Saturday, May 11, 2019

ΕΜΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απέτυχε να αναβάλει την εκλογή του Σεβ. Προύσσης ως νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Είναι φανερόν, όμως, ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα -σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ- για την εκλογή.

Άγνωστον -μέχρι στιγμής- αν θα υπάρξουν κάποιοι οι οποίοι θα κινηθούν νομικά εναντίον της εκλογής του ανάξιου εν παντί εκλελεγμένου Αμερικής Ελπιδοφόρου.


ΕΜΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ

=====

Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ασκεί πιέσεις στο ελεγχόμενο από αυτόν Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να μη γίνει η εκλογή αύριο. Συμβούλευσε να στείλουν την εφταμελή επιτροπή που επιτρέπει προαιρετικά ο κανονισμός για να μεταφέρει προσωπικά τη γνώμη- πρόταση του Συμβουλίου με τους υποψηφίους που προτείνει η Αμερική  στο Φανάρι.

Για δεύτερη μέρα συνεδρίασε σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ασχολήθηκε με υπηρεσιακά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις σχετικά με την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Αφού εξέλεξε χθες η Σύνοδος ως νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας τον Επίσκοπο Χριστουπόλεως Μακάριο, αναμένεται αύριο να εκλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Αυτό όμως δεν είναι τόσο βέβαιο αν ο Πατριάρχης θελήσει να αποδεχθεί το βέτο που έθεσε το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να παραδώσει η αντιπροσωπεία του την πρότασή του χέρι με χέρι.

Η παραίτηση Δημητρίου έγινε δεκτή και τυπικά χθες, αλλά θα έχει ισχύ από το Σάββατο 11 Μαίου, όπως μας ενημέρωσε το σχετικό ανακοινωθέν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα τον διαδεχθεί και το γεγονός αυτό έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλου του εκκλησιαστικού κόσμου.

Σήμερα στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια, έγινε η συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπως ακριβώς προβλέπεται από το Συνταγμάτιο με το οποίο διοικείται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο μέχρι τώρα Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος δήλωσε χθες πως η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου έδωσε διήμερη παράταση στην ισχύ της παραίτησης, ώστε να έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος και ο Δημήτριος ως ενεργό μέλος στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου-ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κι όχι ως πρώην.

Βέβαια κατά πόσο είναι σωστό αυτό, να συμμετέχει ο μετ’ ολίγον πρώην σε ένα όργανο το οποίο θα ασχοληθεί με την εκλογή του διαδόχου, είναι θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει πρωτίστως τον ίδιο τον συμμετέχοντα και όχι εμάς. Η συμμετοχή του στο Συμβούλιο όμως είχε τις παρενέργειές της αφού έπεισε τα μέλη του να ζητήσουν από τον Πατριάρχη να δεχθεί την αντιπροσωπεία με την πρότασή τους για τη διαδοχή.

Το θέμα της γνωμοδότησης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου προς το Φανάρι για τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ήταν το δεύτερο σημαντικό θέμα της πρώτης μέρας της συνεδρίασης.

Όπως έγινε γνωστό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε εγγράφως την Πέμπτη από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να αποστείλει  κατάλογο με πέντε προτεινόμενα πρόσωπα ως υποψηφίους μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί από την Ιερά Σύνοδο, πριν τη συνεδρίασή της , το Σάββατο, από την οποία θα προκύψει ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Το Καταστατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προβλέπει αυτή τη διαδικασία και τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου θέλουν να το τηρήσουν.

Μάλιστα το επίμαχο άρθρο 13 του Καταστατικού προβλέπει και το ενδεχόμενο μετάβασης ολογομελούς αντιπροσωπείας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο Φανάρι για διαβουλεύσεις αλλά και για να μεταφέρει τις προτάσεις του Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όπως μαθαίνουμε, έγινε αναλυτική ενημέρωση, τόσο για το καταστατικό, όσο και για τι προνοούν οι «ομοιόμορφοι κανονισμοί», οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έχουν εγκριθεί και από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στους «ομοιόμορφους κανονισμούς» αναφέρεται ρητώς ότι «μία ειδική αντιπροσωπεία θα οριστεί για να επιδώσει προσωπικά την γνωμοδότηση στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Οι κανονισμοί –που αποτελούν συμπλήρωμα του καταστατικού– προνοούν ακόμη το ποιοι θα αποτελούν την επιτροπή-αντιπροσωπεία –που είναι επταμελής.

Ταυτόχρονα ορίζει ότι «η αντιπροσωπεία αυτή θα πρέπει να δώσει εντός 10 ημερών αναφορά στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των συνομιλιών της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα αποτελέσματά τους».

Και  προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν όσοι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος, αλλά η Αρχιεπισκοπή Αμερικής να εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτή την τελματώδη κατάσταση.

Είναι προφανές ότι αν τηρηθεί το καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και οι κανονισμοί λειτουργίας της, δεν επαρκεί ο χρόνος για να γίνει εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείο αύριο  Σάββατο.

Τα μέλη που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση επέμειναν στην πιστή τήρηση του καταστατικού και του κανονισμού που διέπει την λειτουργία της Αρχιεπισκοπής και εισηγήθηκαν να σταλεί επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την οποία να ζητείται να μεταβεί στο Φανάρι η επιτροπή τους και να συζητήσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για τους υποψηφίους, με την Ιερά Σύνοδο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο την πρώτη μέρα της συνεδρίασης δεν είχε απαρτία, ενώ από τους μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Βοστόνης Μεθόδιος, Ατλάντας Αλέξιος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Πίτσμπουργκ Σάββας και απουσίαζαν οι μητροπολίτες Ντένβερ Ησαΐας, Ντιτρόιτ Νικόλαος και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, καθώς και ο μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ ο οποίος βέβαια αυτή τη περίοδο συμμετέχει ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και βρίσκεται στο Φανάρι.

Πηγή: newpost.gr

No comments:

Post a Comment