ή σκοτώθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν φοβούνται καθημερινά για γη ζωή τους.
Ανάμεσα στους Ιρακινούς χριστιανούς συγκαταλέγονται τέκνα της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής, χριστιανοί Χαλδαίοι, Αρμένιοι, Συροκαθολικοί και Ορθόδοξοι.
Μόλις μια δεκαετία πριν οι χριστιανοί στο Ιράκ αισθάνονταν σχετικά άνετα. Με την ξένη στρατιωτική επέμβαση όμως οι ισλαμιστές μαχητές έχουν εξαπολύσει τρομοκρατία κατά των χριστιανών.
Οι τελευταίοι αποδείχθηκαν το πλέον απροστάτευτο τμήμα του πληθυσμού.
Εκατοντάδες χριστιανικές οικογένειες πήραν το δρόμο της προσφυγιάς προς τις βόρειες κουρδικές περιοχές είτε προς τις γείτονες χώρες. Πρόσφατα είχα συνάντηση με την ηγεσία του σιιτικού θρησκευτικοπολιτικού κινήματος Σαντρ Β΄.
Με βεβαίωσαν ότι οι χριστιανοί, που κατοικούν στις περιοχές υπό τον έλεγχο του κινήματος, πρόκειται για τις νότιες περιοχές της χώρας και ορισμένες συνοικίες της Βαγδάτης, προστατεύονται από το κίνημα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο κατόπιν ευλογίας μου στέλεχες του ΤΕΕΣ επισκέφθηκε το Βόρειο Ιράκ. Από πλευράς εθνολογικής σύνθεσης το Βόρειο Ιράκ με πληθυσμό έξι εκατομμύρια κατοικείται κατεξοχήν από τους Κούρδους και Yazidi. Ο αριθμός των χριστιανών σην περιοχή είναι ασήμαντος, αλλά τελευταία σημείωσε μια αύξηση εξαιτίας μετανάστευσης των χριστιανών από το Νότο της χώρας, δηλαδή από τις αραβικές περιοχές.
Παραδείγματος χάριν ο αριθμός των χριστιανών Ασσυρίων και Χαλδαίων στην πόλη Ντουχούκ ανέρχεται στις τριάντα χιλιάδες, δηλαδή 10% του συνολικού πληθυσμού.
Οι αρχές του Βόρειου Ιράκ, το οποίο στην πραγματικότητα είναι αυτοδιοίκητο, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την προστασία των χριστιανών.
Ο εκπρόσωπός μας πραγματοποίησε συναντήσεις με χριστιανούς πρόσφυγες από το Νότο, οι οποίοι του ανέφεραν πως οι ισλαμιστές διά της βίας εισέβαλαν στα σπίτια τους ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για την αγορά όπλων για να πολεμήσουν τους Αμερικανούς εισβολείς, χτηπούσαν όλα τα μέλη της οικογένειας, ορισμένους φόνευαν ή απήγαγαν.
Από τη μασκοφορία τους συμπέραναν ότι ήταν γείτονες ή γνωστοί.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται τακτικές απαγωγές Ρωμαιοκαθολικών κληρικών με τη ακόλουθη ζήτηση λύτρων από το Βατικανό, τα οποία ανέρχονταν στα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Λύτρα των απαγωγών των απλών ανθρώπων ορίζονταν σε 10 με 15 χιλιάδες δολάρια.
Το κύμα βίας των τελευταίων μηνών κατά των χριστιανών στο Ιράκ δυστυχώς δεν κοπάζει.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2011 μετά από κήρυγμα ενός ιμάμη, εξεγερμένοι ισλαμιστές κατέστρεψαν δεκάδες καταστήματα, σπίτια και άλλες περιουσίες, που ανήκαν στους χριστιανούς στην πόλη Ζάκχο με διακόσιες χιλιάδες πληθυσμό.
Μετά από τα πογκρόμ κατά των χριστιανών στο Ζάκχο η βία επεκτάθηκε και σε άλλες όμορες πόλεις.
Στην ιρακινή πόλη Μοσούλη, ένα από τα κέντρα της χριστιανικής μειονότητας της χώρας, το Δεκέμβριο 2011 ομάδα ενόπλων πυροβόλησε και σκότωσε ένα χριστιανικό ζευγάρι.
Λίγες μέρες νωρίτερα στις βόρειες ιρακινές πόλεις Ζάκχο και Ντουχούκ ομάδα ενόπλων μαχητών έβαλε φωτιά σε καταστήματα χριστιανών με αποτέλεσμα τουλάχισον τριάντα τραυματίες.
Στις 11 Ιανουαρίου έγινε η επίθεση τρομοκρατών κατά της κατοικίας του Χαλδαίου Καθολικού Αρχιεπισκόπου στο ιρακινό Κιρκούτ.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”
No comments:
Post a Comment