Wednesday, June 29, 2011

ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ



ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ


Του Βάσου Βασιλείου

===============

Μπροστά στο αποτρόπαιο έγκλημα του αποκεφαλισμού δολοφονηθέντων από τους Τούρκους βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα συγγενείς αγνοουμένων οι οποίοι εκτελέστηκαν στην περιοχή Μιας Μηλιάς.

Αποκεφαλισμένοι βρέθηκαν ο ιερέας της Αγκαστίνας Ιωάννης Παπαεπιφανίου (του οποίου η κηδεία τελέστηκε την περασμένη Κυριακή) και ο Χριστόδουλος Κούρης, του οποίου η κηδεία τελέστηκε χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιερέας της Αγκαστίνας συνελήφθη στο χωριό του και από εκεί μεταφέρθηκε στη Μια Μηλιά, όπου και υπεβλήθη σε βασανιστήρια. Ακολούθως, σύμφωνα με πληροφορίες, του δόθηκε τσάπα με την οποία υποχρεώθηκε να ανοίξει ένα λάκκο. Τουρκοκύπριος, ο οποίος προφανώς λυπήθηκε τον ιερέα, υπέδειξε στους υπόλοιπους πως είτε έπρεπε να τον εκτελέσουν είτε να τον αφήσουν ελεύθερο. Ακούστηκε μία ριπή και ο ιερέας σωριάστηκε στο έδαφος. Ωστόσο, επειδή ο ιερέας ήταν ψηλός δεν το χωρούσε ο λάκκος, οπόταν μια νέα ριπή «γάζωσε» τον παπά Ιωάννη στα κάτω άκρα οπόταν αυτή τη φορά ο λάκκος τον χώρεσε. Τότε κάποιος έσκυψε και του έκοψε το κεφάλι. Όταν εντοπίστηκε το λείψανο του ιερέα από τη ΔΕΑ, δεν βρέθηκε κεφάλι. Ο πατήρ Ιωάννης έλαβε μέρος στον αγώνα της ΕΟΚΑ ενώ στη συνέχεια φέρεται να έλαβε μέρος και στα γεγονότα της περιόδου 1963-1964. Ο Παπαεπιφάνιος Ιωάννης, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Αγκαστίνα και παρά τις εκκλήσεις των συγχωριανών και της συζύγου, ήθελε να βεβαιωθεί ότι δεν έμεινε κανένας πίσω. Τουρκοκύπριοι στελέχη της ΤΜΤ τον αναζήτησαν κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής και τελικά τον συνέλαβαν.

Τον μετέφεραν μέχρι τη Μια Μηλιά, όπου και τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Αν ο πατήρ Ιωάννης είχε δράση η οποία τον μετέτρεψε σε στόχο από την ΤΜΤ, ο φιλήσυχος Χριστόδουλος Κούρης δεν έκανε οτιδήποτε που να δικαιολογούσε τον αποκεφαλισμό του, αν και η ιστορία του είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα ο 59χρονος Κούρης είχε συλληφθεί, μαζί με άλλους, και δολοφονήθηκε δεχόμενος πέντε σφαίρες στην κοιλιακή χώρα. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες εξαφανίστηκαν

Ο Κούρης ρίφθηκε σε αυλάκι γεφυριού σε περιοχή της Μιας Μηλιάς αλλά όταν τον Φεβρουάριο του 1975 (μερικούς μήνες αργότερα) σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, το σώμα του, το οποίο βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση, ξεθάφτηκε και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε από Τούρκο έποικο, ο οποίος θεώρησε πως έπρεπε να κόψει το κεφάλι του ρωμιού που βρήκε.

Οι πληροφορίες φέρουν τον Τούρκο να τοποθέτησε το κεφάλι του Κούρη σε γυάλα και ακολούθως το περιέφερε στη Μια Μηλιά επιδεικνύοντας το. Στη συνέχεια Τουρκοκύπριοι που βρίσκονταν στο χωριό αντέδρασαν και τον έδιωξαν από το χωριό. Ο Κούρης βρέθηκε μόνος και αναζητούνται οι υπόλοιποι οι οποίοι συνελήφθησαν και θεάθηκαν μαζί του. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εκτελέστηκαν και αυτοί, ίσως με τον ίδιο τρόπο. Στη Μια Μηλιά βρέθηκαν και τα οστά του Ευέλθοντα Ιωαννίδη ο οποίος πολέμησε μέχρι τελικής πτώσεως για να σκοτωθεί τελικά. Θάφτηκε κάτω από το αντιαεροπορικό του. Όταν τον βρήκαν οι Τούρκοι εξεπλάγησαν διαπιστώνοντας ότι πολεμούσε μόνος, χωρίς να διανοηθεί να εγκαταλείψει τη θέση του. Είχε δεχθεί διαδοχικές επιθέσεις από μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας βάλλοντας εναντίον τους.


ΠΗΓΗ:


Ακτίνες,


«Φιλελεύθερος»


1 comment:

  1. Είναι φρικιαστικά τα όσα διαβάσαμε στο άρθρο αυτό. Ένα διερωτώμαι. Ο έντιμος κύριος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφιας δεν έχει υπόψη του αυτά τα γεγονότα? Προφανώς ναί. Πάνω σε ποια βάση τοποθετεί την ελληνοτουρκική φιλία? Ασφαλώς και θέλουμε ειρήνη στο νησί. Όμως μια ειρήνη που να είναι γνήσια και ότι προσωρινή. Μια ειρήνη που να βασίζεται πάνω σε αξίες και ιδανικά, όχι πάνω σε ψυχρές δολοφονίες και εκτελέσεις.

    ReplyDelete