Sunday, June 12, 2011

Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ;


Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====================


Οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Πάπα στη Σερβία πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά.


Ως γνωστόν ο Πάπας δεν επισκέπτεται μια ορθόδοξη χώρα αν δεν έχει πρόσκληση, όχι μόνον από την Πολιτεία, αλλά και από την Εκκλησία.


Ετσι ο Πάπας αρνιόταν να επισκεφθεί την Ελλάδα παρόλον ότι πρόσκληση επίσκεψης του είχαν απευθύνει πολιτικοί άρχοντες. Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε ΜΟΝΟΝ, αφού εξασφαλίστηκε πρόσκληση και εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.


Τα ίδια συνέβηκαν και στην Κύπρο. Η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια προς τον Ποντίφηκα, αλλά και η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με την οποία συγκατάνευε στην παπική επίσκεψη θεωρήθηκε απαραίτητη.


ΑΠΕΦΑΣΙΣΘΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ;

___________


Στη Σερβία η Ιεραρχία απεφάσισε να μην προσκαλέσει τον Πάπα στους εορτασμούς για το Ιωβηλαίο για τα 1700 χρόνια από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων το 313.


Αν τελικά ο Πάπας πάει στη Σερβία, με πρόσκληση του Προέδρου Τάντιτς και ΜΟΝΟΝ, χωρίς παράλληλη πρόσκληση από το Πατριαρχείο της Σερβίας, σημαίνει ότι η αντίδραση της Εκκλησίας εξαναγκάζει το Βατικανό να διαφοροποιήσει τη μέχρι τώρα καθιερωμένη τακτική του.


Αν η τυχόν επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία ΔΕΝ θα έχει κάποιας μορφής συμπροσευχές των Σέρβων Ιεραρχών με τον Ποντίφηκα και αν ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί με την πρόσκληση της Σερβικής Εκκλησίας, δεν είναι κάτι στο οποίο είναι δυνατόν να έχουμε αντιρρήσεις.


ΠΟΥ ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

______________________


Οταν ο Πάπας θα πήγαινε στην Ελλάδα και στην Κύπρο γράψαμε - κατ’ επανάληψη - ότι δεν μας ενδιέφερε αν ήταν να πραγματοποιηθεί

1.) ως ιδιωτική επίσκεψη,

2.) ως ποιμαντική επίσκεψη για τους εν Ελλάδι και εν Κύπρω Παπικούς, ή

3.) ως επίσκεψη αρχηγού του κράτους του Βατικανού κατόπιν προσκλήσεως από την ΠΟΛΙΤΕΙΑ και ΜΟΝΟΝ.


Σε ένα εστιάζονταν οι αντιρρήσεις μας.


Να ΜΗΝ πραγματοποιηθεί επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης της Εκκλησίας και να ΜΗ γίνουν καμιάς μορφής συμπροσευχές των ιεραρχών της Ελλάδας και της Κύπρου με τον Πάπα.


Τα ίδια ασφαλώς ισχύουν για τη Σερβία.


Δεν μπορούμε να υποδείξουμε στον Πρόεδρο Τάντιτς ποιον να προσκαλεί και ποιον όχι.


Δεν είμαστε το Ιράν του Χομείνι. Ούτε και θέλουμε να γίνουμε. Ελεύθερες κοινωνίες έχουμε, όλοι μπορούν να επισκεφθούν τις ορθόδοξες χώρες και αν η πολιτική ηγεσία θέλει να προσκαλέσει τον Πάπα υπό την ιδιότητά του ως αρχηγού του κράτους του Βατικανού και ΜΟΝΟΝ δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση.


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

___________


Εκείνο που χρειάζεται, όμως προσοχή είναι τι θα συμβεί αν πάει ο Πάπας στη Σερβία σε μια άλλη περίοδο - ΟΧΙ κατά τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου - ΜΕ πρόσκληση ΚΑΙ από τον Πατριάρχη Ειρηναίο. Ή ακόμη αν πάει ΜΟΝΟΝ με την πρόσκληση του Προέδρου Τάντιτς και στη συνέχεια πραγματοποιηθούν συμπροσευχές.


Γι’ αυτό χρειάζεται από όλους επαγρύπνηση για το θέμα.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ

============


Το Βατικανό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Federico Lombardi, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ο Πάπας να επισκεφθεί τη Σερβία με πρόσκληση του Προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.


Αν και θέτουν το ερώτημα «κατά πόσο είναι εφικτό ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να έρθει στη Σερβία χωρίς την επίσημη πρόσκληση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»; Απαντούν ότι δεν είναι απίθανο ο Πάπας να έρθει στη Σερβία μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τάντιτς να επισκεφθεί τη Ρωμαιοκαθολική κοινότητα και να μην συναντήσει τον Πατριάρχη Ειρηναίο. Μια τέτοια εξέλιξη αναφέρει ο Živica Tucić, σίγουρα «όλοι θέλουμε να την αποφύγουμε, στο Βατικανό αλλά και ο Πρόεδρος Τάντιτς και ο Πατριάρχης Ερηναίος. Είναι προφανές ότι στη Σερβία δεν υπάρχουν σαφείς όροι για την επίσκεψη του Πάπα. Η πρόσκληση στον Πάπα από τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς έγινε πριν από δύο χρόνια όταν επισκέφθηκε το Βατικανό.


Ωστόσο, αν και αναμενόταν το Μάιο η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσκαλέσει τον Πάπα Βενέδικτο στους εορτασμούς του 2013 στη Νις για τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, αυτό δεν έγινε, παρόλο ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος χαιρέτησε επανειλημμένα την πιθανή παπική επίσκεψη».


ΠΗΓΗ:


Ακτίνες

No comments:

Post a Comment