Saturday, May 4, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Βεβαίως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν παραιτήθηκε. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, εξαιτίας της ραδιουργίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των συνεργατών του, στο Φανάρι και στην Αμερική, με προεξάρχοντα -φυσικά- τον γνωστό και μη εξαιρετέο π. Αλέξανδρο Καρλούτσο.

Από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισής του Σεβασμιώτατου, οι περί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έζωσαν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο με δεσμά χαλκά, για να μπορούν να λύνουν και να δένουν και να καθορίζουν τις εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και δη για να διαχειρίζονται τα ταμεία της Αρχιεπισκοπής κατά το δοκούν.

Η υποχρέωση του Σεβ. Αμερικής σε παραίτηση είναι μια ακόμη μεγάλη κηλίδα της διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ενώ σοβεί η κρίση δημιουργίας Πανορθοδόξου Σχίσματος, επειδή ο Παναγιώτατος χορήγησε Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία χωρίς να υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης της Ρωσσικής Ομοσπονδίας και της Εκκλησίας της Ρωσσίας, τώρα άνοιξε νέο μέτωπο με την εκπαραθύρωση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Το ερώτημα φυσικά είναι για ποιο λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξαναγκάστηκε αυτή την χρονική στιγμή σε παραίτηση, ενώ από διετίας τουλάχιστον μπορούσε να αποκρούει επιτυχώς όλες τις ισχυρές και πολυεπίπεδες πιέσεις που δεχόταν, για να υποβάλει παραίτηση.

Ο Σεβασμιώτατος υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του, αλλά δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό της.

Όταν θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαίου θα αντιληφθούμε πού οδεύουν οι εξελίξεις.

Για την ώρα περιοριζόμαστε να ευχηθούμε ο Σεβασμιώτατος Αμερικής να μην επιτρέψει στον Πατριάρχη να τον χρησιμοποιήσει για να επιβάλει τον όποιο διάδοχό του. 

Ιδιαίτερα αν αυτός θα είναι ο ανεκδιήγητος Προύσσης Ελπιδοφόρος ή κάποιος άλλος Οικουμενιστής του ιδίου φυράματος.

Ο Πατριάρχης έχει την ευχέρεια να εκλέξει όποιον θέλει, αλλά ας μη γίνει και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συνεργός στην ανομία.

Θα επανέλθουμε -συν Θεώ- μόλις γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της επιστολής του Σεβ. Αμερικής.

No comments:

Post a Comment