Wednesday, June 29, 2011

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ


ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΙΜΒΡΟ


===============


"Σας φέρνομε από την Πόλι των ονείρων και από την Ίμβρο μας την πικραμένη μύρα αγάπης πολλής και χαιρετίσματα πολλά, λουσμένα στο φως της Ιστορίας και των παραδόσεων του Γένους μας.


Σας φέρνομε ασπασμούς εγκάρδιους πασπαλισμένους με θαλασσομύρωτη αλισάχνη ιμβριώτικη.


Σας φέρνομε ευλογίες της Παμμακαρίστου – της Υπερμάχου Στρατηγού μας και αγίασμα θρύλων ιερών που έθρεψαν επί αιώνες την ψυχή των πατέρων μας.


Σας φέρνομε φως από το πάντοτε ολοφώτεινο Φανάρι της Ορθοδοξίας και της αρχοντιάς της Ρωμιοσύνης και ταπεινά αγριολούλουδα από τα ρημαγμένα χωράφια του νησιού μας.


Σας φέρνομε δακρυποτισμένο αντίδωρο από μοναχολειτουργιές σε ταπεινά εξωκκλήσια της πατρίδος, όπου οι παπάδες λειτουργώντας μνημονεύουν όλα τα ξερριζωμένα παιδιά της Ίμβρου, τα σκορπισμένα ως τις άκρες του κόσμου.


Σας φέρνομε την καρδιά μας και την ψυχή μας, να σας τα χαρίσωμε, γιατί δεν έχομε κάτι πιο πολύτιμο να σας προσφέρωμε".


"Ίσως κανένας από σας δεν έχει γεννηθή στην Ίμβρο των Θρακικών Σποράδων, στο «Ουράνιο Νησί» όπως την ονομάζουν οι Τούρκοι (αυτό σημαίνει Γκιοκτσέαντα). Κι όμως είσθε παιδιά της Ίμβρου! Ζείτε στην Αθήνα, την πόλι με την οποία η ιστορία της Ίμβρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από αρχαιοτάτων χρόνων. Το 494 π.Χ. εγκαταστάθηκαν στο νησί μας Αθηναίοι κληρούχοι και ίδρυσαν την πόλιν των, τον «Δήμον Αθηναίων τον εν Ίμβρω», στην θέσι του σημερινού Κάστρου. Είναι χαρακτηριστικόν ότι ο ποταμός της Ίμβρου ονομάζεται Ιλισσός, όπως και ο γνωστός σας ομώνυμος ποταμός των Αθηνών".


"Θα σας μίλησαν (σσ. οι γονείς σας) για τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, που πρέπει να τα κρατήσετε και σεις και να τα παραδώσετε στα δικά σας παιδιά αργότερα. Για τα ωραία χωριά της, για τα όμορφα τοπία της, για την πικρή ιστορία της των τελευταίων δεκαετιών, για τη βάναυση αλλοίωση της εικόνος της, για τις ανήκουστες αδικίες που υπέστη και υφίσταται μαζί με την Τένεδο, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάσθηκαν εκείνοι να ξερριζωθούν και να έλθουν εδώ και σε άλλα μέρη της Ελλάδος ή άλλοι να πορευθούν στα πέρατα του κόσμου: Δυτική Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, ακόμη και Αφρική. Κρατήστε τα όλα καλά στα βάθη της ψυχής σας και στο κέντρο της καρδιάς σας να έχετε πάντοτε την πληγωμένη Μητέρα Ίμβρο!".


"Δεν γνωρίζομε αν την έχετε όλοι επισκεφθή την Ίμβρο. Οι περισσότεροι ίσως να το έχετε κάμει. Όσοι δεν έχετε έλθει να έλθετε τώρα το καλοκαίρι. Αντί να κάνετε τις διακοπές σας κάπου αλλού, να τις κάνετε στην Ίμβρο. Και εσείς θα χαρήτε πολύ, και θα δώσετε στους εκεί χαρά πολλή! Ελάτε να γεμίσουν τα πνευμόνια σας από το καθαρό οξυγόνο του βορειοανατολικού Αιγαίου. Να δήτε την νύκτα τα άστρα μέσα στον καθαρό ιμβριώτικο ουρανό. Να περπατήσετε στην εξοχή, να πιήτε δροσερό νερό στη Σπηλιά, να προσκυνήσετε στα εξωκκλήσια μας, πολλά από τα οποία έχουν ήδη αναστηλωθή χάρις εις το ανύστακτο ενδιαφέρον και τη στοργή του Μητροπολίτου μας κ. Κυρίλλου που απόψε είναι μαζί μας. Προσφάτως μάλιστα εκάμαμε τα Θυρανοίξια ενός ακόμη απ’ αυτά, του Τιμίου Προδρόμου του Μυρσινιώτη στο Κάστρο. Να δήτε τους τάφους των προγόνων σας, ν’ ανάψετε ένα κερί και να πήτε δυό λόγια προσευχής για τις ψυχές των.


Ελάτε να δήτε το γενικώτερο έργο που κάνει ο καλός και άξιος ποιμενάρχης των νησιών ο Δεσπότης μας Κύριλλος, που είναι Ίμβριος κι αυτός. Ελάτε να γιορτάσετε το Δεκαπενταύγουστο και τα Εννιάμερα της Παναγίας, να στολίσετε με την δροσιά της νεότητός σας τη γιορτή!


Και ο Πατριάρχης επισκέπτεται τακτικά την Ίμβρο. Το αισθανόμεθα ψυχική ανάγκη να κάνουμε ένα προσκύνημα στη γενέθλια γη κάθε τόσο. Στην τελευταία μάλιστα επίσκεψι εκάναμε και δύο χειροτονίες. Ενός πρεσβυτέρου και ενός διακόνου.


Και έχομε έννοια και επιθυμία μεγάλη να ανοίξουμε ξανά ένα ρωμαίικο σχολείο στο νησί, πιθανόν στα Αγρίδια, όπου και κτήριο υπάρχει κατάλληλο, και από πολλές πλευρές εξυπηρετεί καλλίτερα. Έτσι, τα λίγα παιδιά μας να έχουν το δικό τους σχολείο, να μαθαίνουν την γλώσσα μας και τις παραδόσεις μας. Δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά θα το παλέψομε. Άλλωστε είναι χρέος μας να αγωνιζώμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο".


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment