Monday, June 27, 2011

Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ ΚΡΟΥΕΙ ΤΗ ΘΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ


Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ ΚΡΟΥΕΙ ΤΗ ΘΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Αλλεπάλληλα θλιβερά γεγονότα χτυπούν πένθιμα την καμπάνα του εθνοφυλετισμού και στο Μαυροβούνιο.


Μετά την ανακήρυξη του Μαυροβουνίου σε ανεξάρτητο κράτος υπάρχει οργανωμένο κίνημα - για την ώρα μάλλον ανίσχυρο - , που θέλει να αποσπάσει την Μητρόπολη Μαυροβουνίου και να της δώσει καθεστώς Αυτονομίας.


Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων εξέφρασε την άρνησή του να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Σερβία. Αν διεξαγόταν δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου από τη Σερβική Εκκλησία ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό - που θα αποτελούσε οπωσδήποτε την πλειοψηφία των πιστών του Μαυροβουνίου -, θα ζητούσε την παραμονή της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου στο Πατριαρχείο της Σερβίας.


Αυτό φυσικά δεν αρέσει στους οπαδούς του πλήρως ανεξάρτητου από τη Σερβία Μαυροβουνίου πολλώ μάλλον όταν ο επιχώριος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς) αρνείται να προωθήσει το αίτημα για Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και ζητά επαναφορά του θεσμού της μοναρχίας για να κάνει αποδεκτό το αίτημα!!!


Παράλληλα άλλες θρησκευτικές ομάδες που ζουν στο Μαυροβούνιο, ιδιαίτερα οι μουσουλμάνοι, έγιναν ιδιαίτερα επιθετικοί εναντίον του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αμφιλόχιου (Ράντοβιτς) και της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν γένει, επειδή εκμεταλλέυονται την υφιστάμενη υποβόσκουσα κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.


Η πρόσφατη άρνηση του Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιου (Ράντοβιτς) να συνηγορήσει υπέρ των σύναψης κονκορδάτου με το Βατικανό προκάλεσε, ως εικός, περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.


Εκτός από τα εθνοφυλετικά προβλήματα, που παρουσιάστηκαν με την αντικανονική “Εκκλησία της Μακεδονίας” - με την οποία καμία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει κανονικές σχέσεις -, η καμπάνα της αίρεσης του εθνοφυλετισμού χτυπά επικίνδυνα και στο Μαυροβούνιο με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της ομόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας.


Παραθέτουμε πιο κάτω την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

=================


“Η αστυνομία του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι στους Ορθόδοξους κληρικούς και μοναχούς, οι οποίοι δεν είναι πολίτες του Μαυροβουνίου, θα χορηγηθεί προσωρινή άδεια διαμονής.( Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске)”.


ΠΗΓΗ:


(“Ακτίνες”)




No comments:

Post a Comment