Sunday, May 5, 2019

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ “ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ” ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ “ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ” ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
=====

Οι φήμες ακούγονταν και γράφονταν χρόνια. Τώρα για μία ακόμη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με μία εντυπωσιακή κίνηση αφήνει και πάλι το προσωπικό του στίγμα μέσα σε μερικές ημέρες.

Αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, «σελίδα» σε τρία πολύ σημαντικά κέντρα, την Αμερική, την Αυστραλία και, πιθανότατα, και τη Μ. Βρετανία, εκλέγοντας νέους Αρχιεπισκόπους σε ισάριθμες ενεργές και δραστήριες εκκλησιαστικές επαρχίες.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδριάζει στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Μαίου για τρεις ημέρες.

Εκεί αναμένονται να ολοκληρωθούν όλα τα διαδικαστικά που αφορούν τις τρεις Εκκλησίες.

Να γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του και να προετοιμάσει το έδαφος για τις άλλες δύο Εκκλησίες προχωρώντας σε κατατμήσεις (για ευκολότερη διαποίμανση) και εκλέγοντας νέους αρχιερείς.

Στην Αμερική

Οι Ελληνορθόδοξοι ομογενείς στην πλειοψηφία τους πίεζαν και ζητούσαν την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

Στην πραγματικότητα, δεν έχουν να του καταλογίσουν αυτά που γράφτηκαν κατά κόρον ότι στο περιβάλλον του υπήρχαν οικονομικές ατασθαλίες με την ανοχή του.

Ομογενειακοί κύκλοι εκτιμούν ότι λόγω προχωρημένης ηλικίας δεν μπορούσε να ασκήσει πια επαρκώς τα διοικητικά του καθήκοντα και άφηνε το περιθώριο για λάθη από το περιβάλλον του.

Επομένως θα έπρεπε να δώσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά. Σχεδόν 3 χρόνια τα Μ.Μ.Ε. πιέζουν για την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχαν καταλήξει ότι τώρα ήταν η στιγμή για την παραίτηση.

Να μη φανεί ότι γίνεται υπό τη σκιά οικονομικών ζητημάτων που αφορούν το ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ αποσύρθηκε με δημόσια δήλωσή του από την κούρσα διαδοχής.

Επικρατέστερος διάδοχος θεωρείται ο Μητροπολίτης Προύσης και Ηγούμενος της Μονής της Χάλκης κ. Ελπιδοφόρος.

Άλλοι που ακούγονται στους διαδόχους είναι οι Μητροπολίτες Σουηδίας Κλεόπας (με καταγωγή από τη Βοστώνη), ο οποίος εξελέγη σ’ αυτή τη θέση πριν ακριβώς πέντε χρόνια και με λιγότερες πιθανότητες ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος διαποιμαίνει τη συγκεκριμένη Μητρόπολη λίγο παραπάνω από έναν χρόνο.

Οι ομογενείς στις ΗΠΑ προσδοκούν η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής να δώσει έναν νέο αέρα ανανέωσης και πνοής στο σημαντικό αυτό κέντρο της Ορθοδοξίας στον δυτικό κόσμο.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη μέσα στον Ιούνιο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Στην Αυστραλία

H δεύτερη ισχυρότερη Αρχιεπισκοπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, μίας ισχυρής προσωπικότητας της Ορθοδοξίας, δίνει την ευκαιρία στον κ. Βαρθολομαίο να κάνει μία σειρά τολμηρών αλλαγών.

Στη συγκεκριμένη Ιερά Σύνοδο του Μαίου θα αποφασιστεί εάν τελικά – που είναι και το πιθανότερο σενάριο- θα γίνει η κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Η διαποίμανση της Αρχιεπισκοπής του ενός και πλέον εκατομμυρίου Ορθοδόξων πιστών στην τεράστια χώρα, έχει βάλει σε σκέψεις τον Πατριάρχη.

Ο ίδιος δήλωσε πως θα εξετάσουν προσεκτικά τα σενάρια.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να γίνει η διάσπαση ώστε να μην υπάρξει ένας τόσο ισχυρός πόλος, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού.

Αν και σ' αυτή την περίπτωση (εάν δεν διασπαστεί) έχει ακουστεί ως νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας το όνομα του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ωστόσο στο ενδεχόμενο διάσπασης οι διάδοχοι ακούγεται πως θα είναι από τα ήδη μέλη της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Στη Μεγάλη Βρετανία

Το σενάριο που προβάλλεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα: η κατάτμηση της σημαντικής αυτής Αρχιεπισκοπής που αποτελεί ενωτικό σημείο αναφοράς εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνορθοδόξων στην Μ. Βρετανία.

Να κατατμηθεί στα δύο: σε μία Μητρόπολη που θα αφορά την Ιρλανδία και η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων να καλύπτει το υπόλοιπο τμήμα της Μ. Βρετανίας.

Διάδοχοι του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου που διανύει το 31ο έτος ποιμαντορίας στην σημαντική Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας φέρονται οι Μητροπολίτες Δαρδανελλίων κ. Νικήτας με καταγωγή από τη Φλόριντα των ΗΠΑ και ο κρητικός στην καταγωγή Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος.

No comments:

Post a Comment