Wednesday, May 22, 2019

Ο ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΔΕΝ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


Ο ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΔΕΝ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ
=====

Στην ανάρτηση “Επιστολή για το Ουκρανικό" καταχωρήθηκαν τα ακόλουθα σχόλια αναφορικά με τις επιπτώσεις της μη αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

π. Θεολόγος Παντελής
Ίσως δεν έχετε σκεφτεί, κε Τελεβαντο, ότι μερικοί από τους οικείους ιεράρχες θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν το έκτρωμα αυτό (εννοεί την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο) ακόμα κι αν η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος το αναγνωρίσει.

Αγαπητέ μου π. Θεολόγε,

Την ευχή σας.

Ασφαλώς και το σκέφτηκα ότι ελάχιστοι επίσκοποι -πιθανώτατα μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού (Κυθήρων, Πειραιώς και ίσως κάποιοι άλλοι)- δεν θα συμφωνήσουν με την συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εσείς προσωπικά μπορεί να θεωρείτε τον ευατό σας -γράφω θεωρείτε επειδή στην πραγματικότητα δεν θα είστε- καλυμμένο, επειδή ο οικείος επίσκοπος θα τηρήσει αρνητική στάση για την αναγνώριση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Αν χρειαστεί θα επανέλθω να εξηγήσω το γιατί. 

Τι γίνεται, όμως, με όσους κληρικούς δεν ανήκουν στην Μητρόπολη Κυθήρων και ανέλαβαν με ζήλο την προώθηση των θέσεων της Εκκλησίας της Ρωσσίας;

Αλλά και οι αντιοικουμενιστές Σεβ. Κυθήρων και Πειραιώς πώς θα αντιδράσουν όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρχίσει να μνημονεύει σε κάθε Θεία Λειτουργία τον Μακαριώτατο Κιέβου Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας;

Από την στιγμή που η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποδεχτεί την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας πολύ λίγη σημασία έχει αν ελάχιστοι επίσκοποι διαχωρίσουν λεκτικά την θέση τους χωρίς να αποτειχιστούν.

Τους αρέσει δεν τους αρέσει, το θέλουν δεν το θέλουν, αφού ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, εκτός και αν αποτειχιστούν.

Δεν νομίζω να διαχωρίσουν την θέση τους μόνο λεκτικά. Γνωρίζω ότι ο Κυθήρων ήδη δεν συλλειτουργεί με τους μητροπολίτες των Νέων Χωρών επειδή μνημονεύουν τον Βαρθολομαίο. Time will show. Καλή Ανάσταση.

Αυτό κι αν είναι είδηση!

Ευχαριστώ που την θέσατε υπόψη μου.

Αν ο Σεβ. Κυθήρων δεν συλλειτουργεί με τους ιεράρχες των Νέων Χωρών επειδή μνημονεύουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αυτό σημαίνει 
1.) Ότι κάνει πράξη αυτά που πιστεύει για το Ουκρανικό, και 
2.) Ότι ξέρει τι του γίνεται. Δηλαδή συνειδητοποιεί ότι δεν μπορείς να μνημονεύεις στην Θεία Λειτουργία τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να έχεις την ψευδαίσθηση ότι δεν οδηγείσαι αυτόματα στην έμμεση αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πολύ σημαντική η πληροφορία που μας δίνετε π. Θεολόγε. 

Απορώ ειλικρινά πώς δεν έγινε ευρύτερα γνωστή η πρακτική του Σεβ. Κυθήρων.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει άλλος ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος να ακολουθεί την ίδια πρακτική.

Άρα όσοι κληρικοί διακονούν στις υπόλοιπες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και ξιφουλκούν υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας της Ρωσσίας θα βρεθούν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν προχωρούν σε Αποτείχιση από τους οικείους τους ιεράρχες αν αναγνώρισαν ως επισκόπους πρόσωπα που είναι αυτοαχειροτόνητοι.

π. Θεολόγος Παντελής

Ακριβώς όπως τα είπατε. Εν πάση περιπτώσει, ο Κυθήρων ανησυχεί πάρα πολύ για το Ουκρανικο, γι'αυτό ζητά επίμονα τις προσευχές όλων μας.

2 comments:

  1. Με ολο το σεβασμό κ. Τελεβάντε θέλω να τονίσω μερικά σημεία.
    1. Η χορήγηση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι στις 06/05/2019
    2. Φέτος τυγχάνει να είναι στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.
    3. Στις 17.03.2019 κατά την Συνοδική θεία Λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Μ.Κυθήρων συλλειτούργησε με τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών (Που μνημονεύουν τον Οικ.Πατριαρχη).
    4.Από συμπέρανε ο π. Θεολόγος ότι δεν συλλειτουργεί ο σεβαστός Μ. Κυθήρων με τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών .
    5. Όλα θα φανούν στην Θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Συνοδικη θεία Λειτουργία ,αν όντως δεν συλλειτουργεί ή είναι αερολογίες τα παραπάνω. Και όπως λέει και ο σοφός λαός μας. Κυριακή κοντή γιορτή.
    Με σεβασμό και τιμή. Γιάννης Γιάννου.

    ReplyDelete
  2. 5. "Όλα θα φανούν στην Θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Συνοδικη θεία Λειτουργία ,αν " θα τολμήσει ο Κυθήρων ή κάποιος άλλος νά κάνει κίχ ! μετά την απροκάλυπτη ανάμειξη των αμερικανών αξιωματούχων στα της εκκλησίας της Ελλάδος και μετά τον ερχομό στην Αθήνα του πατριάρχη Βαρθολομαίου εν όψει της συνεδριάσεως της ιεράς Συνόδου για το Ουκρανικό . Και είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι οτι στην τοιαύτη περίπτωση ο Κυθήρων και οποιοσδήποτε άλλος εκφράζουν την εν Αγίω Πνεύματι βούλησή τους ! Ευχόμαστε παρ' όλα αυτά ο Κυθήρων και ο κάθε επίσκοπος της εκκλησίας της Ελλάδος νά προβάλουν αντιστάσεις και νά μείνουν ανεπηρέαστοι από οποιεσδήποτε αφόρητες πιέσεις οποθενδήποτε προερχόμενες . Όμως νά περιμένει κανείς μέ κακεντρέχεια άν τολμήσει ο Κυθήρων νά κάνει κίχ μέσα σε αυτό το πλαίσιο αφόρητων πιέσεων αποκαλύπτει ένα σαδιστικό ηδονισμό . Κάποιοι περνούν ένα συνειδησιακό μαρτύριο και κάποιοι άλλοι φλέγονται απο ηδονή για το μαρτύριο των άλλων . Παράξενο όν ο άνθρωπος ! Και στην κρεμάλα νά δούν κάποιον ίσως μέσα τους κάποιο ζωώδες ένστικτο θα ικανοποιηθεί !

    Θά περίμενε κανείς κάποια άλλη προσέγγιση !

    ReplyDelete