Friday, June 17, 2011

ΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ ΚΟΧ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΥΝΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ


ΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ ΚΟΧ ΓΙΑ ΕΞΟΥΝΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

====================


Αν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Περγάμου για την πορεία των διαλόγων, με αφορμή τη συνάντηση Ορθοδόξων και Παπικών του Ρεθύμνου, έμεινε καθαρά στο επίπεδο των ευχολόγιων και στην έκφραση ελπίδας για την ευόδωση του διαλόγου, οι δηλώσεις του Καρδινάλιου Κοχ ομολογούν τρία πράγματα

1.) Οι διάλογοι δεν πάνε πουθενά!

2.) Οι διάλογοι είναι σημαντικοί και πρέπει να συνεχιστούν!

3.) Σταθερός στόχος των διαλόγων για τον Παπισμό ήταν, είναι και θα παραμείνει η ένωση της Ορθοδοξίας με το Βατικανό σύμφωνα με τις αποφάσεις της Β΄Βατικάνειας Συνόδου, η οποία επιζητεί ουσιαστικά τον εξουνιτισμό των Ορθοδόξων.


ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΡΓΑΜΟΥ...

____________


Οταν πριν λίγες ώρες σχολίαζα τις δηλώσεις του Σεβασμιότατου Περγάμου (χωρίς φυσικά να έχω ακόμη υπόψη μου τις δηλώσεις του καρδινάλιου Κοχ, αφού δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας), εξέφρασα την απορία στο Σεβασμιότατο Περγάμου αν διαπίστωσε ότι οι Παπικοί εγκατέλειψαν το πλαίσιο διεξαγωγής διαλόγων που καθορίζει η Β΄Βατικάνεια Σύνοδος. Αν η αποδοχή του Παπικού “πρωτείου” και το παπικού “αλάθητου” δεν συνιστούν πια τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο το Βατικανό προσπαθεί να πυργώσει την ένωση Παπισμού και Ορθοδοξίας.


...ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟ ΚΟΧ

___________


Η απάντηση μας ήρθε ξεκάθαρη από το ακόμη πιο αρμόδιο πρόσωπο να την απαντήσει. Τον Παπικό συμπρόεδρο της Μικτής επιτροπής του διαλόγου Ορθοδόξων και Παπικών Καρδινάλιο Κοχ, ο οποίος προδιέγραψε σε βάθος χρόνου την προοπτική ευόδωσης του διαλόγου (ο έστιν μεθερμηνευόμενον ο θεολογικός διάλογος έχει κυριολεκτικά ναυαγήσει και δεν υπάρχει ούτε στο μακρυνό μέλλον προοπτική επιτυχίας του), αλλά και ο οποίος πρόσθεσε ότι οι στόχοι του Παπισμού θα προσπαθήσουν να υλοποιηθούν μέσω του “λαικού οικουμενισμού” με τη συμμετοχή των πιστών στο διάλογο.


Ο ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ

__________


1.) Ο θεολογικός διάλογος ναυάγησε οριστικά στο προβλεπτό μέλλον.

2.) Το Βατικανό εμμένει ανυποχώρητα στην ενότητα εν ποικιλία. Η προτροπή του Καρδινάλιου Κοχ είναι σαφέστατη. Πιστεύετε ότι θέλετε και κρατείστε το, ως δική σας παράδοση, αρκεί να αναγνωρίσετε το “πρωτείο” και το “αλάθητο”.

3.) Οι συναντήσεις των εκπροσώπων του διαλόγου θα συνεχιστούν - σύμφωνα με την λαική έκφραση “κουβέντα να γίνεται για να περνά η ώρα”- και η προσπάθεια για ένωση επικεντρώνεται πια εξ ολοκλήρου στην εμπέδωση του “λαικού οικουμενισμού”.


Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ

__________


“Το νου και τα μάτια μας”, κατά τη λαική έκφραση, επομένως.


Οπου παρατηρούνται συμπροσευχές και άλλες ποιμαντικές δραστηριότητες Ορθοδοξίας και Παπισμού να τις επισημαίνουμε, να τις στιγματίζουμε και να ευαισθητοποιούμε τους πιστούς για τους κινδύνους.


Καταρχήν, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις των Ιερών Κανόνων, που αφορούν τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς.


Και στη συνέχεια με την εξίσου, αν όχι πιο ανησυχητική προσπάθεια να εμπεδωθεί ο “λαικός οικουμενισμός” με κοινά ποιμαντικά συνέδρια και κοινές ποιμαντικές παραστάσεις Ορθοδόξων και Παπικών, οι οποίες δίνουν στους απληροφόρητους πιστούς το λανθασμένο μήνυμα ότι η ένωση έγινε και η διαβόητη “διηρημένη Εκκλησία” του Αγίου Μεσσηνίας λαμβάνει σάρκα και οστά.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΚΟΧ: “Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ”


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη – Πέγκυ Ντόκου

=================


Ενδιαφέρουσες απόψεις και θέσεις, εξέφρασε στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Kurt Koch, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου περί της Προωθήσεως της Χριστιανικής Ενότητας.

Ο Καρδινάλιος στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «Μετά την Δευτέρα Βατικάνειο Σύνοδο, η Ρ/Καθολική Εκκλησία μετέχει στις εργασίες της Επιτροπής που ασχολείται με την χριστιανική ενότητα. Διότι το Θέλημα του Κυρίου είναι να ενωθούν όλοι και ένας σημαντικός παράγοντας για την πραγματοποίηση αυτής της Θείας εντολής είναι και ο Θεολογικός διάλογος μεταξύ των δύο Εκκλησιών.»

«Διότι είχαμε μια χιλιετία που ζήσαμε μαζί που είχαμε κοινά πράγματα, και μια δεύτερη χιλιετία η οποία φτάνει μέχρι σήμερα που οι δύο Εκκλησίες είναι διαιρεμένες», πρόσθεσε ο κ. Koch

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα στην οικουμενική ζωή που είναι θέμα της καθημερινής ζωής των χριστιανών. Και είναι σημαντικό, οι χριστιανοί που ζουν μαζί και συμμετέχουν σε πολλά πράγματα πρέπει να προσπαθήσουν να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τον άλλον.»

«Χωρίς τον καθημερινό διάλογο των πιστών, ο Θεολογικός διάλογος των Εκκλησιών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί -βρίσκεται στον αέρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών.

Επίσης σημείωσε: «Ο διάλογος των Εκκλησιών είναι σημαντικός διότι υπάρχουν θεολογικά ερωτήματα και ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν. Και το θέμα που εξετάζουμε σήμερα ως Επιτροπή, είναι ‘Το Πρωτείον και η Συνοδικότης εξ’ απόψεως θεολογικής και εκκλησιολογικής’, χρειάζεται πολύ υπομονή, πολύ δύναμη πολύ κουράγιο ώστε να γίνει κάτι θετικό.»

«Μέσα στον οικουμενικό διάλογο ξεχωρίζουμε τον διάλογο της αγάπης και της αλήθειας. Ο διάλογος της αλήθειας μπορεί να προχωρήσει μόνον μέσα από την άποψη και την προοπτική του διαλόγου της αγάπης. Γι’ αυτό θα ήθελα εκ βάθους καρδίας να εκφράσω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου, για τις εργασίες του διαλόγου που διεξάγονται στην Κρήτη», τόνισε ο Καρδινάλιος.

Ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιο

Ο Καρδινάλιος Κοχ, αναφέρθηκε και στην φιλοξενία των ημερών αυτών, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές τις μέρες στην Κρήτη ζούμε ημέρες πραγματικής φιλοξενίας. Αυτό όμως βοηθάει για να εμβαθύνουμε στον διάλογο και στην προσπάθεια που κάνουμε για να προχωρήσουμε μαζί.»

«Να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο για την προθυμία, την ευγένεια και την φιλοξενία του. Ελπίζω ότι με αυτή την εμπειρία θα μπορούμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στο έργο μας. Αυτά που μας διαιρούν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που μας ενώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καρδινάλιος.

Κλείνοντας τόνισε: «Ο Κύριος ίδρυσε μία Εκκλησία παρόλο που υπάρχουν δύο Εκκλησίες και θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στην πραγματική έννοια της μιας Εκκλησίας όπως ήταν στους πρώτους αιώνες. Οι διάφορες παραδόσεις μπορούν να συνεχίσουν να μείνουν μέσα στη διαφοροποίηση.

«Ο Οικουμενισμός δεν είναι μονοπωλιακός αλλά είναι ένας κήπος με πολλά άνθη. Τα άνθη πρέπει μεταξύ τους το ένα να σέβεται το άλλο παρόλο που βρίσκονται στον ίδιο κήπο».


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment