Sunday, May 26, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διεξήχθησαν με ομαλότητα και τάξη οι Ευρωεκλογές στην Κύπρο.

1.) Ο ΔΗΣΥ πήρε την πρωτιά και εξασφάλισε 2 έδρες.

2.) Ακολουθεί το ΑΚΕΛ που εξασφάλισε επίσης 2 έδρες.

3.) Το ΔΗΚΟ βρέθηκε στην τρίτη θέση και εξασφάλισε 1 έδρα, και

4.) Η ΕΔΕΚ στην τέταρτη θέση εξασφάλισε 1 έδρα.

5.) Από κοντά το ΕΛΑΜ το οποίο, όμως, δεν ανέδειξε Ευρωβουλευτή παρόλον ότι αύξησε τα ποσοστά του.

6.) Η ελαφρή αύξηση των ποσοστών του ΑΚΕΛ οφείλεται στην πριμοδότηση των Τούρκων, αφού -προς αισχύνη του ΑΚΕΛ- συμπεριέλαβε Τούρκο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιό του, ο οποίος μάλιστα εξελέγη. Προφανώς με τις ραδιουργίες της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. 

Δεν πρόκειται να σχολιάσω την στάση και τις επιλογές του ΑΚΕΛ. Απαξιώ. Ένα μάτσο ανθέλληνες Νεοκύπριοι που καταπρόδωσαν όλους τους αγώνες της πατρίδας και πρωτοστατούν στον αγώνα για τον αφελληνισμό του νησιού.

7.) Η μεγάλη άνοδος του ΔΗΚΟ πιθανώτατα οφείλεται στην συμπερίληψη της κυρίας Θεοχάρους στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Οι οπαδοί του κόμματος “Αλληλεγγύη” -του οποίου είναι πρόεδρος- ψήφισαν ΔΗΚΟ για να πριμοδοτήσουν την κυρία Θεοχάρους, η οποία, όμως, δεν εξελέγη Ευρωβουλευτής.

8.) Τα μηνύματα προς τον ΔΗΣΥ είναι σαφέστατα. Υπέστη μεγάλη καθίζηση των ποσοστών του λόγω του ότι η ηγεσία του παρεξέκλινε από τα πιστεύω των οπαδών του κόμματος και επιδιώκει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που οδηγεί στην Τουρκοποίηση της Κύπρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλοι οι Ελαμίτες είναι πρώην Συναγερμικοί, όπως είναι και οι οπαδοί της “Αλληλεγγύης” της κυρίας Θεοχάρους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τον ΔΗΣΥ, επειδή διαφωνούν με την ηγεσία του κόμματος για την επιδίωξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι μη εθνικόφρονες υποψήφιοι του ΔΗΣΥ, όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος επαναπροσεγγιστής Ν. Τορναρίτης, δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν Ευρωβουλευτές.

Ελπίζουμε ότι η αποδοκιμασία των επιλογών του ΔΗΣΥ να φρονημάτισε την ηγεσία του και να την έπεισε να εγκαταλείψει την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην Τουρκοποίηση της Κύπρου.

9.) Έκπληξη αποτελεί το ψηλό ποσοστό που εξασφάλισε η ΕΔΕΚ που διπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά της. Οι ορθές θέσεις του κόμματος τουτέστιν η μη αποδοχή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας εκτιμήθηκαν δεόντως από το εκλογικό σώμα.

10.) Ο καταποντισμός των Οικολόγων εξηγείται άνετα λόγω της σύμπραξης του κόμματός τους με τον αναξιόπιστο κ. Λιλλήκα.

No comments:

Post a Comment