Wednesday, April 17, 2019

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ ΙΩΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
______

Αρχιμανδρίτου Ιωήλ Νικολάου, Το δένδρο της ζωής, Έκδ. Ιερού Ναού Αγ. Νεκταρίου, Πρέβεζα 2019, σσ. 143.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στα χέρια μας έργον των χειρών του π. Ιωήλ. Ο καλός κληρικός διαπιστωμένα δεξιός χειριστής της καλάμου περιλαμβάνει στις σελιδές του παρόντος τόμου, άρθρα, ομιλίες και επιστολές που συνέταξε κατά καιρούς.

Από τον πρόλογο του επιχώριου Επισκόπου Μητροπολίτου Νικοπόλεως κ. Χρυσοσοστόμου αντιγράφουμε και χωρίς δεύτερη σκέψη προσυπογράφουμε: «Το νέο αυτό βιβλίο με ομιλίες και κηρύγματα του π. Ιωήλ έρχεται να εμβαθύνει στη διδασκαλία του Κυρίου μας να να μεταφέρει το ουσιαστικό νόημα των εντολών Του με απλό, παραστατικό και επαγωγικό τρόπο σ’ όλους τους πιστούς».

Πολύ συγκινητική είναι μια διήγηση του Αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία: «Η χάρη των Αγίων μας ακόμη και πάνω στα ξύλα των αγίων εικόνων υπάρχει. Κάποτε στη Μικρά Ασία ένας Τούρκος κτηνοτρόφος προσπάθησε με το τσεκούρι του να σχίσει παλιό ξύλο εικόνας. Με την πρώτη τσεκουριά το ξύλο άρχισε να αιμορραγεί. Ο Τούρκος τότε πανικόβλητος παρέδωσε την εικόνα στους χριστιανούς διηγούμενος το θαύμα». 

Κάνει εντύπωση πόσο μεστά είναι τα λόγια του συγγραφέα. Σε μια βάπτιση ανέφερε μεταξύ άλλων και τα πιο κάτω στους γονείς του νεοφώτιστου: «Σας αξίωσε ο Θεός να γίνετε γονείς και σήμερα βαπτίζετε το παιδί σας. Να φανείτε αντάξιοι αυτής της δωρεάς. Ως χριστιανοί γονείς να το διδάσκετε και με το παράδειγμά σας και με τα λόγια σας να μάθει να ζει χριστιανικά». 

Αν ανατρέξει καποιος στον πίνακα περιεχομένων θα διαπιστώσει ότι ο π. Ιωήλ αναφέρεται σε αρετές, σε πάθη, σε βίους Αγίων παλαιών και συγχρόνων, σε ευαγγελικα αναγνώσματα και εορτές της  Εκκλησίας, προσκυνηματικές εκδρομές αλλά και σε σταχυολογήματα από αποφθέγματα Αγίων Γερόντων. Όλα του τα κείμενα είναι συνοπτικά, σαφή και επί της ουσίας και ο αναγνώστης τα διεξέρχεται χωρίς να μπαίνει τον πειρασμό του: τι θέλει να μας πει ή πού το πάει; 

Ευχόμαστε με τη βοήθεια του Αγίου Νεκταρίου, για την αποπεράτωση του ναού του οποίου κατατίθενται οι εισπράξεις της παρούσης εκδόσεως, να συνεχίζει ο καλός λευίτης την κατά Θεόν πορεία του.

No comments:

Post a Comment