Friday, April 19, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην “Ρομφαία”, το ακόλουθο απόσπασμα από το Ανακοινωθέν της Σύναξης των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου:

“Οι Μακαριώτατοι και Αγιώτατοι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, ο Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄, ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, συναντήθηκαν στις 18 Απριλίου 2019 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία συζήτησαν τα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.

Κατόπιν ενημερώσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου για την μεσολαβητική πρωτοβουλία, την οποία προσωπικώς ανέλαβε, οι τρεις Προκαθήμενοι συντάσσονται με αυτή, ώστε ο Μακαριώτατος να τη συνεχίσει προς όφελος της εν Χριστώ ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Oι Μακαριώτατοι και Αγιώτατοι Προκαθήμενοι στο πνεύμα της συνάντησης αυτής κάλεσαν όλες τις πλευρές να εργασθούν αφ’ ενός για την επίτευξη της Ευχαριστιακής ενότητας, η οποία αποτελεί το πλήρωμα της Εκκλησίας εν Χριστώ Ιησού και αφ´ ετέρου, με σκοπό την προστασία των πιστών και των ιερών ναών και μονών από επιθέσεις και από κάθε πράξη βίας, απ’ όπου και αν προέρχονται ή όποια και αν είναι τα αίτια και τα κίνητρα που τις προκαλούν.”

Τι λέγει το Ανακοινωθέν της Σύναξης των τεσσάρων  Προκαθημένων της Μέσης Ανατολής;

1.) Οι τρεις Πατριάρχες της Μέσης Ανατολής υποστηρίζουν το μεσολαβητικό ρόλο που ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για να αποσοβηθεί Πανορθόδοξο Σχίσμα.

2.) Οι τέσσερις Προκαθήμενοι δεν μιλούν για Πανορθόδοξη Σύνοδο ή για Σύναξη Προκαθημένων ή για ανάκληση του Τόμου Αυτοκεφαλίας.

3.) Είναι φανερόν ότι προκρίνουν ότι θα είναι πιο αποτελεσματική, η μεσολάβηση που είναι γνωστή στην διπλωματική γλώσσα ως proximity talks.

4.) Σκοπός της μεσολάβησης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, που υποστηρίζεται πλήρως από τους τρεις Πατριάρχες, είναι η άρση ακοινωνησίας που επέβαλε το Πατριαρχείο Μόσχας σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

5.) Είναι πολύ σημαντικό ότι μεταξύ των τεσσάρων Προκαθημένων συγκαταλέγεται και ο εγγύτατα προς το Πατριαρχείο Μόσχας Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης.

6.) Οι τέσσερις Προκαθήμενοι καταδικάζουν τις πράξεις βίας που σημειώνονται εκατέρωθεν και καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν στην αποτροπή τους.

Ευχόμαστε, εκ μέσης καρδίας, η κατά Θεόν μεσολάβηση των τεσσάρων Προκαθημένων να τελεσφορήσει σύντομα.

2 comments:

  1. Το κυριότερο κύριε Τελεβαντε, δεχονται ως τετελεσμένο και αδιαμφισβήτητο γεγονός την χορήγηση αυτοκεφαλιας στην Ουκρανία άρα και τα αντίστοιχα προνόμια και δικαιώματα του ουκουμενικου Πατριαρχείου.
    Σε προηγούμενο σας δημοσίευμα εκθειαζατε την "ισχύ" της Μόσχας και τη "στρατηγική" του Ιλαρίωνα (τις απειλές και τους εκφοβισμους δλδ) και μας λεγατε με περίσσια βιασύνη πόσο αποτελεσματικός είναι και ότι κατενίκησε το οικουμενικό πατριαρχείο. Μήπως πρέπει να αναθεωρησετε;
    Ομοίως, όταν κάποιες τοπικές εκκλησίες έβγαζαν κάτι ανακοινώσεις "ναι μεν αλλά" βγάζατε αναρτησεις με τίτλους υποτιμητικους για το οικουμενικό πατριαρχείο και βλέπατε συνεχώς "ραπισματα" προς αυτό. Τώρα που τα πρεσβυγενη πατριαρχεία (της Αντιοχείας συμπεριλαμβανομένης!!) ουσιαστικά κλείνουν καθε τέτοια συζητηση και αποδέχονται το ορθον και το κανονικον των αποφασεων του οικουμενικού Πατριαρχείου και έτσι γκρεμίζουν τα οράματα και τις ονειρώξεις της Μόσχας παρατηρώ μια υποδοχή των εξελίξεων σαν μιας καθημερινής εκκλησιαστικής είδησης...

    ReplyDelete
  2. Αναστάσεως ἡμέρα, καὶ λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει, καὶ ἀλλήλους περιπτυξώμεθα. Εἴπωμεν ἀδελφοί, καὶ τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς· Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει, καὶ οὕτω βοήσωμεν..."

    Θα το ψάλλουμε σε λίγες μέρες, άραγε το εννοούμε; μπορούν να σταθουν οι "ακοινωνησίες" για μη δογματικά θέματα μπροστα στην ανάσταση του Κυριου;

    Είθε οι προσπάθειες των προκαθημένων να πιάσουν τόπο...

    ReplyDelete