Thursday, April 4, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΟΤΙ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕ ΠΑΠΙΚΟ “ΙΕΡΕΑ”


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΟΤΙ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕ ΠΑΠΙΚΟ “ΙΕΡΕΑ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά για την διευκρίνιση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, ότι ΔΕΝ υπήρξε συλλείτουργο στην Σλοβενία Ουκρανού ιερέα με Παπικό κληρικό. 

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν έδιναν την εντύπωση ότι έγινε συλλείτουργο επειδή ο Παπικός “ιερέας” φορούσε άμφια. 

Όπως αναφέρει η Ανακοίνωση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, όμως, ο Παπικός “ιερέας” της φωτογραφίας που προτάσσεται της ανάρτησης, είναι ο εφημέριος του ναού που παραχωρήθηκε στους Ορθόδοξους Ουκρανούς για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία.

Το συλλείτουργο με αιρετικούς είναι θανάσιμο παράπτωμα που επισύρει την ποινή της καθαίρεσης για όσους Ορθόδοξους το διαπράττουν. 

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αναφορικά με τις σχέσεις της με τους Ουνίτες της Ουκρανίας, αλλά και με τις σχέσεις της με το Βατικανό επειδή πολλοί την βλέπουν καχύποπτα και την χαρακτηρίζουν όχι μόνον Σχισματική αλλά και Ουνιτική Εκκλησία. 

Ορισμένοι κακοπροαίρετοι για να την δυσφημίσουν στον Ορθόδοξο κόσμο και άλλοι -καλοπροαίρετοι- επειδή βλέπουν κάποια ανησυχητικά φαινόμενα όπως είναι η στάση του Προέδρου Ποροσένκο. 

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, αν και ορθόδοξος -όπως ομολογούν ακόμη και επίσκοποι της υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Εκκλησίας στην Ουκρανία-, δεν έχει πρόβλημα να κοινωνά, όχι μόνον σε ορθόδοξους αλλά και σε ουνίτικους ναούς, επειδή αφελώς πιστεύει ότι η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μπορεί να συμπεριλάβει στους κόλπους της ακόμη και τους Ουνίτες.

Και ο μεν Πρόεδρος Ποροσένκο -ως εικός- είναι εντελώς αδαής για τα θεολογικά και εκκλησιαστικά θέματα. 

Στόχος του είναι να υπάρχει μία Εκκλησία στην Ουκρανία, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους πιστούς, για να μην υπάχουν συγκρούσεις στην Ουκρανία μεταξύ των οπαδών των διαφόρων Δικαιοδοσιών και προπαντός για να αποφευχθούν οι επεμβάσεις άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Ρωσσίας στα εσωτερικά της Ουκρανίας. 

Η επιθυμία αυτή του Προέδρου Ποροσένκο, ως γνωστόν, εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ήθελε να παραχωρήσει τον ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου στον Ουνίτη Πριμάτο για να λειτουργήσει. Γεγονός που ματαιώθηκε με την άμεση αντίδραση του ομότιμου Πατριάρχη Φιλάρετου.

Ας είναι, λοιπόν, εν εγρηγόρσει οι ηγέτες και οι άλλοι κληρικοί της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας για να προλαμβάνουν ενέργειες που μπορεί εύκολα να παρεξηγηθούν και ας αντιδρούν άμεσα όταν εκδηλώνονται -εν αγνοία τους- αντορθόδοξες ενέργειες.

No comments:

Post a Comment