Sunday, May 12, 2019

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ


ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Οι δύο προηγούμενες αναρτήσεις είναι αναδημοσιεύσεις, από το ομογενειακό ιστολόγιο “Καλάμι”, και αναφέρονται στην απόφαση οργανωμένων κύκλων ομογενών στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κινηθουν νομικά εναντίον της εκλογής του Σεβ. Ελπιδοφόρου ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Αγνοώ την νομοθεσία των ΗΠΑ για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στερούμαι πάμπαν νομικής παιδείας. Επομένως θα ήταν τουλάχιστον αστείο να εκφράσω άποψη για το αν είναι νόμιμη ή όχι -σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ- η εκλογή του Σεβ. Ελπιδοφόρου ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Όποια πλευρά και αν νικήσει στην νομική διαμάχη υπάρχουν δύο σίγουροι χαμένοι: Η Ομογένεια και η Εκκλησία της Αμερικής.

Θα γίνουμε το περίγελο των εθνών, θα βλέπουμε καθημερινά δημοσιεύματα σε βάρος της Εκκλησίας μας στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο των ΗΠΑ και θα ρεζιλευτούμε και σαν Εκκλησία και σαν Ομογένεια.

Αλλά πέραν αυτού. Αν τυχόν το αποτέλεσμα της νομικής διαμάχης αποβεί σε βάρος του Πατριαρχείου, θα ακολουθήσουν καταλυτικές εξελίξεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε Αυτοκεφαλία ή τουλάχιστον σε Αυτονομία την Εκκλησία της Αμερικής.

Με την εκλογή του ακατάλληλου εν παντί Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο Παναγιώτατος άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. 

Και πότε αυτό;

Την ώρα που το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας οδήγησε την Ορθοδοξία στο κατώφλι της παγίωσης και διεύρυνσης του σχίσματος μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας.

Ο αυταρχισμός και ο ετσιθελισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι -δυστυχώς- απύθμενος. Το ίδιο και η αλαζονεία του. 

Είναι πνευματικό τέκνο του Μελίτωνα Χατζή, όπως καυχάται ο Σεβ. Χαλκηδόνος Αθανάσιος και γι’ αυτό δεν υπολογίζει κανένα. Ως εκ τούτου δεν διστάζει να εξαπολύει ανοιχτές επιθέσεις εναντίον ισχυρών αντιπάλων, με τραγικά για τον ίδιο, το Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελέσματα.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα ένα μόνον μένει: Πολλή προσευχή για να αποφευχθούν τα χειρότερα.  

No comments:

Post a Comment