Wednesday, April 10, 2019

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην Εκκλησία της Λευκορωσίας, που υπάγεται στην Δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, ανοικοδομήθηκε ναός προς τιμήν του μεγάλου σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Παισίου του Αγιορείτη.

Τον ναό μάλιστα εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Μίνσκ και Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσσίας κ. Παύλος.

Οι ορθόδοξοι αδελφοί μας της Λευκορωσσίας τιμούν τον σύγχρονο Άγιο Παίσιο όπως και εμείς τιμούμε τον μεγάλο σύγχρονο Άγιο της Ρωσσίας Λουκά της Κριμαίας τον ιατρό και θαυματουργό.

Οι αδελφοί μας οι Ρώσσοι τιμούν τον Απόστολο Ανδρέα, τον Ιερό Χρυσόστομο, τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Νικόλαο. 

Στα δικά μας εικονοστάσια υπάρχουν εικόνες του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ και των άλλων μεγάλων Αγίων της Ρωσσίας.

Ζούμε σε μέρες πονηρές. Ο Οικουμενισμός, ο ηγεμονισμός, ο εθνοφυλετισμός και η φιλοπρωτεία οδήγησαν σε κρίσιμη καμπή την ενότητα της Εκκλησίας. Ήδη -προς άφατη χαρά των πονηρών δαιμόνων- υπάρχει Σχίσμα μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας. 

Οι Άγιοι, όμως, ενώνουν τα διεστώτα και σφυρηλατούν την ενότητα της Ορθοδοξίας. Εμείς τιμούμε τον Σέρβο Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς και τον Ρώσσο Λουκά της Κριμαίας και ο Σέρβοι τον Όσιο Παίσιο και τον Άγιο Λουκά της Κριμαίας. Οι Ρώσσοι πάλιν με την σειρά τους τιμούν τον Άγιο Παίσιο και τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς.

Παραθέτουμε στην συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε τη αφορμή για τις πιο πάνω σκέψεις:


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΟΡΩΣΣΙΑ

Του ιστολογίου yiorgosthalassis
=====

Μια νέα χριστιανική εκκλησία προς τιμήν του μεγάλου Αγίου του 20ου αιώνα Γέροντα Παϊσίου , έχουν από χθες οι Λευκορώσοι.

Ο Μητροπολίτης Μινσκ και Ζαβλάκλ Παύλος, Πατριαρχικός Εξάρχος πάσης Λευκορωσίας, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου και την Τελετή των Ιερών Εγκαινίων της εκκλησίας στην πόλη Slutsk την ημέρα της μνήμης της Αγίας Σοφίας του Slutsk, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της Λευκορωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Η θεμελιώδης πέτρα της εκκλησίας τοποθετήθηκε και ευλογήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2016 την ημέρα του εορτασμού της 900ης επετείου της πόλης Slutsk. 

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία υπάγεται η Λευκορωσία, μετά την αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου τον Μάιο του 2015 αποφάσισε επίσης να τον συμπεριλάβει στο αγιολόγιό της.

No comments:

Post a Comment